Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2004
De onderstaande klachten kunnen er angstaanjagend uitzien.BEDENK GOED dat iedere MS anders is en dat de meeste klachten nooit hoeven op te treden.
AANKOMEN   ACCEPTATIE   AFHANKELIJKHEID   AFVALLEN   ANGST   BLAAS-PROBLEMEN   BOOSHEID   COMMUNICATIE   CONCENTRATIE   CO÷RDINATIE PROBLEMEN   DEPRESSIE   DOOFGEVOEL   DRUK, DRUK, DRUK   ERGERNIS   EUFORIE   EVENWICHT   GEBITSPROBLEMEN   GEHOORPROBLEMEN   GEVOELSVERLIES   GEWICHTSPROBLEMEN   HULPVRAGEN   INCONTINENTIE   KEUZES   KOORTS   KOUDE HANDEN EN VOETEN   KRAMP   LOPEN   MEDELIJDEN   MOE, MOE, MOE   MOETEN   MOETEN WAT JE NIET WILT   NIET KUNNEN STAAN   NIET KUNNEN STOPPEN   NIET KUNNEN WAT JE WILT   NIET WETEN WAAR JE HANDEN OF VOETEN ZIJN   OOGKLACHTEN   ONTREMMING   OVERGEVOELIGHEID   PIJN   PSYCHISCHE PROBLEMEN   ROUWPROCES   RUGPIJN TER HOOGTE VAN DE NIEREN   SEX   SLIKKEN   SPASMEN   SPIERSLAPTE   SPRAAKPROBLEMEN   STRESS   TEMPERATUUR   VALLEN   VERDRIET   VERLAMMING   VERMOEIDHEID   VERWERKEN   WANHOOP   WILLEN   WOEDE   WROK   WRAAKZUCHT   ZIELIGHEID   ZWEVEN  


De onderstaande klachten kunnen er angstaanjagend uitzien.BEDENK GOED dat iedere MS anders is en dat de meeste klachten nooit hoeven op te treden.

AANKOMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Sommige mensen met MS krijgen de neiging tot overgewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
 1. Een aangeboren stofwisselingsafwijking kan voor iedereen de oorzaak zijn, net zo goed als alle andere redenen die ook voor mensen zonder MS gelden.
 2. Het kan een "bijwerking" zijn van de medicijnen die men slikt. Zeker wanneer men hoge doses corticosteroÔden gebruikt, kan dat tot gewichtstoename leiden. In dat geval is overleg met uw huisarts aan te raden, naast het overleg met uw specialist. Bovendien kunt u een second opinion overwegen.
 3. Het is een misvatting dat gebrek aan beweging tot gewichtstoename zou leiden. Te weinig bewegen doet het lichaam dunner worden doordat spieren slinken als ze niet worden gebruikt.
  Een veranderend bewegingspatroon vereist echter een veranderend voedingspatroon.
  Hier is kennis en creativiteit op het gebied van voeding nodig. En zou meer leren over de mens in relatie tot zijn voeding, een goede nieuwe hobby-doelstelling kunnen zijn. Als U meer wilt weten over voedingszienswijzen kunt u dat vinden op de dieet- en voedingsbladzijde en uiteraard in de bibliotheek. Sommige Thuishulporganisaties of Volksuniversiteiten organiseren gesubsidieerde voedingscursussen.
 4. Sommige mensen hebben geleerd om als troost te gaan eten, of snoepen. Hier zijn zelfonderzoek, nieuwe waarnemingen en nieuwe informatie nodig. honger en trek. Mijn reactie.

ACCEPTATIE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het is niet eenvoudig om te leren accepteren dat men zijn gezondheid heeft verloren. Zeker wanneer men het gevoel heeft dat men voortdurend mogelijkheden inlevert is het advies: "Je moet het gewoon accepteren" zinloos. "Moeten" en "Accepteren" gaat nooit samen. "Iets moeten accepteren" is een opdracht met faalgarantie. Over het algemeen wordt acceptatie als de laatste fase van een rouwproces beschouwd. Morrie Schwartz schreef een prachtig, buitengewoon praktisch inspirerend, boek over hoe hij leerde zijn ALS te accepteren.     Mijn reactie.

AFHANKELIJKHEID   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Veel mensen zijn bang om door MS afhankelijk te worden.
Nou zijn in wezen alle mensen altijd afhankelijk van elkaar en is onafhankelijkheid eigenlijk alleen maar een mooi sprookje.
Als in Nederland de boeren op zouden houden met werken, dan zou bijna iedereen in Nederland verhongeren en als er geen water uit de kraan zou komen ....???? Meestal is die afhankelijkheid in onze cultuur wat gecamoufleerd, en doordat er veel schijven tussen zitten, lijkt het alsof mensen onafhankelijk zijn. Je krijgt iedere maand je salaris of een uitkering op je rekening en denkt dat je dat verdient omdat je daarvoor hebt gewerkt, of omdat je er recht op hebt. Dat geld komt echter ergens vandaan, ook al zie je niet duidelijk waar het nou precies vandaan komt. Het komt altijd via via van andere mensen, en van die andere mensen ben je dus ook, net als ieder ander, afhankelijk. Iedereen die werkt is afhankelijk van het feit dat er "werkgelegenheid" bestaat.
Als je eigen lichaam tot minder in staat is dan het lichaam van andere mensen dan wordt die afhankelijkheid eigenlijk alleen maar duidelijker zichtbaar. Terwijl er eigenlijk op grotere schaal niet zoveel verandert. Als je hulp nodig hebt, dan creŽer je ook werkgelegenheid en de mogelijkheid voor andere mensen om zinnig bezig te zijn. Dan ben je evengoed nog een soort motortje van de maatschappij.
Toch zijn veel mensen bang om afhankelijk te worden. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met hoe onze impliciete culturele normen en waarden op dat gebied liggen. Uitdrukkingen als "Een gegeven paard ziet men niet in den bek", "Genadebrood eten", "Wie vraagt wordt overgeslagen", "Waar niet is, verliest de kiezer zijn recht", "Jouw wil staat achter de keukendeur" en meer van dat soort afgrijselijke dooddoeners, nodigen niet echt uit tot zichtbare afhankelijkheid.
Er is een soort impliciete aanname dat als je iets zelf niet kunt, je dan ook helemaal niks meer zelf te zeggen zou hebben en alles maar moet accepteren wat een ander al dan niet bereid is voor je te doen. DIE AANNAME IS GEWOON FLAUWEKUL, en hoeft men niet te geloven, en er zeker niet naar te handelen. Zie verder Hulp vragen. Morrie Schwartz schreef een prachtig, buitengewoon praktisch inspirerend, boek over hoe hij leerde zijn afhankelijkheid ten gevolgde van ALS te accepteren.    
Mijn reactie.

AFVALLEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Sommige mensen met MS hebben moeite om op gewicht te blijven. Vaak kan het helpen om vaker te eten. Soms helpt het om iets meer zout te eten. En men kan een ander of energierijker voedingspatroon overwegen. Verder kunnen bewegingstherapieŽn helpen om de spieren in goede conditie te houden.
Mijn reactie.

ANGST   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Angst is een lastig verschijnsel. Het is bijna vanzelfsprekend dat men na de diagnose MS met angsten te maken krijgt. Onrust, opgejaagdheid, STRESS zijn allemaal vormen van angst. Angst heeft de neiging om de waarneming te blokkeren, energiestromen af te knijpen en het bewustzijn te vernauwen.
Zie: Bruno Paul de Roeck; denken en angsten en de bladzijde over Psychologie.
Mijn reactie.

BLAAS-PROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Bij MS komen regelmatig blaasproblemen voor, doordat er wat misgaat in de coŲrdinatie van de kringspieren die de blaas laten functioneren. Soms werken de kringspieren die de blaas sluiten te sterk, waardoor de blaas niet goed te legen is en dreigt te vergroten. Soms werken de spieren die de blaas sluiten te zwak waardoor men zijn plas niet meer kan verzamelen. Helaas is dit een met taboes omgeven klacht. Schaamt U zich er vooral niet voor. Vaak is er veel aan te verbeteren door een goede therapie. Omdat er goed (en duur) incontinentie-materiaal voorhanden is, dat volledig door het ziekenfonds wordt vergoed (2001), vergeet men soms voldoende aandacht te besteden aan de oorzaak van de kwaal. Ga daar niet zomaar mee akkoord. Er zijn fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in bekkenbodem oefeningen. O.a.Healing Tao en Kringspiertherapie hebben oefeningen ontwikkeld die vaak helpen de situatie te verbeteren. Bovendien kan een combinatie van met veel aandacht oefenen en visualiseren, helpen om heel veel te verbeteren. Het is uitermate belangrijk om de klacht niet op z'n beloop te laten. Zelfs als er nog maar vage tekenen zijn dat er blaasfunctie-verlies dreigt, is het moment al daar om hulp in te roepen en erop te staan dat U een verwijsbrief krijgt voor een goede therapeut. Voorkomen dat de klachten verergeren is veel en veel eenvoudiger dan om een verloren functie terug te veroveren. De blaas is een te belangrijk orgaan om te verwaarlozen.
Mijn reactie.

