Ga één regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde

Ga één pijl terug Dit is een alfabetische lijst van kruiden, plantaardige middelen en chemische additieven.
LEES EERST het trefwoord KRUIDEN ! Ook uw informatie is van harte welkom.
Ga één regel verder A
Aardbei, liefst de wilde bosaardbei, het jonge blad, de bloem, de vrucht en de wortel kan worden gebruikt. Aan de aardbei wordt een reinigende, verkoelende werking toegeschreven. Daarnaast heeft ze de naam kalmerend te werken op de zenuwen en de lever en milt te versterken. Voor een dagelijkse thee combineert men aardbeiblad met braamblad, een heel klein beetje lievevrouwebedstro en rozenblaadjes. Het is een meerjarige kruid
Aflatoxine, een stof die in cacao en noten kan zitten en mogelijk een slechte invloed op MS heeft.(Toxine is een duur woord voor gif.)
Alfalfa kan een immuunsysteem activerende werking hebben.
Ga één regel verder Allergene stoffen: stoffen die een allergie, overgevoeligheidsreactie, veroorzaken of activeren. Wat voor de ene mens een allergene stof is, hoeft dat voor een andere niet te zijn. Als je van aardbeien galbulten krijgt, dan bevatten aardbeiden voor jou een allergene stof. Een ander kan iets soortgelijks hebben met bijv. pinda's, koemelk, of tarwebrood. of... Er bestaan geen twee gelijke mensen of twee gelijke lichamen. Wel vallen er een globale indelingen te maken.
Aloë is een cactusachtige vetplant. Aan het melksap van deze plant worden weldadige effecten op met name de huid toegeschreven. Dit kruid kan de "bijwerkingen" van corticosteroïden (prednisolon) verergeren..
Annatto: (E160b), een gele kleurstof die in kaas(-producten), vanillevla, jam en geleien, limonade en snoepjes zit. Wordt door veel mensen met MS slecht verdragen.
Antihistaminicum: meestal een regulier medicijn dat allergieën helpt onderdrukken.
Ga één regel verder Arachide-olie: olie die uit pinda's wordt geperst. Alleen de koudgeperste olie is geschikt voor de dieëten die de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren beogen aan te vullen (o.a. het Graham- of ARMS-dieet)
Aristolochia fangchi, een zeer giftig, kankerverwekkend kruid dat de nieren zo zwaar kan beschadigen dat men zonder nierdialyse weinig kans heeft om nog in leven te blijven. Dit kruid is ooit per vergissing in een Chinees kruidenpreparaat terechtgekomen waardoor in Belgie meer dan 100 vrouwen zeer ernstige nierschade opliepen. Ze zijn daardoor afhankelijk geworden van nierdialyse. De nieren moesten bij een aantal mensen zelfs worden verwijderd!!! In Nederland is de verkoop van kruidenmengsels geheel vrijgelaten. Men zal dus zelf moeten lezen of een dergelijk kruid toevallig in een kruidenmengsel zit.
Arnica: Kruid waar sommige mensen allergisch voor zijn. Heeft een verzachtende werking bij spierpijnen en kramp. Wordt in vele balsems en massageolieën verwerkt.
Ga één regel verder B
Bloesem, of Bach Remedies    Erv-1 , Erv-12, Erv-22   Dr. Bach heeft een behandelmethode gevonden waarbij de energetische essentie van bepaalde bloemen gebruikt worden om het evenwicht tussen lichaam en geest te helpen herstellen. Er zijn meer bloesemremedies die volgens hetzelfde principe werken.
Basilicum: geurig keukenkruid, zit o.a. in pestosaus. Heerlijk door salades, pasta's en bijna alle andere gerechten. (Eénjarig.)
Bieslook: geurig keukenkruid. Men kan zowel het blad als de bloemen gebruiken. Familie van de ui, echter veel zachter van smaak. Er bestaat ook Chinese knoflookbieslook. (Meerjarig.)
Bleekselderie is een heel sterkvochtafdrijvende groente die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Is het zeker waard om als alternatief voor plaspillen te worden uitgeprobeerd.
