Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage. Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl terug Geuren Algemeen
Geuren hebben de naam het hart te beÔnvloeden en gedachten te doorbreken. Als je ruikt kun je niet tegelijkertijd denken. Zodra een gedachtenpatroon wordt doorbroken, komt er ruimte voor nieuwe inspiratie. Inspiratie betekent letterlijk inademen, en dat doet een mens meestal door zijn neus.
De neus is het zintuig wat binnen onze cultuur slecht wordt ontwikkeld. We trainen kinderen zelden om geuren fijner te leren onderscheiden en benoemen dan dat poep stinkt en appeltaart lekker ruikt. Het spelletje "ik ruik, ik ruik wat jij niet ruikt" wordt veel minder vaak gespeeld dan "ik zie, ik zie wat jij niet ziet." Dat is eigenlijk jammer, want dat veramt ons ondescheidings- en communicatievermogen.
Zo zijn er nu nog nauwelijks rozen die ruiken, omdat we alleen op de uiterlijkvorm onze keuzes hebben leren bepalen. De geur van een bloem was helaas geen selectiecriterium bij het uitkweken en genetisch manipuleren van bloemen en planten, de meeste wasverzachters ruiken nu naar plastic en de groenten zijn (geur- en) smakeloos geworden. Proeven doet een mens trouwens voornamelijk met zijn neus.

Dat is jammer want de menselijke emoties en zijn geluksbeleven zijn in hoge mate aan geur gekoppeld. De meeste mensen schijnen bijvoorbeeld hun partner onbewust op zijn of haar subtiele geur te kiezen. Vroeger deed men kruiden in het hoofdkussen om de emoties en beleving tijdens het slapen en zo de kwaliteit van de slaap te beÔnvloeden. Geuren hebben met kwaliteitsgevoel te maken. Dat is nog in een aantal spreekwoorden en gezegden terug te vinden, bijvoorbeeld in: "Een goede neus voor iets hebben."

Geuren en het reukvermogen zijn heel belangrijk voor het ontwikkelen van een 'goede' smaak en het verfijnen van de menselijke mogelijkheden. Dat subtiele onderscheidingsvermogen dat altijd in statistieken verloren gaat, dat moeilijk met het wetenschappelijkdenken samengaat, omdat de menselijke emoties, gevoelens en de beleving bij het geheel betrekt.
Geuren hebben veel invloed op de onbewuste levensprocessen. Daardoor is het bewust leren omgaan met geuren een fantastische mogelijkheid om je dingen bewust te worden. Of natuurlijk om die processen te beÔinvloeden zonder dat de aangeleerde normen bij het denken de zaak blokkeren.
Die blokkeren het vaak vooraf door therapieŽn die met geuren werken ongezien gezweef te noemen.
Zie ook: Boeken en Erv-1, Erv-12 en Erv-22.

Aromatherapie
Aroma is een ander woord voor geur. Deze therapie poogt via de invloed van de geuren op de subtiele levensprocessen van de mens deze ten gunste te beÔnvloeden. Er zal een geur worden gekozen die de mens op dat moment nodig heeft om zijn evenwicht te herstellen. De geur zal gekozen worden volgens ťťn van de alternatieve diagnosemethoden. Zie voor nadere uitleg over de werking van aroma's: Geuren algemeen

Bachbloesemtherapie
De Engelse arts en homeopaat, Edward Bach (24-9-1886 - 27-11-1936) stelde zich tot taak een methode te ontwikkelen waarbij de psychische oorzaken van lichamelijke klachten worden opgelost.

Hij verliet het reguliere medisch pad en kwam via de homeopathie, bij zijn eigen methode. Zijn uitgangspunt was dat lichaam en geest zo bij elkaar horen dat ze eigenlijk niet zijn te scheiden. Het lichaam beschouwde hij als de "uitdrukking of expressie" van de geest.
Iedere niet goed verwerkte emotie laat zijn sporen in het lichaam na.
De bloesems werken op die sporen. Als men weer gezond wil worden is het niet genoeg alleen aan het lichaam te werken, ook de geest heeft herstel nodig.

Tijdens zijn levenswerk verbond hij 38 verschillende 'bloesem-essenties' met de 'essenties' van de menselijke psyche. Bij iedere bloesem hoort een vraag om over na te voelen en na te denken. En er hoort een bevestiging bij. Samen met het nemen van de druppels (meestal vier keer per dag), staat men dus ook even stil bij de vraag en de bevestiging.
Juist de regelmatige herhaling van de drie maakt dat de mens op een dieper, onbewust niveau, ook aan zijn herstel gaat werken.