BOOSHEID   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Boosheid en je goed kwaad maken, kan een hoop energie vrijzetten. Zoals bij alle vrijgezette energie, wordt het pas destructief als men er geen actie aan verbindt. Dan kan boosheid gaan verzuren tot bitterheid, wrok en rancune. Voordat een mens boos wordt, is er meestal een moment dat men verontwaardigd is. Als een ander mens je niet erkent, onderschat of kleineert, dan vergeet hij je letterlijk je in je waarde te laten. Open verontwaardiging kan vaak veel deuren openen die tot boosheid (en verwijt) ontwikkelde verontwaardiging niet meer openkrijgt. Verontwaardiging is een soort boosheid nog zonder oordeel. Men spreekt de ander dan op een betere kwaliteit in zichzelf aan en zegt impliciet: "Wat doe je nou? Dat kun je wel beter." Het nodigt de ander meer uit om zijn gedrag te veranderen dan boosheid ooit voor elkaar zal krijgen. Wij leren allemaal in onze cultuur om onze boosheid te onderdrukken. Dat is wellicht zeer beschaafd, het is echter ook ongezond. Meestal piept hij er dan ergens anders in een onzuivere vorm toch uit. Alle boosheid maar rŁcksichtlos eruit gooien, zonder na te denken en ongeacht wie je tegenover je hebt, is ook niet de weg. Boosheid vraagt altijd om verder onderzoek en nieuwe waarnemingen. De Chinese Heelwijzen beschouwen boosheid als een disbalans in de lever-energie. In dat geval zou ook het Maas-dieet kunnen helpen (artikel). Jomanda raadt aan om een boksbal op te hangen in huis en daar lekker op te gaan meppen. Sommige psychologen zijn het daarmee niet eens, omdat agressie uiten ook een verslavend effect kan hebben en zo tot STRESS kan leiden. Kortom: wie het weet mag het zeggen: Mijn reactie.

COMMUNICATIE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Bij MS wordt het zenuwstelsel, het communicatiesysteem van de mens, aangetast. Het is bijna onvermijdelijk dat zich communicatieproblemen voordoen. Het is ťťn van de kernproblemen van MS. Niet alleen de communicatie binnen het lichaam, maar vaak ook de communicatie met de omgeving verandert erdoor. Voor een aantal van die problemen zijn gelukkig met aandacht, geduld, creativiteit, relativeringsvermogen en humor wel oplossingen te vinden.
Eigenlijk gaat deze hele website daarover. Mijn reactie.

CONCENTRATIE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Sommige mensen met MS krijgen moeite met hun concentratievermogen. Dit kan vele oorzaken hebben en hoeft beslist niet alleen aan de MS te liggen. Het kan een bijwerking van medicijnen zijn. Het kan eraan liggen dat men te veel op zijn bordje heeft liggen, waar men niet mee weet om te gaan. Hier kunnen psycho-therapieŽn soms soelaas bieden en daarnaast ook meditatie en meditatieve bewegingsmethoden als: Healing Tao   Haptonomie   Feldenkreis Methode en Yoga of Zen-meditatie.
Gewoon vaker "NEE" zeggen en doen, scheelt vaak ook al een heel stuk, lekker op vakantie gaan of volop genieten van leuke dingen, trouwens ook en een innerlijke glimlach kan wonderen doen voor je eigen concentratievermogen. Mijn reactie.

CO÷RDINATIEPROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Zodra er oogproblemen zijn, dan verandert er iets in de oog-handcoŲrdinatie. Wanneer de prikkelgeleiding langer duurt, dan gaan ook bewegingen anders dan men is gewend, waardoor coŲrdinatieproblemen kunnen ontstaan. Over het algemeen went men aan de veranderde prikkels en is de coŲrdinatie opnieuw terug te trainen. Wanneer er wat verstoord raakt in de reflexen tussen verschillende spiergroepen wordt het over het algemeen lastiger. Ook hier is toch vaak met fysiotherapie, haptonomie, of de andere bewegingstherapieŽn of meditatieve bewegingstherapiŽn als Healing Tao,   Feldenkreis Methode en Yoga of Zen-meditatie, wel wat aan te verbeteren. Wie het weet mag het zeggen: Mijn reactie.

DEPRESSIE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Depressie heeft een slechte naam. Ieder mens heeft wel eens een tijd in z'n leven dat hij het niet ziet zitten, dat hoort er wellicht gewoon bij. Het is een volkomen normaal verschijnsel dat bij bijna ieder groei-, rouw- en verwerkingsproces hoort.
Zeker in een maatschappij waarin bijna alles op de buitenkant is gericht, geeft zo'n periode een mens ook de tijd om in zichzelf terug te keren. Geestelijke groei gebeurt meestal op het moment dat je het niet ziet. Wanneer men met het verlies van gezondheid wordt geconfronteerd, zal niemand daarmee blij zijn. MS heeft, o.a. door de reclamecampagnes, een slechte naam en er is niemand die het geschetste toekomstperspectief wťl ziet zitten voor zichzelf of voor zijn dierbaren. In eerste instantie lukt het soms nog om daar luchtig over te doen, maar als de klachten blijven hinderen, dan dringt de realiteit door. Je kunt een depressie ook zien als het begin van de acceptatie van een veranderde levensrealiteit. Het schept ook de tijd om na te voelen, en een nieuwe levensdoelstelling te creŽren die is gebaseerd op de veranderde levensomstandigheden.
Het is natuurlijk niet leuk, en zo'n periode moet ook niet te lang duren. Als het niet lukt om zelf in de eigen omgeving tot een nieuwe doelstelling en een nieuw levensperspectief te komen, die men ook als acceptabel ziet, dan is het een intelligente keuze om daarbij hulp in te roepen. Het is de vraag of het zinnig is om aan anti-depressiva te beginnen, want op zichzelf kan een depressieve periode heel gezond zijn. Wanneer men de emoties met middelen onderdrukt, dan verdwijnen ze meestal tijdelijk, zonder dat er aan oorzaak voor die emoties veel verandert. Het lijkt meestal alleen zin te hebben om tijdelijk wat lucht te geven. Er zijn echter weinig antidepressiva zonder negatieve bijwerkingen.
Naast de reguliere instanties als de RIAGG (via de huisarts), de dominee, de pater of geestelijk raadsman/vrouw, zijn er ook alternatieve vormen van psychologische hulp, zoals bijvoorbeeld: psychosynthese en de methode van Bruno Paul de Roeck: boek.

Depressie wordt regelmatig in verband gebracht met Manie. Met manisch-depressief wordt een patroon aangeduid waarbij de mens de ene keer overdreven vrolijk en de andere keer overdreven down is. "Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrŁbt". Wat normaal en wat overdreven is, valt uiteraard niet te zeggen. Want alle mensen bewegen in hun emoties, de ene wat duidelijker dan de andere. Een grote onevenwichtigheid in emoties accepteert onze cultuur gewoon niet. (Zie ook Euforie.)

Depressies kunnen ook hun oorzaak vinden in Hypoglycaemie en andere stofwisselingsproblemen.
Wie het weet mag het zeggen: Mijn bijdrage.

DOOF GEVOEL   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Soms kunnen sommige plekken "doof" voelen. Andere woorden zijn "wattig, "wollig", "ver weg", "verdoofd", "in de mist", "vervreemd" of "verdwaald". Doordat de prikkelgeleiding in de zenuwen verstoord raakt, verandert zowel de beleving als de communicatie in het lichaam. Ontkennen, negeren, angst en ergernis helpen nooit om die communicatie weer op gang te krijgen. Met geduld aandacht besteden aan zo'n plek heeft meer kans van slagen. Hem als het ware vriendelijk begroeten en vragen wat die plek je te vertellen heeft, hem toestemming geven om zichzelf te herstellen, kan soms helpen. Soms kunnen hier hele zachte technieken als craneosacrale, paranormale of aroma therapieŽn helpen. Soms bieden bewegingstherapieŽn als haptonomie uitkomst, soms een dieet
Wie het weet mag het zeggen: Mijn bijdrage.