Ga één regel verder Boerenwormkruid: de geur van de bloemen schrikt vliegen af. Wanneer U veel last hebt van vliegen, hang dan een bos boerenwormkruid in de ruimtes die u vliegenvrij wilt houden.
Bosviooltjes, of driekleurig viooltje: verse zijn erg lekker in de kruidenthee (blad en bloem). De bloemen geven een delicaat aroma aan vruchten- en alle andere salades. Heeft de naam ontspannend en reinigend te werken, goed te zijn voor het lympfesysteem.
Ga één regel verder Braam: zowel de bloem, het blad, als de vrucht kunt u in kruidentheemengsels gebruiken. Thee van braamblad werd in de oorlog veel als theesurrogaat gebruikt. Heeft een licht samentrekkende werking en de naam tegen diarree te helpen. Wordt vaak gecombineerd met aardbeiblad en/of framboosblad en andere kruiden, Braamblad vormt een uitstekende basis om de heel sterk en overheersend smakende kruiden beter te kunnen gebruiken. Bramen zijn niet handig om in eigen tuin te kweken, de wortelstokken zijn sterk en zitten diep. Deze meerjarige plant heeft de neiging om erg veel plaats te veroveren en het is veel werk om hem binnen de perken te houden.
Brandnetel: wordt meestal als onkruid beschouwd. Heeft een sterk reinigende werking. Kan zowel als thee worden gedronken, als in bijv. soep of in stamppot worden verwerkt. Als thee smaakt het vrij bitter, daarom wordt het meestal maar in vrij kleine hoevoeelheden aan kruidentheemengsels toegevoegd.
Ga één regel verder Dat is eigenlijk jammer, want het is erg goed om de ingewanden en organen schoon te houden. In de soep, en in combinatie met een hartige smaak vind ik het lekkerder. In de handel verkrijgbare gedroogde brandnetel kan men zo gebruiken. Men kan het echter in het voorjaar meestal dicht in de buurt, gratis, vinden. Pluk-truc: Doe een plastic zak binnenstebuiten om uw hand; pluk de jonge scheutjes, en draai daarna de zak buitenstebuiten. VERSE BRANDNETELS altijd 10 minuten doorkoken voor dat de bladeren gegeten kunnen worden (anders brandt het nog in de mond).
Bijvoet: heeft de naam het beste kruid te zijn om het zenuwstelsel te versterken. Men kan wortel of de hele plant vóór de bloei gebruiken. Het kruid dankt zijn naam aan de legende dat de Romeinse legioenen het in hun schoenen stopten tegen vermoeide voeten. De volgende kwaliteiten worden aan het kruid toegeschreven: zenuwsterkend, vochtafdrijvend, koortswerend, ontkrampend, en verwarmend.
Ga één regel verder C
Calendula: zie Goudsbloem
Cannabis is de plant waarvan hasj wordt gemaakt. Hij groeit in Nederland, zowel in sommige achtertuinen als in speciale met groeilichten verlichte illegale kwekerijen. Officeel is het gebruik ervan verboden. In Nederland is er echter een gedoog-beleid. Er is een speciale stichting ter bevordering van de cannabis voor medicinale doeleinden waarbij (in dec 2000) ongeveer 1000 mensen met MS waren aangesloten.
Citroenmelisse: geurig keukenkruid, zowel blad als bloemen, in kruidenthee en salades. Heeft de naam zenuwsterkend, ontkrampend en verwarmend te zijn. Het kruid heeft schattige lichtgele blooemetjes en doet het prima in de tuin. Het is raadzaam om de plant direct na de bloei ongeveer 15 centimeter boven de grond af te knippen, anders loopt u het risico dat de plant in uw hele tuin uitzaait. Vanuit de wortels loopt de plant het volgend jaar weer uit.
Ga één regel verder Cocaplant: Een kruid dat in Zuid-Amerika groeit, waaraan veel heilzame werkingen worden toegeschreven. O.a. zou het in combinatie met bladeren van de tabaksplant de kans op malaria verkleinen, het zou de gevolgen van ijle lucht en hoogteziekten verkleinen door de invloed die het op het bloed en de longen heeft. De Zuid-Amerikaanse Indianen kauwen of pruimen de verse bladeren. Het is de vraag of het kruid in gedroogde of geëxtraheerde vorm zijn werking behoudt.