Bachbloesemtherapie wordt vaak gecombineerd met andere vormen van alternatieve therapie, als extra ondersteuning ervan.
Vanwege de uiterste subtiele werking van de energie van de bloemen, zullen de meer paranormaal georiŽnteerde mensen zich hiertoe aangetroken voelen.

Kritische Kanttekening
Sommige mensen vinden dat de essentie van bloem in haar totaliteit ligt, en dat het onmogelijk is de essentie van iets te desstilleren. Bovendien is het de vraag of die essentie wel behouden blijft in de veel grovere energie van de alcohol, waarin die wordt opgelost. Mensen die deze mening zijn toegedaan, werken liever met de energie van de bloesems zelf, of met de energie van de originele Bach Flower kaarten.
Deze heelwijze wijkt heel ver af van onze westerse visie, waardoor nogal wat mensen hem ongezien als vaag of gezweef van de hand wijzen. Zoals bij alle alternatieve therapieŽn speelt ook hierin de integriteit en de kwaliteit van de therapeut een belangrijke rol. De oude Egyptenaren beschouwen 'vertrouwen' als de grote bron van heling en 'angst' als de oorzaak van ziekte.

Dietmar Kršmer verbond de Bachbloesemtherapie met o.a. de meridianen en de Chinese heelwijzen. Hij schreef daar drie buitengewoon informatieve, niet eenvoudig leesbare, boeken over. Met zeer heldere plaatsjes en een soort atlassen van het menselijk lichaam.

Bach Bloesems worden ook regelmatig bij Touch for health, of iriscopie gegeven of als ondersteuning bij vele andere therapieŽn gebruikt.

verder lezen (tekst geschreven door Lilian, die zelf MS heeft en zich specialiseerde als Bachbloesemtherapeute); boeken ;    Erv-1  en Erv-12  en Erv-22


Bushremedies
Bushremedies werken ongeveer net zoals Bachremedies, ze zijn door de eeuwen heen ontwikkeld door de Aboriginals in AustraliŽ.

Californian Flowers
Deze stammen uit de Hippie- en Flower-power-tijd. Geuren en bloemen maken mensen blij en blijheid is een grote helende kracht, omdat het energie in de mens en zijn cellen laat stromen.

Essences
Essence is zowel het Franse als het Engelse woord voor de essentie, het wezen. Het wezen van de mens, weet hoe zijn lichaam weer gezond kan worden en wat de bedoeling van het leven is. Het idee is om de mens via andere een essentie van andere natuur weer met zijn eigen essentie, zijn eigen natuur, in contact te brengen.
Er zit hier een rare dubbelheid in: over het algemeen wordt de essentie in holistische kringen als het Geheel, de Totaliteit, het Al, beschouwd, dat geheel is uiteraard nooit te isoleren en te scheiden en dan op te lossen in druppels. Aan de andere kant bevat iedere druppel en zelfs ieder atoom uiteraard ook de essentie van het geheel.
Het is mijn ervaring dat de subtiele essenties zodra ze samen in alcohol worden opgelost, hun verfijnde werking verliezen, door de grovere energie van de alcohol. Precies zoals je homeopatische medicijnen niet mag combineren met koffie, roken en alcohol en andere stoffen die grovere trillingen veroorzaken.
Als u voor essenties kiest, kiest u dan voor essenties die in gezuiverd water zijn opgelost en niet met alcohol in aanraking zijn geweest. Zie ook ervaringen met Hasj in pilvorm

Etherische oliŽn
Etherisch stamt van het woord ether. Er is een verdovingsmiddel dat ether heet, ook wel lachgas genoemd.
Ether is een lastig te bevatten begrip dat naar hogere sferen verwijst, zonder dat dat perse zweverig hoeft te zijn, zoals een ervaring van het loskomen van de werkelijkheid onder invloed van ether u wellicht bij het knippen van uw amandelen ooit heeft gegeven.
Met etherische oliŽn worden doorgaans geurende oliŽn bedoeld, die gegeven worden niet om deze werkelijkheid te ontvluchten maar om deze met hogere sferen te verbinden. Om gevoel en verstand met elkaar te verbinden en opnieuw te leren leven en denken vanuit het hart.