DRUK, DRUK, DRUK   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Voor de gezondheid van ieder mens is het belangrijk om activiteit af te wisselen met rustperiodes. Onze cultuur met zijn groei-economie, beschouwt rust of stilstand als achteruitgang. Dat is een grote onwaarheid of een grove leugen. Het lichaam van een kind groeit terwijl het slaapt. Rust is nodig voor ieder groeiproces. Een boom groeit in het donker. Zowel geestelijke als lichamelijke groei gebeurt op het moment dat je het niet ziet. Je maakt je alle voedingsstoffen eigen zonder dat je het ziet, of er actief bij betrokken bent. Als een rivier stilstaat, vult zij de diepte op. Zonder rust kan er geen diepgang ontstaan.
Wanneer men een elastiekje te lang uitrekt dan verliest het zijn flexibiliteit. Als een mens zichzelf te lang belast, dan verliest hij ook zijn flexibiliteit en daarmee zijn gezondheid.
Wanneer men het te druk heeft, ontbreekt meestal de rust om prioriteiten te stellen. De enige remedie is dan om zelf actief die rustperiode te organiseren, wanneer men zich die tijd niet gunt, dan zal het lichaam ziek worden en die rust alsnog forceren. Wanneer men zelf geen prioriteit hecht aan wat het lichaam nodig heeft om te functioneren, dan zit er voor het lichaam niets anders op dan door ziek te worden aan de noodrem te trekken.
Er zijn intelligentere manieren om met het leven om te gaan.
Dat vereist echter een zekere discipline in het serieus nemen van de zin "Eigenlijk zou ik....".
Kwestie van gewoon doen of laten wat je eigenlijk zou....
Als U hier hulp bij zoekto, zie moe moe moe. Mijn reactie.


ERGERNIS   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Er is nog nooit een mens gemotiveerd geraakt om ergens aan mee te werken op grond van ergernis. Dat zelfde geldt voor het eigen lichaam. Wanneer je je stijf ergert omdat je lichaam niet doet wat je wilt, dan zit je dus in een stijf geŽrgerd, onwillig lichaam. Ergernis verwijst meestal naar een waarnemingsblokkade en vereist nader onderzoek. Misschien zijn er te hoge en niet reŽle eisen in het spel. Zie ook denken-positief-1, wie ben ik. De Chinese Heelwijzen beschouwen ergernis als een disbalans in de hartenergie.
De adviezen of opdrachten als: "Je moet je niet zo ergeren", "Je moet je ontspannen" of "Je moet geduld hebben" ook als je ze jezelf geeft, hebben weinig kans van slagen. Je zelf toestemming geven dat je "mag" ontspannen en je ergernis mag loslaten, of niet serieus hoeft te nemen, hebben meestal meer kans van slagen. Want ieder "moeten" heeft juist de eigenschap nieuwe ergernis, nieuwe spanning en nieuw ongeduld te creŽren. Sommige mensen vinden voor hun ergernis baat bij aandachtige bewegingstherapieŽn, andere bij meditatietechnieken en weer anderen bij psychotherapie. Wie het weet mag het zeggen: Mijn bijdrage.

EUFORIE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Euforie is een ander woord voor overdreven blijheid. Het wordt ook wel manisch genoemd. Kan een bijwerking zijn van Prednisolon. Zeker wanneer men vaak moe is, is het heel heerlijk wanneer men even niet moe is. Veel mensen hebben dan de neiging om te enthousiast te worden, en te veel te gaan doen. Ik vermoed dat dit een van de redenen is waarom mensen met MS vaak de naam hebben "euforisch" te zijn.
Alles wat helpt om het evenwicht te hervinden zoals Healing Tao of rebalancing zal helpen. Alles en alle therapieŽn die helpen om te "aarden" en de zwaarte en het gewicht van het lichaam terug te vinden kunnen hier helpen. Van massages, met name de voetmassage, bewegingstherapieŽn, ook sporten, als zwemmen of slenderen, tot "zwaarder" eten, en zwaardere schoenen en kleren dragen toe. Mijn reactie.

EVENWICHT   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Evenwichtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.
 1. Wanneer men verminderd gevoel in zijn voeten heeft, dan is het moeilijk om te weten waar men staat.
 2. Wanneer men oogklachten heeft en bijvoorbeeld dubbelziet, dan werkt het ruimtegevoel van een mens anders.
 3. Wanneer men de focus van zijn aandacht niet in het lichaam verankerd heeft, dan geeft dat meestal onevenwichtigheid.
 4. Wanneer de zenuwen die het evenwichtsorgaan besturen verminderd werken, dan functioneert het evenwichtsorgaan niet goed.
Aan de eerste drie oorzaken valt vaak veel te verbeteren door bewuster en geconcentreerder te leren bewegen. Met name de Feldenkreis methode heeft oefeningen die het ruimtegevoel van de mens kunnen terugtrainen. Zie ook: Concentratie.   Mijn reactie.

GEBITSPROBLEMEN
Gebitsproblemen kunnen ook veel andere klachten veroorzaken. Binnen de eenheid van de mens hangt immers alles met alles samen. O.a vermoeidheidsheidsklachten kunnen erdoor veroorzaakt worden, net zoals vele andere klachten weer tot gebitsproblemen kunnen leiden. Er zijn nogal wat mensen die MS met amalgaamvullingen in verband brengen om twee hoofdredenen: (1*) kwik is giftig en (2*) metaallegeringen veroorzaken altijd een stralingsveld dat mogelijk de geleiding binnen de zenuwen kan beÔnvloeden. Sommige mensen met MS zijn daarnaast overgevoelig voor verdovingen (Erv-4). Gelukkig bestaan er Biologische Tandartsen   die waarschijnlijk meer oor en oog zullen hebben voor uw klachten en ook kennis en eraring hebben met alternatieve behandelmogelijkheden. Ze hebben zich verenigd in de NVBT.     Mijn reactie.

GEHOORPROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
 1. Veel mensen met MS hebben een buitengewoon gevoelig tot overgevoelig gehoororgaan. Dat is in onze maatschappij, met zijn vele externe stoorgeluiden, niet eenvoudig.
 2. Wanneer men met zijn aandacht niet in het hier-en-nu is, is het lastiger om te luisteren en te horen wat anderen zeggen. Hier kunnen therapieŽn en cursussen die de concentratie helpen verhogen, helpen.
 3. Wanneer de gehoorzenuw niet goed werkt, kan men last krijgen van interne stoorgeluiden
 4. Wanneer de gehoorzenuw niet goed werkt, kan men last krijgen van zowel verminderd als verscherpt gehoor. De NPCF kan U in dit geval adressen geven van organisaties die zich met deze klachten bezighouden. De NVVS, Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, heeft een website: www.nvvs.nl

  Stoorgeluiden van buiten
  De Stichting BAM probeert al jaren iets aan de geluidsoverlast te doen. Want geluid is een constante STRESS-factor waar mensen doodmoe van kunnen worden. Het rare is dat hoe vermoeider men is, hoe meer last men vaak van geluiden krijgt. Stoorgeluiden van tl-buizen, televisies, computers, telefoons, muzak, fluitende koelkasten, vrachtauto's die luid piepend, alarmerend, achteruit rijden, vind ik persoonlijk een maatschappelijke ramp. Geluid heeft de vreemde gewoonte om de aandacht uit het lichaam te trekken en zo het evenwicht van de mens te verstoren. Men kan de eigen omgeving praktisch aanpassen zodat de hoeveelheid stoorgeluiden vermindert. (Ik heb nog zo'n oude telefoon met een draaischrijf, zodat ik niet helemaal stijf van de STRESS sta wanneer ik de telefoon opneem. Ik leef zonder tv en heb mijn computer uitgezocht op de hoeveelheid en de toonhoogte van het bijgeluid, dat ik nog net acceptabel vond, hoewel ik vind dat ze eigenlijk helemaal geen geluid horen te maken.) En men kan aan die bijna automatische reactie vaak wat leren doen. Bij plotselinge geluiden is dat lastig, bij constante zeur-geluiden is mijn truc:
  1. De ergernis over dat geluid serieus nemen en niet direct wegdrukken.
  2. Het geluid dat mijn ergernis opwekt, me verstoort en me uit mezelf trekt, erkennen.
  3. Vervolgens het geluid bewust een plaats te geven.
  4. Al mijn aandacht in mijn buik te concentreren en daar het geluid te voelen bewegen.
  Mijn reactie.

  Stoorgeluiden van binnen
  Hier heb ik geen ervaring mee, en kan ik weinig over zeggen. Wie dat wel kan wordt hierbij vriendelijk uitgenodigd om deze leemte in te vullen. Mijn bijdrage. De NPCF kan U in dit geval adressen geven van organisaties die zich met deze klachten bezighouden. De NVVS, Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, heeft een website: www.nvvs.nl

GEVOELSVERLIES   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Bij MS kan zowel gevoelsverlies, als overgevoeligheid voorkomen.
Als de zenuwprikkel verandert dan verandert ook de waarneming van de prikkel. Dat wil dus zeggen dat de betekenis die men gewend is aan een prikkel te verbinden mee zal moeten veranderen, wil men niet in de war raken. Dat is een proces dat aandachtige aanwezigheid vereist. Zie ook doof-gevoel en Niet weten waar je handen of voeten zijn.
Mijn reactie.

GEWICHTSPROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Zie aankomen en afvallen. Mijn reactie.

HULP-VRAGEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Iemand die niet geholpen wil worden, is onmogelijk te helpen. Want die is niet bereid om de hulp ook te ontvangen.
Als men hulp nodig heeft, dan kan men gewoon om hulp vragen. De meeste mensen vinden het leuk om een ander mens te helpen. Dat geeft ze het aangename gevoel nuttig te zijn en iets zinvols te doen.
Elkaar helpen kan het leven een stuk warmer, gezelliger en aangenamer maken. Zeker wanneer tijdens dat proces een vorm van gelijkwaardig delen ontstaat.
Daartoe is het belangrijk dat er blijheid kan gaan stromen.
Een cadeautje geven is het leukste als de ander ervan geniet om het te ontvangen, en het cadeautje kan accepteren en waarderen.
zie ook: verhaal en Morrie Schwartz schreef een prachtig, buitengewoon praktisch inspirerend, boek over hoe hij leerde leven zijn afhankelijkheid ten gevolge van ALS Hij beschrijft er onder ander in HOE hij hulp vraagt en organiseert.    
Mijn reactie.

INCONTINENTIE  
Het kan bij MS voorkomen dat men de beheersing over de spieren van de blaas en/of anus dreigt te verliezen. Hier is vaak met goede therapie heel voel aan te doen, als men er snel bij is.
Zie verder blaasproblemen.

KEUZES   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Keuzes maken is vaak lastig, terwijl twijfelen en dubben vaak heel veel energieverlies geeft. Een van de beste boeken die ik over keuzes ken is: "Spirituele raadgevingen van een wijze vrouw" geschreven door Dan Millman.
Soms is het handig om gewoon maar een knoop door te hakken en dan te gaan voelen of het een opluchting geeft, men kan immers altijd het volgende moment alsnog een andere keuze maken.
Bij MS is het vaak extra lastig omdat het moeilijk te voorspellen is of je t.z.t. fit genoeg zal zijn om je keuze uit te voeren. Mijn motto is geworden: "ik begin gewoon en zie wel hoever ik kom." Veel afspraken maak ik inmiddels onder voorbehoud en ik heb mijzelf ontslagen van de vuistregel: Wie A zegt moet ook B zeggen.
Ik heb op een gegeven moment gewoon besloten dat hoe ik me voel het allerbelangrijkste in mijn leven is. Iedereen die daar problemen mee had is inmiddels uit het zicht verdwenen, en ik heb nu een fantastische vriendenkring die dat respecteert. (Zie ook Hoe kom ik tot een keuze over een therapie?
Mijn reactie.

KOORTS   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Koorts heeft meestal een andere oorzaak dan MS. Soms kan echter bij MS de thermostaat van het lichaam ontregeld raken. De enige stroming die ik ken die gerichte oefeningen heeft die de temperatuur in het lichaam kunnen beinvloeden is Healing Tao Mijn reactie.

KOUDE HANDEN EN VOETEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het komt redelijk vaak voor dat mensen met MS koude handen en voeten hebben. Soms is men zich daarvan bewust en wordt het een klacht en soms merkt men het zelf niet dat de handen en voeten afkoelen. Hier is vaak wel het een en ander aan te doen, door oefeningen te doen die de doorbloeding verbeteren.
Vaak helpt koudwater therapie. Men kan ook wisselbaden nemen: een teiltje met heel koud water, en een teiltje met heel heet water naast elkaar, waarin men om en om een hand (of voet) steekt.
Men heeft de neiging om door kou te verkrampen, en die verkramping vermindert de doorbloeding. Soms helpt het om de handen stijf tot vuisten te knijpen en tien tellen vast te houden, en daarna even te ontspannen, de vingers vervolgens tegen elkaar te zetten en 10 tellen stevig tegen elkaar aan te drukken en de handen weer even te ontspannen. Wanneer men deze oefening een paar keer achter elkaar doet, terwijl men goed waarneemt wat er in de handen verandert, dan worden ze vaak weer wat warmer.
Helaas kan men deze oefening niet met z'n voeten doen. Bij koude voeten helpt het vaak om de voetzolen te kloppen. (Zoals men met zijn handen een applaus klapt, zo klapt men met een hand op de voetzool).
Als de psoas en het middenrif ook zijn geblokkeerd, dan kunnen ook oefeningen die de werking van deze spieren verbeteren veel effect hebben op de doorbloeding van handen en voeten. Mijn reactie.

KRAMP   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Kramp kan een uitermate vervelende en pijnlijke klacht zijn.
Het kan verschillende oorzaken hebben.
 1. voedingsgebrek: een tekort aan mineralen en bepaalde vitamines kan tot kramp leiden. Bijvoorbeeld zowel een gebrek, als een teveel aan sommige vitamines B, kunnen tot kramp leiden. Ook een voedingspatroon kan tot kramp leiden (Er zijn mensen die door melkproducten uit hun voeding te weren, minder last hebben van kramp) Zie: voeding. Soms kan touch for health of de levendbloed-test helpen om zicht te krijgen op de voedingsbalans van het lichaam.
 2. zoutgebrek: kramp kan ook ontstaan door zoutgebrek.
 3. overbelastingskramp: kan ook door een foute houding ontstaan.
 4. onderbelasting: kan ook tot kramp leiden.
 5. ophoping van gif- afvalstoffen.
 6. verstoorde zenuwprikkel.
Soms kan een aangehouden passieve rek van de verkampte spier hem tot ontspanning bewegen.
Veel huisartsen schrijven spierverslappende medicijnen voor, zonder te kijken of er ook iets aan de oorzaak te doen is. Zeker omdat veel van die medicijnen bijwerkingen hebben en bovendien op alle spieren werken, dus ook op de antagonist van verkampte spier, die hem uit de kramp zou kunnen trekken, is het aan te raden om ook andere hulp te zoeken. Een goede fysiotherapeut kan vaak enige uitkomst bieden. Zie ook: bewegings terapieŽn; o.a. Healing Tao heeft oefeningen die speciaal op het opruimen en loslaten van gif-afvalstoffen zijn gericht. Mijn reactie.

LOPEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Sommige mensen krijgen moeite met lopen. Vaak is daar met een goede bewegingstherapie veel aan te verbeteren. Het is een soort vuistregel dat forceren niet bijdraagt aan herstel. Zenuwen hebben altijd rust en tijd nodig om te herstellen. Spieren hebben beweging nodig om op peil te blijven. Het zal dus altijd zoeken zijn naar het voor u optimale evenwicht tussen inspanning en rust. Er zijn allerlei voorzieningen die u kunnen helpen om mobiel te blijven, zodat u uw benen niet nodeloos hoeft te forceren.
Het gemak dient de mens. Vaak is het handiger om hulpmiddelen al in de buurt te hebben, en af en toe te gebruiken voordat u echt niet meer zonder kunt. Dan blijft de kans op herstel het grootste.
Sommige mensen gebruiken een rolstoel als een soort grens en zeggen: "Een rolstoel dat nooit!".
Soms besteden ze dan al hun energie om ergens te komen en zijn dan, zodra ze er zijn, te moe om nog te kunnen genieten van wat ze daar wilden gaan doen. In zo'n geval is het eigenlijk slimmer om je ergens heen te laten rijden en dan eenmaal terplekke lekker weer te gaan lopen.
Het grote voordeel van een rolstoel is dat je op elk zelf gekozen moment even kunt gaan zitten.
Er zijn meer loophulp voorziening als krukken, een zitstok, een sta-stoel op wieltjes of een rollator. Ze zijn meestal bij de kruisvereniging te huur (voor leden vaak gratis te lenen) zodat u ze op uw gemak kunt uitproberen wat voor u, in uw geval handig is.
Mijn reactie.

MEDELIJDEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Medelijden is ťcht lijden voor iedereen.
We leren in deze maatschappij helaas bijna allemaal af om ontspannen om te gaan met mensen die niet aan het beeld van de "sterspots" voldoen. Er heerst een soort rare norm dat je onmiddellijk, of in elk geval zo snel mogelijk, van iedere kwaal verlost hoort te worden. Lukt dat niet dan weten veel mensen zich geen raad meer met hun houding, noch degene die met z'n kwaal maar moet zien te leren leven, noch de omstanders.
Een patiŽnt tegelijkertijd als een normaal mens blijven zien, schijnt uitermate lastig te zijn. Mijn moeder krijgt dat na 20 jaar nog altijd niet tegelijkertijd voor elkaar. Meestal hou ik de zaak wel in evenwicht, maar zodra ze me eens ziet stuntelen, verandert haar gezichtsuitdrukking in een ernstige betrokken blik (vergelijkbaar met het Maartje van Weegen-toontje uit de "het sloopt-je-zenuwen-spot, ole! Geef geld). Het is nog nooit gelukt om bijvoorbeeld samen met haar gewoon te lachen om mijn onhandigheden. Zij lijdt eenzaam en alleen in stilte mee. Wat ik daarvan vind schijnt nooit ter zake te doen.
- Ik voelde me er erg alleen en op mezelf teruggeworpen door. Nu grinnikt het dramatisch van binnen:
"O jť, mijn moeder begrijpt me niet. Gelukkig maar. Ze mist gewoon mijn ervaring". -
Zodra ik eenmaal zit, dan kan ze mij weer zien en dan hebben we het wel weer gezellig samen. Mijn pogingen om hier over eens te praten zijn bij anderen wťl en bij haar gewoon nog nŪťt gelukt.
Het is voor een moeder natuurlijk lastig om te accepteren dat haar dochter ziek is geworden. Dat zij dat niet leuk vind, is eigenlijk heel dierbaar. Toch blijf ik de manier waarop ze dat communiceert niet echt leuk vinden. Mijn gedramatiseerd binnenpretje helpt wel om haar gedrag te accepteren. Alle andere ervaringen, trucs en oplossingen van harte welkom: Mijn reactie.
Ik heb ooit als partner van een ms-patiŽnt gepoogd de mens dwars door zijn zelfmedelijden heen, te blijven aanspreken. Ik geloof niet dat me dat echt is gelukt. Mijn poging daartoe heb ik opgeschreven in ms-kwadraat.

MOE, MOE, MOE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten bij MS. Op dat gebied valt vaak een hele hoop resultaat te behalen.
Wanneer men moe is kan men het beste maar lekker gaan rusten. Het probleem is echter vaak dat rusten alleen niet helpt. Toch is het meestal essentieel dat men zichzelf gewoon meer rust gunt dan men gewend is te doen. MS is een ernstige ziekte die meestal een wat een rustiger levenstempo noodzakelijk maakt. Het is uitermate onverstandig om bij MS roofbouw op zichzelf te blijven plegen.
Activiteiten waar iedereen moe van wordt zijn o.a.: bang zijn; STRESS; haast hebben; tobben en piekeren; in gedachten malen; klagen en zeuren; te snel reageren; te veel je best doen; te hoge eisen stellen aan jezelf; jezelf verliezen, en alle aandacht voor je lichaam loslaten wanneer je naar een ander luistert.
Al deze activiteiten kan men afleren en vervangen door een meer ontspannen en aangenamere manier van zijn, door de dingen anders leren doen.
Er zijn talloze cursussen waarbij men beter met zijn energie leert om te gaan.
Aan moe worden zitten minstens twee kanten: Enerzijds kan men leren zijn energie minder snel te verliezen, door de dingen anders te gaan doen. Meestal is het zo dat wanneer men de focus van zijn aandacht binnen in zijn lichaam, liefst de onderbuik, houdt, men minder snel moe wordt (naar anderen luisteren met je buik, maakt vaak dat je van het luisteren minder moe wordt). Wanneer men iets te ingespannen doet, dan verspilt men nodeloos energie. Anderzijds kan men ook actief leren om energie te verzamelen.
Sommige mensen krijgen extra energie van een paranormale genezer.
Enkele voorbeelden waarbij men kan leren om met minder energieverlies te bewegen vindt men op de bladzijde over BewegingstherapieŽn .
Ergotherapie kan helpen om mens en omgeving efficiŽnter op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door het huis zo in te richten dat men minder vaak of ver hoeft te lopen (verwijzing via de huisarts).
Cursussen waarbij men leert om actief energie te verzamelen: Healing Tao; Tai-Chi; Silva Mind Control; en talloze andere. Bijna alles in deze website is daarop gericht.
Mijn reactie.

MOETEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Als er iets is waar een mens moe van wordt dan is het wel van "moeten". Iemand heeft ooit gezegd: "Iedere gedachte waar moeten in voorkomt is niet waar. Die is altijd te vervangen door een betere." Meestal creŽert het denken van het woord "moeten" alleen maar nieuwe drempels. De meeste zinnen waar "moeten" in voorkomt, kan men nog eens denken en dan i.p.v. "moeten" een vorm van het werkwoord "kunnen" of "gaan" of "mogen" zetten. Vaak wordt de drempel tussen gedachte en daad dan al veel lager. Zie ook: boek   moeten en willen   Mijn reactie.

MOETEN WAT JE NIET WILT   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Dit schept een uitermate frustrerende situatie, waar een mens doodmoe van kan worden. Het enige advies wat er te geven valt is: Ga er even rustig voor zitten en beantwoord de volgende vragen:
 1. Van wie moet je eigenlijk?
  1. Van iemand anders? Zo ja, heeft diegene van wie je moet het dan voor het zeggen in jouw leven?
  2. Als je van jezelf moet: Welke ik speelt dan de baas in je leven?
  3. Bevalt je dat?

 2. Welke ik wil niet?
  1. Wat wil die ik dan wel?
  2. Waarom doe je je dat dan niet gewoon?

 3. Welke ik geef je het voor het zeggen?
  1. De ik die moet, of de ik die er geen zin in heeft?
  2. Is er niet een andere ik in jezelf die je de leiding over je leven beter zou kunnen toevertrouwen?

 4. Welke andere mogelijkheden zijn er?
 5. Wat zegt die andere, minder opdringerige ik daarover?
 6. Wat let je eigenlijk om dat te gaan doen?

Wie een ander idee heeft over hoe men uit deze patstelling kan komen: Mijn oplossing.

NIET KUNNEN STAAN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer men echt niet kan staan, dan worden de botten van de benen brozer. Om dat te voorkomen zijn er speciale "sta-tafels" ontwikkeld waarin men ondersteund de benen kan belasten.
Wanneer men te moe is om te staan, dan heeft men meestal een houding die energie vreet. Dan heeft het zin om samen met een bewegingstherapeut te kijken of men niet een andere houding kan aanleren.
Healing Tao en eigenlijk alle BewegingstherapiŽn kunnen u daarbij helpen.
Er zijn ook allerlei reuze handige voorzieningen, van een zadelstok tot speciale sta-stoelen op wieltjes, bijvoorbeeld als keukenhulp. De thuiszorgwinkel zal u doorgaans graag de mogelijkheden laten zien en kunnen adviseren.
De ergotherapeut is speciaal opgeleid om mensen te helpen bij het vinden van hele praktische oplossingen voor dit soort problemen.
Mijn reactie.

NIET KUNNEN STOPPEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Remmen en jezelf afremmen kost energie. Soms kan men zo moe zijn, dat het moeilijk, tot bijna onmogelijk, is om nog te stoppen. Dat heet ontremd gedrag. Zeker wanneer men "medicijnen" als bijv. Prednisolon gebruikt kan dat voorkomen. Bijvoorbeeld, je bent aan het praten en het lukt gewoon niet om je mond te houden. Het zal duidelijk zijn, dat zo'n situatie niet gezond is. Het is een soort glijbaan naar beneden die meestal uitmondt in het actief worden van de MS. Soms lukt het echter gewoon niet om zo'n situatie te voorkomen. Mijn oplossing was om met mijn vrienden en dierbaren daarover te praten en ze te vragen om me te helpen stoppen als ik begin door te draven. Zo ben ik wel eens met een kopje thee in het logeerbed van een vriend terecht gekomen. Mijn vrienden hebben me ook geholpen om zelf het moment waarop je als het ware door je rem heen schiet, eerder te leren herkennen. Zie ook ontremming. Wie een andere oplossing voor dit probleem weet, die mag het zeggen: Mijn reactie.

NIET KUNNEN WAT JE WILT   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het is een uitermate lastig en frustrerend dilemma, wanneer je er aldoor tegenaan loopt dat het je lichaam niet lukt om te doen wat je wilt. De enige oplossing uit dit dilemma die ik tot nu toe heb gevonden, is: Gewoon ophouden met willen wat je niet kunt, en gaan willen wat je wel kunt. Dat is een groei-leerproces en vraagt veel tijd, waarin je dat met vallen en opstaan gewoon kunt leren. Ik wilde perslot vroeger ook nooit 100 kilo kunnen tillen. Het is dan dus zaak om de eisen die je aan jezelf stelt te veranderen en aan te passen aan de nieuwe toestand van je lichaam. Zolang je dat niet doet, en te veel van jezelf vraagt, is alles wat je vroeger leuk vond het nu eigenlijk niet meer. De prijs is te hoog te geworden. Toen ik totaal uitgeput was nadat ik iets gedaan had wat ik perse wilde doen, en vertelde hoe leuk dat was geweest, vroeg iemand me: "Vind je het dan leuk om zo uitgeput te zijn?". "Nťť, natuurlijk niet!" brulde ik daarop verontwaardigd. "Nou," zei hij, "dan wŠs het dus niet leuk! Want het resultaat van wat je hebt gedaan, hoort bij wat je er echt van vindt. Je bent gewoon alleen maar gewend om iets leuk te vinden, maar wanneer je nu eerlijk kijkt naar wat je nu wilt en nodig hebt, dan is dat iets anders dan vroeger. Als je wilt blijven doen wat je vroeger deed, dan wil je nu dus zo uitgeput raken als je je nu voelt". Ik werd eerst loeikwaad, en knettergefrustreerd, want ik kon er eigenlijk niets tegenin brengen. Veel later pas besefte ik dat er veel meer waarheid in zijn woorden zat, dan ik toen wenste te zien. Wie het weet, die mag het zeggen: Mijn reactie.

NIET WETEN WAAR JE HANDEN OF VOETEN ZIJN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het kan voorkomen dat je met je ogen dicht niet meer weet waar je handen of voeten zijn. Of dat je denkt dat ze op een andere plaats zijn dan je dacht. Vaak kun je dat met heel veel aandacht wel weer terug trainen. De truc is om heel goed te voelen, en heel langzaam te bewegen (eventueel schuivend over een oppervlakte) en zo het signaal dat je zenuwen nu geven, als het ware opnieuw te leren interpreteren. Het kan zijn dat je in eerste instantie denkt dat je niets voelt. Niet voelen is ook een waarneming doen. Kijk dan, als het ware, heel erg goed naar hoe dat niet-voelen eruit ziet en hoe het ene niet-voelen, verschilt van het andere niet-voelen. Het gaat om een soort gewriemel op de vierkante millimeter. De verschillen zijn soms zo klein dat je er normaal geen aandacht aan zou besteden. Als je dat wel doet, en een aantal keer herhaalt, dan leer je vaak meer onderscheiden. Dit proces vraagt veel geduld. Een andere manier kan zijn, kijken waar je hand of je voet is, ogen dicht doen en je je eigen hand of voet voorstellen op de plaats waar hij is. Ogen open doen, kijken of het klopt, dat een paar keer herhalen en dan je hand of voet verplaatsen en hetzelfde recept. Kijken of je verschil (millimeter-werk) voelt. Vaak lukt het om zo toch weer een innerlijk idee te krijgen over waar je hand of voet is, dat overeenkomt met de feitelijke situatie. Dit proces kost tijd, toch, als je het maar stug volhoudt, geeft het vaak op den duur resultaat. De Feldenkreismethode (boek.) of haptonomie kan hier vaak uitkomst bieden. Iedereen die een andere oplossing voor dit probleem weet of gevonden heeft, is van harte uitgenodigd om dat hier te delen: Mijn reactie.


OOGKLACHTEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
U kunt meer over het oog vinden op de bladzijde over organen. Bij MS komen helaas vaak oogklachten voor. Er zijn er vele:
 1. wazig zien.
 2. dubbelzien.
 3. blinde vlekken.
 4. vlekken voor een oog die met het oog meebewegen.
 5. een oog dat naar binnen of juist naar buiten draait.
 6. niet kunnen focussen
 7. migraine achtige hoofdpijn en vermoeidheid door het veranderde zicht
 8. druk achter de ogen
 9. geen diepte kunnen schatten
 10. een zwemmend beeld
 11. geen of veranderde kleuren zien, meestal wat fletser.
 12. .......
Bij gezonde oogtips vind U aanwijzingen wat U kunt doen om de condititie van de ogen te vergroten.

Regelmatig begint de weg naar de diagnose met een z.g. neuritis retrobulbaris, een acute ontsteking van de oogzenuw. Die meestal vanzelf met een dag of tien wel weer wegebt, ook zonder ingrijpende medicijnen, gewoon met een beetje extra rust en eventueel wat extra vitamine pillen, om het lichaam te helpen zichzelf te herstellen.
Omdat er vaak paniek ontstaat, zijn artsen meestal nog al snel met het voorschrijven van zware medicijnen, die dan weer niet te overschatten "bijwerkingen" kunnen hebben, terwijl rust meestal evengoed helpt en wellicht op termijn zelfs beter. Statistisch gezien maakt het na tien jaar geen enkel verschil meer of je nu prednisolon hebt gebruikt of niet, maar je hebt dan wel tien jaar met de "bijwerkingen" gezeten. Naar 20 jaar na de prednisolon hebben ze nog geen vergelijkend onderzoek gedaan. (En ik overwacht niet dat er op korte termijn geld voor zo'n onderzoek zal zijn te vinden.) Volgens dr. Anne Maas helpt Triludanģ beter dan prednisolon.
Om het lichaam de tijd te gunnen zichzelf te herstellen is wat uit de mode geraakt. "Snel" wil niet zeggen dat het ook "beter" zou zijn.

Omdat het probleem in de oogzenuw zit, zet vaak het netvlies op en helpt een bril helemaal niets.
Paranormale geneeswijzen, Healing Tao met name de helende klanken, en algehele ontgifting kunnen soms verlichting brengen bij deze klachten. Volgens dr. Maas: nooit chocolade eten of drinken als de MS actief is.
Zodra de actieve fase van de ontsteking voorbij is, kan men bij focusafwijkingen en zwemmende ogen, proberen om de beheersing van het oog terug te trainen. Er is een uitstekend zelfhulp boek, boordevol met oefeningen en ideeŽn.
Aan het gehavende zicht door een niet goed werkende oogzenuw is helaas zelf weinig anders te doen dan het oog toespreken dat het zichzelf mag gaan herstellen en zijn eigen zelfherstellend vermogen te mobiliseren en activeren.
Mijn reactie.

ONTREMMING   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Ontremd wil zeggen dat je zelf niet meer kunt stoppen.
Dat komt nog wel eens voor. Je weet dat je eigenlijk zou moeten stoppen, maar het lukt gewoon niet. Soms is dat heel leuk bijvoorbeeld als je slappelach hebt. Soms is het heel pijnlijk om de controle te verliezen. Zie ook: druk, druk, druk, moe, moe, moe en niet kunnen stoppen
Mijn reactie.

OVERGEVOELIGHEID   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Bij MS kan zowel gevoelsverlies als overgevoeligheid voorkomen.
Een ander woord voor overgevoeligheid is allergie. Wat voor de ene mens een allergische reactie veroorzaakt, hoeft dat voor een andere niet te doen. Er bestaan geen twee gelijke mensen of twee gelijke lichamen. Het is lastig om met een overgevoeligheid te leren leven. Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen, de z.g. allergene stoffen, stoffen die een allergie, overgevoeligheidsreactie, veroorzaken of activeren. Voor allergene voedingsstoffen zijn diŽten ontwikkeld.
Soms kan een bepaald lichaamsdeel of een stuk huid erg overgevoelig worden. Soms kunnen paranormale geneeswijzen of Healing Tao hier enige uitkomst bieden. Mijn reactie.

PIJN geen pijn  Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Pijnklachten komen zelden bij MS voor. Het kan echter voorkomen.
Over pijn communiceren is lastig, de ene pijn is de andere niet en bovendien kan pijn vele oorzaken hebben. Het zal dus meestal enig zoeken vergen om de oorzaak van de pijn op te lossen. paranormale heelwijzen hebben de naam iets aan pijn te kunnen doen. Soms kan een paragnost zien waar de pijn vandaan komt en u gericht kunnen doorverwijzen.
Bij pijnen die voortkomen uit kramp kunnen bewegingstherapieŽn en/of massages soms verlichting brengen.
Ostheopathie, acupressuur, acupunctuur, Healing Tao hebben soms via de ontgifting van organen en herstel van energie balansen soms ook invloed op pijn.

Het komt ook voor dat mensen juist geen pijn meer voelen.

Mijn reactie.

PSYCHISCHE PROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het is niet eenvoudig om met MS te leren leven. Het is beslist niet zo dat je eerst gek moet worden voordat er hulp is.
Waarom zou je lang in je eentje blijven tobben als je geen oplossing of uitweg ziet. Het hele veld van psycho-hulpverlening is er om mensen te inspireren een nieuwe weg te vinden. U kunt hier klikken als u er eens naar kijken wil. Mijn reactie.

ROUWPROCES   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het is heel normaal dat men na het verlies van zijn gezondheid te maken krijgt met een rauwproces. Gespreksgroepen van lotgenoten kunnen een hele steun zijn bij het verwerken hiervan. Mijn reactie.

RUGPIJN TER HOOGTE VAN DE NIEREN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Vaak zal tengevolge van MS de spanning rond de nieren en de psaos toenemen wat kan leiden tot een soort vermoeidheidspijn ter hoogte van de nieren. De beste remedie die ik tot nu toe daarvoor gevonden heb zijn de oefeningen die de Healing Tao daarvoor ontwikkelde.
Alle andere oplossingen welkom: Mijn reactie.

SEX   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Vrijen en klaarkomen kost veel energie en wanneer men uitgeput dan is die energie er vaak niet.
Seksuele krachten en helende krachten hebben veel met elkaar te maken. Het is een soort overlevingsreactie van het lichaam om de sex-behoefte aan te passen aan de gezondheidstoestand.
Vaak is er wel een enorme behoefte aan niet seksueel geladen aanraking, maar durft men niet te knuffelen omdat men bang is dat de partner dan meer wil.
Dit kan tot grote spanningen in een relatie leiden. Waarbij men tegen allerlei normen en taboes van elkaar oploopt.
De enige uitweg is open en eerlijk communiceren, samen spelregels afspreken, van te voren afspreken hoe ver je wilt gaan met heel veel wederzijds begrip voor elkaars behoeften.
Er zijn mensen die er samen een avontuur van weten te maken om samen veel taboes te doorbreken en door samen open en eerlijk te praten een intimiteit vinden die ze eigenlijk dichter bij elkaar brengt dan welke vrijpartij ook. Samen te zoeken naar een vorm waar beide zich gelukkig en bevredigd bij voelen.
Zowel bij de NVSH als de Rutgersstichting zitten uitstekende mensen met heel veel begrip, die bijna niks genant vinden, en die veel mensen begeleiden, samen of individueel, om nieuwe wegen te vinden voor hun sexuele leven. Als u niet samen met uw partner durft, kunt u hier ook individueel terecht, om uw hart te luchten of voor nieuwe inspiratie.
Er zijn vele massage cursussen waar U andere vormen van aanraking kunt leren en oefenen. O.a. Healing Tao heeft hele gerichte oefeningen om de seksuele energie te verfijnen en in andere banen te leiden en samen in te zetten voor elkaars heling. Voelt U zich alstublieft vrij om hulp in te roepen wanneer u er samen niet uitkomt. Want bij te veel druk op het vat is niemand gebaat.
Alle reacties, vragen en tips voor oplossingen zijn welkom: Mijn reactie.

SLIKKEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Een enkele keer komt het voor dat er problemen bij het slikken ontstaan. Dit is een nogal beangstigende klacht. Vaak kan logopedie enige uitkomst bieden. Bij mijn weten zijn er geen alternatieve geneeswijzen, die zich specifiek in deze klacht gespecialiseerd hebben. Mijn reactie of informatie.

SPASMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Spasmen zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen:
 1. onderbelasting van de spier
 2. overbelasting van de spier
 3. niet goed afvoeren van afvalstoffen
 4. verstoorde zenuwprikkel
BewegingstherapiŽn, massages, healing tao, paranormale geneeswijzen en/of een dieet kunnen soms uitkomst bieden. Mijn reactie.

SPIERSLAPTE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Net als kramp kan ook spierslapte op treden. Het is belangrijk om de spieren te blijven trainen. Alle verende bewegingen versterken de spieren. BewegingstherapiŽn, Massages en Healing Tao kunnen hierbij nuttig zijn. Uiteraard kan zwemmen of sporten ook helpen om de spieren te trainen. Mijn reactie.

SPRAAKPROBLEMEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer MS de bewegingen die nodig zijn om te spreken beÔnvloedt, dan kunnen er spraakproblemen ontstaan. Dat schept nogal eens een verdrietige verwarring, omdat veel mensen "moeilijk praten' met geestelijk gestoord verwarren. Dit vraagt dus veel geduld en begrip van de omgeving. Meestal kan logopedie tot enige verbetering leiden. Bij mijn weten zijn er geen alternatieve geneeswijzen, die zich specifiek in deze klachten gespecialiseerd hebben. Mijn reactie.

STRESS   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
STRESS is een ander woord voor de reactie van het lichaam op levensbedreigende situaties.
De adrenaline productie komt op gang. Het lichaam spreekt daarmee al zijn reserves en uiterste nood energie voorraden aan. Dat is niet gezond, maar bij levensgevaar, bijvoorbeeld een leeuw op je pad, kun je maar beter zo hard vluchten of vechten dat je er later misschien ziek van wordt, dan opgegeten worden. Die vrijgezette energie moet echter wel gebruikt worden, anders beschadigt diezelfde energie het lichaam.
Dan wordt via de bijnierschors ook de stof hydrocortison aangemaakt. Deze stof remt de werking van de adrenaline. Het lichaam gaat daarmee als het ware hard op de rem staan, terwijl het aan de andere kant gas blijft geven. Het lichaam holt zo zichzelf uit.
Vaak is de noodsituatie allang voorbij, of viel het eigenlijk wel mee. Echter omdat angst altijd de waarneming blokkeert, kan dat soms niet tot het bewustzijn doordringen. De onrust en gejaagdheid, veroorzaakt door al die vrijgezette energie, lijkt het even stilstaan om opnieuw naar de situatie te kijken dan te blokkeren.
Een voedselintolerantie, d.w.z. dat het lichaam bedreigd wordt door een bepaalde stof in de voeding, kan ook stress veroorzaken.
Omdat STRESS bij uitstek een klacht is die altijd in relatie met de omgeving ontstaat, zal men de situatie waarin men zich bevindt en/of de relatie die men met die situatie heeft, moeten veranderen om de klacht te kunnen op te lossen.
Soms dťnk men alleen maar dat er gevaar dreigt en heeft daarom een te heftige reactie. Als de situatie waarin men zich bevindt echt gevaarlijk is, dan is het zaak die toestand te veranderen.
Bij Stress is het altijd nodig om eerst de oorzaak ervan uit te zoeken. Alleen de gevolgen ervan bestrijden is dweilen met de kraan open, zoloang de oorzaak niet wordt opgelost.
Meestal weet men het zelf ergens wel. Als men echt geen idee heeft waardoor het komt, dan heeft het zeker zin om een een voedselintolerantie-test te laten doen.
Zie ook: aparte bladzijde over stress;   Roofbouw Stress-1;   Stress-2;   Stress-3;   Chinese STRESS  Celstresss  
Bijna alle in deze website genoemde therapieŽn kunnen bij deze klacht helpen. Mijn reactie.

TEMPERATUUR   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Een enkele komt het voor dat de thermostaat van het lichaam door MS ontregeld raakt. Meestal zal er echter een infectie of paraciet aan deze klacht ten grondslag liggen.
Een temperatuurdisbalans kan zowel tot ondertemperatuur als tot koorts, of opvliegers leiden. Healing Tao is de enige stroming die ik ken die specifieke oefeningen heeft die op de temperatuurbalans van het lichaam zijn gericht. Verder kunnen paranormale geneeswijzen hier soms enige invloed op uitoefenen. Als deze klacht met een voedselintolerantie te maken heeft, dan kan een dieet helpen. Mijn reactie.

VALLEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer het bewustzijn en de beheersing van de benen achteruit gaat, of wanneer het evenwicht is verstoord, dan kan men struikelen of vallen. Het is dan zaak om niet meer "even snel" iets te doen, maar de volledige aandacht te houden bij het lopen. Hoe dieper men zijn gewicht in de aarde laat zakken, hoe steviger men zal staan en lopen. Zeker dan hoort alle aandacht in benen geconcentreerd te worden, en niet in de gedachten in het hoofd. Alle bij concentratie genoemde therapieŽn kunnen hierbij helpen. Daarnaast is er veelvoud aan hulpmiddelen die een mens kunnen helpen om te voorkomen dat hij valt. De ergtherapeut en de consulente van de thuiszorg(winkel) kunnen hierbij verder helpen. Mijn reactie.

VERDRIET   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
We leren niet om met verdriet om te gaan en natuurlijk zal iedereen die MS krijgt daar verdrietig over zijn. Dat hoort er gewoon bij. Voel U vrij om alle steun en hulp voor uzelf in te roepen. Goede vrienden kunnen dan een zegen zijn, want verdriet heeft warmte en begrip nodig om te verzachten. Als U geen vrienden heeft, ga dan iets anders voor uzelf organiseren dat in de behoefte aan veilige warmte, koestering en troost voorziet. Veel mensen vinden dat in bijvoorbeeld lotgenoten-gespreksgroepen, of binnen hun geloof of kerk, soms ook in muziek, of de natuur. Verbijt het verdriet niet, laat U liever door uw eigen verdriet ontroeren. Want stromend verdriet kan een hele krachtige energie- en inspiratiebron zijn. Midden in het verdriet kan men soms weer nieuwe levensmoed vinden. Pas als verdriet in depressie vergaat is, kan het nodig worden er therapeutische hulp voor te zoeken. En U hoeft dus niet eerst depressief te zijn om een beroep op hulp te mogen doen.
In de Chinese visie wordt de dualiteit verdriet / levensmoed gekoppeld aan de long-energie. Of via de vierwindrichtingen: verdriet en depressie / levensmoed / overmoed-roekeloosheid.
Mijn reactie.

VERLAMMING   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Bij MS kunnen verlammingsverschijnselen optreden, doordat de prikkelgeleiding in de zenuwen verstoord raakt. Zenuwen herstellen doorgaans alleen met veel rust. Tijdens een MS-schube, die meestal een dag of tien duurt, is rusthouden het beste wat men doen kan.
Men kan die tijd gebruiken om visualisaties te doen, en het lichaam actief uit te nodigen zichzelf te gaan herstellen. (Zie Helende krachten.)
Vaak heeft het lichaam vooraf waarschuwingssignalen gegeven. U kunt die rustperiode ook gebruiken om daarbij stil te staan en erover na te voelen en denken. Wellicht dat het dan de volgende keer lukt om eerder rust te nemen.
Zodra de Schube wegtrekt, is het tijd om weer actief aan uw gezondheid te gaan werken. Tijdens de schub is rust en veel slapen het beste wat U voor uzelf kunt doen.
Bijna alle in deze website genoemde therapieŽn kunnen u helpen uw gezondheid te versterken.

Mijn reactie.

VERMOEIDHEID   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Vermoeidheid is een van meest voorkomende klachten bij MS zie moe moe moe.
Mijn reactie.

VERWERKEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer men MS krijgt dan krijgt met nog al wat voor z'n kiezen. Het verwerken daarvan kost tijd. En dat vraagt om geduld. Het komt nogal eens voor dat mensen zichzelf opjagen. Het rare is dat opjagen en haast ieder verwerkingsproces vertraagt. Gun uzelf en uw dierbaren dus de tijd.
Verwerken gebeurt vaak onzichtbaar. Het laat zich vergelijken met eten. Men ziet het eten op zijn bord en dat verdwijnt in de mond, dan ziet men het niet meer. Een boom verzamelt overdag de energie en groeit 's nachts, een kind groeit het hardste wanneer hij slaapt. Vaak zijn juist de periodes waarin men het gevoel heeft stil te staan, de periodes waarvan men achteraf kan zien dat men "geestelijk" is gegroeid.
Mijn reactie.

WANHOOP   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
De "het-sloopt-je-zenuwen-dat-weten-we zeker-club" creŽert veel totaal onnodige wanhoop.
Het zelfherstellend-vermogen van de mens is onvoorstelbaar groot.
Wanhoop heeft echter de neiging de mens te vervreemden van zijn innerlijk krachten en hem tot een machtelooos slachtoffer te reduceren. Laat dat niet gebeuren!
Het is niet nodig om in een alternatieve therapie te geloven, hij kan ook zonder geloof werken, MITS men maar NIET gelooft dat het NIET zal werken (en aanneemt dat het sowieso hopeloos is). Men kan de uitkomst ook gewoon open laten.
Het leven kent geen garanties en dat geldt dus twee kanten op.
Men kan zijn zelf herstellenvermogen actief ondersteunen door zijn eigen lichaam (en zichzelf) toestemming te geven zichzelf te gaan helen. Dat heeft meestal een verandering van leefgewoonte nodig en tijd.
Ook als men nog geen idee heeft over het hoe of wat, kan men beginnen met zichzelf toestemming te geven een weg te mogen vinden en besluiten om het te gaan leren. Ieder mens mag erop vertrouwen dat hij/zij iets nieuws kan leren, gewoon met vallen en opstaan, zoals een kind leert lopen. (Zie ook Zwemmen)
"Valse hoop" bestaat vooraf niet, men kan pas achteraf zien of hoop terecht geweest is of niet.
Hoop doet leven en wanhoop is verstikkend (en kan zelfs moordend zijn).
Het is niet nodig om ooit bang te zijn voor hoop.
Het is heel intelligent om onheilsprofeten met een dikke korrel zout te nemen. (Zie Helende krachten)
Mijn reactie.

WILLEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Het is misschien wel in van de lastigste gevolgen van MS dat het lichaam niet meer vanzelfsprekend doet wat men wil.
Het is erkend frustrerend wanneer men iets wil wat niet kan. Men verliest een stukje controle en dan wordt men geconfronteerd met gevoelens van machteloosheid en rouw. In de psychologie beschouwt men onmachtssituaties als traumatiserend.
Het heeft ook veel te maken met de eisen en doelen die men zichzelf stelt. Wanneer iemand perse 3000 kilo van zichzelf moet kunnen tillen, en helemaal gefrustreerd raakt dat hij dat niet kan, dan zijn we geneigd dat lachwekkend te vinden, omdat het geen reŽele eis is om aan een mens te stellen.
MS verandert de realiteit van het lichaam en dat vereist een aanpassing van de mens aan zijn nieuwe realiteit.

De enige uitweg uit het dilemma wanneer men niet kan wat men wil, is om op te houden met willen wat men niet kan, en gaan willen wat men wťl kan. Dat is een verwerkingsproces dat tijd nodig heeft.
Van alle gedachten die "moeten" of "willen" bevatten, kan men erg moe worden. (Zie positief denken) en citaat van Moshe Feldenkreis ;    Healing Tao).  De Healing Tao maakt onderscheid tussen de wilskracht en de I-kracht (Identiteit) en stelt dat acties gedaan op wilskracht energieverlies zijn.
Mijn reactie.

WOEDE   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Verlies, onmacht, frustratie en teleurstelling kunnen leiden tot woede. Woede is ook een normale fase in een rouwproces. Sommige medicijnen kunnen het lastiger maken om de woede te beheersen. Woede is een normale emotie, zolang het niet al te lang duurt. Net als alcohol kan ook woede veel kapot maken. Het is niet eenvoudig om met MS te leren leven. Vaak helpt het om erover te praten en de woede verder te onderzoeken. Op de bladzijde psychologie vindt U de verschillende vormen van hulpverlening bij lastige emoties.
In de Chinese visie wordt de emotionele dualiteit vriendelijkheid - woede, of in de verfijndere benadering vriendelijkheid/huigelen - verontwaardiging of gerechtvaardigde woede / woede wrok verbonden met de balans van de leverenergie.
Mijn reactie.

WROK   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer teleurstelling of woede niet goed wordt verwerkt kan het verzuren tot wrok. Wrok kan vervolgens naar het onderbewuste verdwijnen en op verkapte wijze de mens en zijn geluksgevoel heel geniepig ondermijnen. Wanneer u zichzelf betrapt op zinnen als: "Jij hebt makkelijk praten want...." dan zou daar weleens een verborgen wrok achter kunnen zitten. Wrok is een nog lastiger emotie dan woede, omdat er in onze maatschappij een soort taboe op rust. Op de bladzijde psychologie vindt U de verschillende vormen van hulpverlening bij lastige emoties. Wrok kan men oplossen met humor. Inzien hoe geraffineerd vies je eigen wrok-patroon werkt en daar samen om lachen en gniffelen.
In de Chinese visie wordt de emotionele dualiteit vriendelijkheid - woede, of in de verfijndere benadering vriendelijkheid/huigelen - verontwaardiging of gerechtvaardigde woede / woede wrok verbonden met de balans van de leverenergie.
Mijn reactie.

WRAAKZUCHT   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer wrok nog verder uit de hand loopt kan dat ontaarden in wraakzucht. Sommige mensen kunnen zo wrokkig worden over het feit dat ze ziek zijn geworden, dat ze min of meer uit pure onmacht wraaknemen op iedereen, inclusief hun hulpverleners. Het is de vraag of zo'n houding aan de MS kan worden toegeschreven. Het is handiger om het niet zo ver te laten komen en al eerder hulp in te roepen.
Toch komt het wel eens voor dat mensen zover ontaarden. Vaak heeft dat ook te maken met dat de huisgenoten en hulpverleners te lang hun hand over hun hart hebben gestreken en eigenlijk onacceptabel gedrag zijn gaan accepteren. Onder het mom van "Hij of zij heeft het al zo moeilijk, laat ik m'n mond maar houden". Iemand "ont-zien" is ook iemand als mens niet meer serieus nemen, en hem in de steek laten.
Ook al krijgt iemand MS, hij/zij blijft gewoon mens, en ieder mens kan een ander op de elementaire fantsoensnormen aangespreken.
Mijn reactie.

ZIELIGHEID   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Dit is meestal een heikelpunt. De grens tussen mededogen, begrip, medeleven en iemand zielig vinden/maken, is vaak niet duidelijk en nogal eens oorzaak van communicatieproblemen. Wij hebben een cultuur die nogal hamert op zelfstandigheid, en ieder voor zich, zodat veel mensen niet ontspannen met het geven en ontvangen van hulp hebben leren omgaan. Zeker wanneer men afhankelijk van hulp wordt, valt er voor iedereen veel te leren.
Aan de andere kant kan men soms op een onbewust niveau zelf zwelgen in zelfmedelijden, zodat men wat de hulpverlener doet ten onrechte beleeft als zielig gevonden worden. Het enige remedie bij misverstanden rond zieligheid is open en eerlijk praten over ieders gevoelens en gedrag. De boekjes en video rond Morrie Schwartz en het boekje "Recepten om in de puree te raken" van Bruno Paul de Roeck kunnen zeker tot communicatie hierover inspireren. Ook samen naar de video over "Patch Adams" kijken kan hierbij helpen. Mijn reactie.

ZWEVEN   Ga terug naar het begin van deze bladzijde.
Wanneer men teveel aandacht in zijn hoofd heeft en/of het gevoel in de voeten verminderd dan kan men een zweverig gevoel krijgen. Hier valt over het algemeen veel winst te boeken met aandachtige bewegings therapieŽn, massages, paranormale geneeswijzen en/of concentratieve meditatie. Mijn reactie.