Cochenille (E120): , rode synthetische kleurstof die vaak in vruchtendranken en medicijnen zit. Er zijn nogal wat mensen met MS die deze stof slecht verdragen.
Colloidal Silver: oplossing van electrisch geladen minuscuul kleine zilverdeeltjes in gesteriliseerd water; wordt in sommige kringen beschouwd als een goede vervanging voor antibiotica.
Ga één regel verder D
Dille: geurig keukenkruid. Zowel het blad, de bloemen als de zaden kunt u gebruiken in kruidentheemengsels, sausen, soepen en salades. Bijna alle potjes augurken bevatten ook dille. (Eénjarig.)
Dragon: geurig keukenkruid. Meestal in salades gebruikt (dragon-azijn). (Meerjarig.)
Driekleurig viooltje, of bosviooltje: verse zijn erg lekker in de kruidenthee (blad en bloem). De bloemen geven een delicaat aroma aan vruchten- en alle andere salades. Heeft de naam ontspannend en reinigend te werken, goed te zijn voor het lympfesysteem. (Meerjarig.)
Ga één regel verder Druiven: Pas op! Vrij recent is uit een onderzoek van de Consumentenbond gebleken dat sommige druiven veel te veel resten van bestrijdingsmiddelen bevatten, o.a. van zenuwgassen. Dat zijn gassen die het zenuwstelsel aantasten. Ze zijn berucht uit de loopgraven in de Eerste Wereld Oorlog. Het gif zit dan door de hele vrucht heen. Dus wassen helpt niet.
Zeker als u veel druiven zou gaan eten. Koop dan het liefst onbespoten druiven. Er zijn mensen met MS die hun herstel toeschrijven aan druivensap, Erv-15. De in de druiven aanwezige flavonoïde schijnt een interferonachtige werking te hebben, en virus remmend te zijn. Verder lezen Helende kracht Zie ook: (R-30 en Erv-33)
Duindoornbessen: Ze zien er zo knal-oranje uit, dat ze nauwelijks eetbaar lijken. Meestal zijn ze vrij zuur. Ze heten echter erg gezond te zijn en boordevol vitamine C te zitten. Ze zijn vrij laat in het jaar rijp en soms kun je ze zelfs in december nog vinden en plukken.
Ga één regel verder E
Ephedra - gevaarlijk ! Zie ook: PAS OP. Ephedra kruidenpreparaten zijn in Nederland vrij verkrijgbaar als thee en capsules. Het middel wordt soms aangeraden bij MS.
Het is echter GEVAARLIJK, bevat efidrine. Kan hersenbloedingen verorzaken.

Ga één regel verder F
Floressence,   heet nu Canadian essence. Erv-1   medicinale thee, verdere gegevens mij nog onbekend. Mijn informatie.

Formantwater: ??
Framboos; Zowel het blad, de bloemen als de vrucht kunt in de kruidentheemengsels gebruiken.
Ga één regel verder G
Goudsbloem (Calendula): de bloemen of bloemblaadjes zijn heerlijk door theemengensels en ook door de salades. Het kruid heeft de naam goed voor de huid te zijn. Weleda brengt calendula olie op de markt. Wanneer men de olie zuiver houdt, dan kan het wonderen bewerken bij oppervlakkige schaafwonden. Ze helen onder een dun laagje calendula-olie snel en meestal zonder enig litteken.
Men kan de olie ook zelf maken, door goudbloem-bloemblaadjes in amandel of olijfolie in een glazenfles 10 dagen in de zon te laten staan. Daarna de olie door neteldoek fijn zeven. U houdt dan nog op de zeef een verrukkelijk verwen-schoonheidsmasker over. (Eénjarig.)
Ga één regel verder Guaraná: stof waarvan sommige mensen het gevoel hebben dat het hun ms wat remt. Het is een klimplant uit het Amazonegebied, de vruchten groeien in trossen, (zie plaatje) en uit de zaadjes wordt "guaraná-pasta" gemaakt. In Brazilië wordt het voornamelijk gebruikt om een van de populairste frisdranken van te maken, vergelijkbaar met 7-up e.d. De werking is hooguit te vergelijken met die van cola of een kop thee. Aangezien de meeste brazilianen verslaafd zijn aan heel sterke koffie, is het effect van guaraná op hen relatief te verwaarlozen. Pas de laatste tien jaar ofzo is daar de hype van guaraná ontstaan als energie-middel. Dat is waarschijnlijk meer te danken aan de Europeanen en Amerikanen die er business in zagen dan aan de indianen die het wel gebruikten als hongerstillend middel en voor allerlei kwaaltjes. Kijk voor de aardigheid eens op www.virtualguarana.com.br/hp_guarana_ing.htm : onder "properties" vind je de "chemische" samenstelling van guaraná.
Guarana bessen
Ga één regel verder H

Hasj,: ook wel Cannabis genoemd.   (Erv-1)  

Herbal-XTC
GEVAARLIJK, kan hersenbloedingen veroorzaken; mengsel op plantaardig basis van onder ander: efidrine, caffeine en taurine en nog een paar stoffen. In de reclame wordt het als een onschuldige vervanger van XTC aangeprezen. Het is een misvatting dat alles op kruidenbasis onschuldig zou zijn.
I
Ga één regel verder J
Japanse wijnbes: Deze bes zit qua kleur smaak een beetje tussen framboos en braam in. Hij is echter minder gevoelig voor ongedierte dan de framboos. Zijn wortelstokken zijn vergelijkbaar met die van de braam, zijn doornen ook. Het blad is lekker door de thee. Over een speciale helende werking heb ik nog niks kunnen vinden, ik neem aan dat die vergelijkbaar is met de andere bessensoorten. (Meerjarig.)
Johanneskruid zie Sint-Janskruid en waarschuwing
Ga één regel verder K
Kamille: Dit kruid komt in het wild in Nederland voor. Het heeft de naam het maag-darm-kanaal te harmoniseren, te helpen bij verkoudheid (dampen), en kiespijn. Zowel het blad, als de bloem kan men gebruiken.
Karwei: De zaden van deze plant worden meestal "kümmel" genoemd. In Duitsland bakt men soms Kümmel mee in het brood. Schijnt de spijsvertering te bevorderen.
Kervel: keukenkruid met een anijsachtige smaak. Heeft de naam bloedzuiverend en vochtafdrijvend te zijn. Liefs niet mee koken. Kan zowel in salades, soepen als in theemengsel worden gebruikt. Zie ook Roomse kervel.
Komijn: Men gebruikt de zaden, deze zijn zeer sterk van smaak, een heel klein beetje is genoeg. Heeft de naam het maag-darmkanaal te versterken.
Ga één regel verder Koriander: Stamt uit West-Azië, wordt hier ook gekweekt. Wordt gezien als krampbezweerder en maagversterker.
Krijt: Vroeger kon men bij de drogist zuiver krijt krijgen, om bij het koken van rabarber, spinazie, postelein of zuring mee te koken. Zuiver krijt neutraliseert het zeer schadelijke oxaalzuur tot een onschadelijk verbinding. Juli 2001 zat er nog steeds een drogist op de Neude in Utrecht, die zuiver krijt voor ƒ1.25 per ons verkocht, een flinke theelepel op een hele pan is genoeg. Men kan dus voor minder dan een stuiver problemen (als o.a. de vorming van gal- of nierstenen) voorkomen.
Ga één regel verder Kruiden. Kruid is eigenlijk alleen maar een ander woord voor plant. Er is een soort mythe ontstaan dat alles op natuurlijke of kruidenbasis dus goed is. DAT IS NIET WAAR. Er bestaan ongelooflijk giftige kruiden. (Op www.gifwijzer.nl staan vele giftige stoffen en planten.) Verder zijn er kruiden die het immuunsysteem activeren en daarom door de aanhangers van de auto-immuuntheorie bij MS worden afgeraden. Er zijn kruiden die niet goed met prednisolon (o.a. Aloe, Gingseng en zoethout) of andere medicijnen samengaan. Bijna alle sterk ontgiftende kruiden kunnen ook vermoeidheid tot gevolg hebben en het hangt van de visie af of dat als gunstig of als ongunstig effect zal worden beschouwd.
Zoals er zeer giftige bessen bestaan, zo zijn er ook die uitermate voedzaam zijn. Van de eetbare vruchten zijn meestal de bladeren te gebruiken in de kruidentheemengels. Er zijn uitzonderingen op elke vuistregel. Daarom is het belangrijk om kennis en gevoel ervoor te verwerven voordat u met kruiden kunt gaan experimenteren.
Ga één regel verder Er zijn eetbare kruiden die vooral om hun smaak gebruikt worden, en die overlappen gedeeltelijk de groep groente en fruit,
Soms hebben kruiden de naam de spijsvertering te versterken, volgens mij doet alles wat men eet en wat gezond is dat.
Er zijn kruiden waaraan een bepaalde helende werking wordt toegeschreven. Bovendien zijn er planten waarvan bijvoorbeeld het blad giftig is en de knol wel eetbaar is, bijvoorbeeld de aardappel.
Zoals voor alles geldt: teveel van het goede is niet goed, dat is namelijk teveel.
Teveel verstoort het evenwicht net zo goed als te weinig dat doet. Afwisseling en balans zijn ook hier sleutelwoorden.
Ga één regel verder Kümmel: Duitse naam voor karweizaad.
L
Laurierbes of pimentbes. Dit kruid kan de "bijwerkingen" van corticosteroïden (prednisolon) verergeren..
Lavas: geurig keukenkruid. Omdat dit kruid de specifieke geur aan maggi geeft, wordt het (onterecht) soms maggi-kruid genoemd. (Meerjarig.)
Lavendel: sterk geurend kruid, is te sterk om alleen te gebruiken, een kwart bloemetje op een hele pot kruidenthee zal al een duidelijke geur- en smaakherkenning geven. Eigenschappen aan dit kruid toegedicht: zenuwstillend, helpend bij hoofdpijn, migraine en flauwvallen. Men kan bijv. lavendel, Sint-janskruid, tijm, citroenmelisse en salie in zijn hoofdkussen stoppen om een zenuwsterkende, verkwikkende slaap te bevorderen. (Meerjarig.)
Lecithine: komt voor in vrijwel alle dierlijke en plantaardige producten, maar vooral in soja en eieren. Vroeger werd Lecithine geëxtraheerd uit eieren, maar tegenwoordig meestal uit soja. Lecithine wordt in de industrie gebruikt om water met vet te kunnen mengen (als emulgator dus). Omdat het in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt heeft het een E-nummer, nl. E-322. Het wordt door nogal wat mensen met MS als een voedingssupplement gebruikt. (zie ook details en E-36)
Ga één regel verder Lievevrouwebedstro: Altijd slechts in hele kleine hoeveelheden gebruiken!. Het meerjarig kruid bloeit in mei met schattige kleine witte bloemetjes. Een paar bloemetjes, of jonge blaadjes kunnen een exquis smaakaccent aan een vruchtensalade of kruidentheemengsel geven. Pas op dat u Lievevrouwebedsto niet met kleefkruid verwart. Onderscheid:
  1. De blaadjes van het kleefkruid voelen plakkerig aan.
  2. De geur: Lievevrouwebedstro heeft een unieke geur. Daar dankt het kruid haar naam aan. Het ruikt een beetje naar stro en hooi, maar dan verfijnder. Volgens een legende bestond het stro in de "kerst"stal uit lievevrouwebedstro.

Longkruid: heeft een schattig tweekleurig bloemtje, bloeit vroeg in het jaar. Doet het bijna overal goed. Zowel de bloemen als het blad kunt u gebruiken in de kruidenthee. Op de bladeren zit vaak een wittige schimmel. Daar dankt het kruid waarschijnlijk zijn naam aan te helpen bij longziekten. Want schimmels vormen van nature antibitica. Men kan zowel bloemen als blad gebruiken in de thee. U kunt dus ook de wit uitgeslagen blaadjes gewoon gebruiken. (Meerjarig.)
Ga één regel verder M
Molat is een combinatie van lecithine met druivensuiker. Het is gewoon in de apotheek en drogist verkrijgbaar, als voedingssupplement, en werd door een andere MS patiënte (zeer vitaal, in de 70, die ook een boek schreef) aanbevolen, via, via. Het is geen geneesmiddel en vrij verkrijgbaar.