Binnen de Chinese heelwijzen wordt de neus gekoppeld aan het element metaal, de longen, de dikke darm, als regelsysteem voor emoties als verdriet en levensmoed.
Binnen de Ayurveda wordt de neus gekoppeld aan het element aarde, en wordt beschouwd als het meest aardse zintuig, en daarmee als essentieel voor de vitaliteit.Hasj of Cannabis ( werking; bijwerking en wisselwerking)

Er bestaat een aparte website over MS en Hasj. www.mediwiet.demon.nl gemaakt door de PMM, stichting PatiŽnten Belangen Medicinale Marihuana. Deze club telt 4000 leden, waarvan ongeveer 1000 mensen met MS die Hasj krijgen op dokters voorschrift. (juni.2001).
Gert de Zwaan is een van de motoren achter deze Stichting. Vanuit zijn eigen goede ervaringen verzette hij heel veel werk. De eerste doelstelling is voorlichting geven, de tweede is het bevorderen van onderzoek. Daarbij zijn nogal wat tegenwerkende krachten zie: Argos.

In de NRC van 28-12-2000 stond een stukje over een proef bij maar 16 mensen met MS die Hasj in capsule-vorm. Bij deze 16 maakte het geen enkel verschil, er was geen afname van spasticiteit of pijn.

Gert de Zwaan, een groot voorstander, was daar niet verbaasd over. Volgens hem is een stof in een capusule iets anders dan wanneer je de hele plant gebruikt. Bij de Stichting kregen ze vaak de capsules weer terug gestuurd omdat ze niet werkten, en doordat bovendien de capsules ook bijwerkingen hebben als je er veel gebuikt. De Stichting heeft echter wel goede ervaringen met het gebruik van Cannabis (Medische naam voor Hasj) door inhalatie.

In de MS-nieuwslijn van juni 2001, van de Stichting MS-projecten staat een interview met Gert de Zwaan.

Ik weet eigenlijk niet genoeg ervanaf om er verder iets over te kunnen zeggen. Volgens de Zwaan hebben de leden van de stichting (?) met uiteenlopende ziekten als MS, AIDS, Kanker, Reuma, e.a. veel baat bij het inhaleren van Cannabis

Een bijdrage van Lidia:
In Nederland is cannabis gewoon te krijgen via de apotheek als je een recept van je huisarts hebt. Binnenkort wordt het volledig gelegaliseerd. Ik heb het zelf geprobeerd, maar het beviel niet helemaal. Ik heb er voor mijzelf wat info over opgezocht die hieronder volgt:

Marihuana (cannabis) kan MS-patiŽnten helpen:
 1. tegen stijve spieren.
 2. tegen spasmen
 3. tegen pijn, hoewel niet tegen alle soorten pijn
 4. om de slaapbereidheid te bevorderen
 5. ter bevordering van de nachtrust
 6. om het libido te verhogen.

Het kan de volgende bijwerkingen hebben:
 1. verandering van de zintuiglijke waarneming (daarom mag je niet autorijden na het gebruik van cannabis)
 2. verstoring van de productie en werking van acetylcholine.
  Fosfatidylcholine is het hoofdbestanddeel van acetylcholine en zorgt o.a. voor het herstel van neuronen en voor de reparatie van myelineschedes. Acetylcholine zorgt voor het kortetermijngeheugen. Aangezien de productie en werking van dit acetylcholine door marihuana verstoord wordt, is het verstandig om bij jezelf na te gaan of de voordelen van marihuana-gebruik belangrijker zijn dan dit nadeel. Deze verstoring kan overigens deels voorkomen worden door het gebruik van lecithine.)
 3. daling van de bloeddruk
 4. stemmingsstoornissen, zoals verwardheid, gedachtevlucht, rusteloosheid en depressie
 5. slapeloosheid
 6. euforie
 7. loomheid
 8. onbedwingbare neiging tot lachen
 9. duizeligheid
 10. rode branderige ogen
 11. droge mond
 12. hoofdpijn.
Marihuana heeft wisselwerkingen met een aantal medicijnen en andere stoffen:
 1. De kalmerende werking van benzodiazepines, zoals Valium en Librium wordt versterkt.
 2. De stimulerende werking van opwekkende middelen als Ritalin wordt versterkt.
 3. De werking van alcohol, drugs en medicijnen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel kunnen erdoor versterkt of veranderd worden.


Met yoga, Healing Tao, concentratie en ontspanningstechnieken is het waarschijnlijk mogelijk om een zelfde soort effect te bereiken, zonder stoned te hoeven worden.

Voor ervaringen van mensen met MS en Hasj kunt u verder klikken:

Ervaring-1 met Hasj   Ervaring met Hasj-2)  

Alle andere informatie en ervaringen zijn uiteraard van harte welkom: Mijn ervaringen met hasj zijn: