Ga n regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga n pijl terug Helende Humor
Lachen is een van de gezondste dingen die een mens kan doen. Er is weinig dat meer ontspant dan de slappelach krijgen. Sommige grapjes zijn echter zo cynisch dat men er ook beroerd of ziek van kan worden. De grens tussen helend en ziekmakend zal voor iedereen ergens anders liggen. Een grapje kan soms helpen om iets dat niet leuk is, toch te accepteren. Het helpt meestal om een situatie te relativeren.
Vaak heeft humor iets dat een mens kan bevrijden, en hem vrij kan zetten om ergens daarna weer wat frisser tegenaan te kijken.
Hunter Patch Adams, de grote inspirator van o.a. de clini-clowns, heeft op dit gebied veel bijgedragen. (boek / video)
In Engeland bestaat er een beweging die zich Comic Relief noemt, ze organiseert een landelijke "Red-nose-day", rode-neus-dag. Veel mensen lopen die dag met een clowns neus rond. J.K. Rowling stond de auteursrechten van van twee boekjes die ze speciaal voor Comic Relief schreef.

Het nadeel van ziekenhuizen en de medische sector is vaak dat het allemaal zo benauwend serieus is. MS heet een ernstige, serieuze ziekte te zijn, en dat is k waar, toch kan een mens als hij MS heeft, moeilijk de rest van zijn leven met een soort grafgezicht rondlopen.
De stem van Mevrouw Dubois, de moederoverste van de oude MS-Stichting, veranderde altijd in een soort een soort grafstem zodra het over mijn MS ging. Daar ergerde ik me meestal stijf aan, totdat ik een keertje begon te giechelen en niet meer op kon houden. Dat vond zij minder leuk dan ik, geloof ik. Bovendien kwam er een verrukkelijk ontdeugende herinnering bij, van mijn moeder die me, nogal dreigend vroeg: "Je maakt me toch niet belachelijk Poppie? (Toen was ik al dik boven de 30 en een hoofd groter dan zij, inmiddels ben ik 47, en voor haar ben ik nog steeds Poppie) en ik terugketste met een vette grijns: "Hoezo, mken?"

Vandaar dat er aan deze website deze bladzijde over humor is verbonden. Soms worden mensen heel erg boos over (misplaatste) grapjes. Dat is beslist niet de bedoeling. Het doel is eerder U uit te nodigen af en toe van harte gewoon te lachen.

Ook al valt een situatie niet te veranderen, men kan altijd zijn eigen kijk erop veranderen, en er soms ook een humoristische kant aan ontdekken. Soms gaat er doordat je lichaam het niet goed doet, zoveel tegelijkertijd mis dat je eigen leven in een soort slap-stick-film lijkt te veranderen. Dat is natuurlijk niet leuk, en ook uitermate verdrietig en pijnlijk. Toch kan het soms helpen om even uit je eigen ellende te stappen, en naar je leven te kijken alsof je naar een lachfilm kijkt, en er dan uitbundig om te lachen.
Vaak geeft dat weer lucht, net als uithuilen, en dan vindt men soms nieuwe moed om weer verder te ploeteren. Sta er uitgebreid bij stil dat Charly Chaplin met zijn getaleerde onhandigheid miljonair geworden is. Voel je vrij om daarover te vertellen als een ander meewarig naar je gestuntel staat te kijken en maak gerust een opmerking als: "Het is ook niet eerlijk verdeeld in de wereld h: Charly Chaplin werd heel wat beter voor zijn onhandigheid betaald dan ik!"

Grappen en grappige voorvallen

Helaas gaat de cursus omgaan met teleurstellingen niet door.

Multiple Sclerose:
Wat zeg je? Multiplex Klerenzooi?

Weet je wat een psycholoog is?
Iemand die een ander zo gek krijgt dat hij normaal doet.Ironische Grapjes
Wetenschappers geven zelf al de mytische naam "monster" aan wat ze onderzoeken.
Doen ze dubbelblind onderzoek, verwachten ze ook nog wat te "zien" ook.

"Dokter, dokter de simulant is dood"

Grafschrift: "Nooit ziek geweest.... en nu dit!"

Artsen zijn vrijgesteld van BTW, belasting toegevoegde waarde.
alternatieve therapeuten zijn wel verplicht 19% BTW af te dragen.
Voegen dan alleen Alternatieve Therapeuten waarde toe?

Als U nog een grapje weet, stuurt U die dan alstublieft aan ons op?

Mijn Humor Bijdrage:

Grappige gezegdes, spreekwoorden en spreuken

Japan: Angst geeft het achterwerk de wind in de zeilen.

Chinees: En dag lang ongestoord met nietsdoen doorbrengen: dat is n dag lang onsterflijk zijn.

Turks: Ga op een wespennest zitten, en kreun: Oh noodlot!!

Arabisch: "Wie de ondeugd een bezoek wil brengen hoeft nooit ver te gaan.

Vroege Vogels radiouitzending 18-03-2001, Midas Dekkers:
"Er sterven in Nederland meer mensen aan passief autorijden, dan aan passief roken."

Luci: "Er leven in Nederland nog altijd meer mensen van kanker dan eraan doodgaan."

Midas Dekkers, Vroege Vogels 8 juli 2001:
"Dromen doe je om je in je slaap niet te vervelen: de hemel ligt in dromenland."

Hoe onderscheid je de sufi-orde van de sufi-beweging?

Nou dat is nogal simpel:
de orde herken je aan de chaos
en de beweging aan de verstarring.

Persiflages:

Jannus van Everdingen maakte samen met een stel een vrienden een verrukkelijke persiflage op het medisch taalgebruik en de heersende manier van kijken in zijn: "Nieuw Tijdschrift voor Geneeskunst". Hij behoorde destijds tot de groep kritiche artsen en begon o.a. een eigen uitgeverij. Om deze grapjes te begrijpen is enige kennis van het medisch jargon noodzakelijk.

Umberto Eco beoordeelde de Bijbel alsof het een bij een uitgever nieuw binnengekomen manuscript was en poogde de commercile waarde ervan te voorzien.
leesrapport voor een uitgever over de Bijbel

Er bestaan twee grappige persiflage-boekjes over yoga en astrologie voor katten.
Die nemen het new-age gezweef aardig op de hak.

Bruno Paul de Roeck's: Recepten om in de puree te raken en Berne's: "Mens erger je niet" zijn ook een soort lachspiegels, boeken die echt uitnodigen om eens goed om jezelf te gaan lachen.Leuke Plaatjes:
 Alles heeft een prijs!
Getekend n.a.v. een cartoon die ooit ergens heb gezien.

toekomst-1? of ; toekomst-2? en/of toekomst-3?

Blik op de toekomst? of toekomst-2? en/of toekomst-3?


Of wellicht... of toekomst-3?