Moxa: sterk riekende kruidenstaaf, die meestal vlak boven de huid wordt verbrand. Aan de rook wordt een verwarmende, helende werking toegeschreven. Moxa wordt soms ook nog op de acupunctuurnaald gezet waarmee de naalden verwarmd worden. Overigens vinden de meeste mensen brandende moxa lekker ruiken en vergelijken de geur met wierook.
Ga één regel verder N
Nachtschades: de plantenfamilie waartoe onder andere de aardappel en de tomaat behoren. Deze naam is ontstaan vanuit de oude volkswijsheid dat sommige krachten en ook sommige planten, verborgen, onzichtbaar, kwaad kunnen doen en schade berokkenen. Ze hebben de naam het evenwicht van de mens langzaam te ondermijnen, door stoffen in het lichaam achter te laten, als een soort tijdbommetjes, die bij een ernstige verstoring door bijvoorbeeld een hardgeluid, of een ingrijpende emotionele gebeurtenis, geactiveerd worden en dan zorgen dat er een verregaande ontaarding kan plaats vinden. Hetzij een ongecontroleeerde woede-aanval, hetzij een woekering van het weefsel waarin die stoffen zijn opgeslagen. Het zou bijvoorbeeld een mens vatbaarder kunnen maken voor stralingsinvloeden uit de omgeving. In alle spirituele diëten zijn ze taboe verklaard. O.a. door Babaji. Sai Baba raadt het af om de producten van de nachtschade familie (veel) te eten.

Ga één regel verder O
Oost-Indische kers: geurig keukenkruid. Smaakt licht peperachtig. Kan een pittig en kleurig smaakaccent geven aan salades, soepen, sausen en ook aan mengsels voor kruidenthee. (Eénjarig.)
P
Passiebloem: meer jarige klimplant waarvan de bloemen een delicatesse vormen. Passiebloem-vruchten zitten vaak in exotische vruchtendranken. Verder is er een middel "passieflora" van Lamers in de handel dat soms bij MS wordt gegeven (Zie Erv-32).
Peterselie: hoog eiwit- en ijzerrijk, geurig tuinkruid, lekker in salades, en eigenlijk in bijna alle gerechten.
Piment-bes of laurierbes. Dit kruid kan de "bijwerkingen" van corticosteroïden (prednisolon) verergeren..
Pimpernel, rode: geurig keukenkruid. Smaakt een beetje nootachtig en is mijn favoriete slakruid. Heeft de naam te helpen bij nier-, blaas- en keelklachten, vochtafdrijvend en slijmoplossend te zijn. (Tweejarig.)
Q
Ga één regel verder R
Roomsekervel: geurig keukenkruid, lekker ion theemengsels en salades, smaakt een beetje anijs- of dropachtig. Wordt geacht verwarmend, vochtafdrijvend en slijmoplossend te werken. (Meerjarig.)
Roos: aan rozengeur zijn vele mythes en legenden verbonden. Helaas zijn er in Nederland nauwelijks nog geurende rozenstruiken te vinden. Dat is wellicht maar goed ook want ruiken aan een bij de bloemist gekochte roos is beslist gevaarlijk te noemen. Onze wet stelt geen grenzen aan de hoeveelheid gif die op snijbloemen mag zitten en dus meestal ook zit. Gebruik dus NOOIT een roos waarvan u de herkomst niet weet. Rozenblaadjes smaken verrukkelijk. Marspein dankt zijn speciale smaak eraan. Gesuikerde rozenblaadjes en rozenjam zijn Oosterse delicatessen. Weleda heeft wilde rozenolie als een weldaad voor de huid. Rozenblaadjes door een kruidentheemengsel of door een vruchtensalade geven er een ongekende verfijning aan. Rozenbottels (met name het aftreksel van de pitjes) hebben de naam nierstenen te kunnen helpen voorkomen. (Vaste plant.)
Ga één regel verder Rozemarijn: heel sterk geurend kruid, een paar blaadjes kleuren de kruidenthee al diep rood. Heeft de naam zenuw- en klierversterkend te zijn, hoofdpijn te stillen, het geheugen te versterken en de spijsvertering te bevorderen. Rozemarijnolie, rozemarijnbadzout of -olie worden door diverse merken in de handel gebracht. Het is subtropische plant, in de meeste tuincentra te verkrijgen, doet het soms ook in een Hollandse tuin of als kamerplant. (Vaste plant.)
S
Salie: geurig kruid, kan zowel in soepen en sausen gebruikt worden als in kruidentheemengsels. Versterkt de zenuwen en geeft een rustige slaap. Salie-melk is een historisch slaapmutsje. Een paar takken salie in het hoofdkussen voor een verdiepte slaap, of gewoon lekker ruikend beddengoed. Zeker sinds bijna alle wasverzachters synthetisch zijn gaan stinken en meer naar plastic ruiken dan de beloofde voorjaarsgeuren. (Vaste plant.)
Ga één regel verder Selderie: geurig keukenkruid, licht vochtafdrijvend, wordt daarom vaak in soepen gebruikt om de vochtvasthoudende eigenschap van het zout wat te verzachten. (Meerjarig.)
Bleekselderie is heel sterkvochtafdrijvend.
Sint-janskruid waarschuwing
Sommige mensen vinden baat bij Sint-janskruid (Hypericum perforatum).
De plant groeit goed in Nederland op redelijk droge grond, komt redelijk vaak in het wild, bijv. in de bermen, voor. Het kruid is ook in de meeste tuincentra verkrijgbaar.
Men kan thee zetten van de verse toppen, en de bloemen. Of zelf olie maken door (olijf- of amandelolie) met bloem- en bladtoppen in een afgesloten glazen pot een zomer in de zon te zetten. Verse toppen en bloemen maken uw salades bijzonder.
Sint-janskruid is in gedroogde vorm verkrijgbaar bij Kruidenwinkels. In gedroogde vorm zitten er minder vitale stoffen in en kan men er eigenlijk alleen nog thee van zetten.
Ga één regel verder Eigenschappen die aan Sint-janskruidthee worden toegeschreven zijn:
Versterking van de ademhalings- en spijsverteringsoorganen.
Het was vroeger een huismiddeltje tegen wormen.
Hulp bij migraine, lever- en blaasproblemen.
Er is ook Sint-janskruidolie in de handel (o.a. van dr. Vogel en Sano).
Het is heerlijk om koude voeten en handen, of verstijfde spieren met Sint-janskruidolie zachtjes te masseren. Helaas heeft de olie een niet echt aangename geur.
De olie wordt ook gebruikt in gaascompressen bij wonden, brandwonden en zweren. Sint-janskruid zit in alle Sano-kruidenmengsels voor gezonde thee. Verder lezen:
Slakruiden: liefst verse o.a. : Basilicum, bieslook, bosviooltjes citroenmelisse, dille, dragon, lavas, Oost-indische kers, peterselie, pimpernel, roomse-kervel, selderie, Sint-Janskruid, smeerwortel, teunisbloem, zuring.
Smeerwortel: bloemen als geurig keukenkruid in salades, het blad ook als groente gekookt, smaakt een beetje spinazie-achtig. Deze plant bevat oxaal-zuur en moet dus met krijt worden gekookt. Kan leverbeschadegingen veroorzaken. (Meerjarig.)
Ga één regel verder T
Terfenadine, werkzame stof in o.a. Triludan®, volgens dokter Maas een medicijn dat MS kan afremmen.
Teunisbloem
(Witte teunisbloem: Oenothera acaulis; gele teunisbloem: Oenothera biennis)
Engelse naam: "Primrose". De witte teunisbloem stamt uit Chili, bladeren en wortel zijn verkrijgbaar in de kruidenhandel. De gele komt ook uit Amerika, is tweejarig en groeit hier in het wild, vaak in de spoorbermen. Is in zaadvorm en soms ook in plantvorm verkrijgbaar bij tuincentra.
De teunisbloemen zelf zijn een delicatesse, en staan prachtig in de sla. Het is bovendien een enig avontuur om in de vallende zomeravond te kijken hoe de bloemen openspringen.
Teunisbloemthee heeft de naam te werken bij ontstekingen en tal van andere kwalen.
Ga één regel verder Het zit in geen van de Sano-kruidenmengsels.
De olie bevat een hoog percentage hoogwaardige onverzadigde essentiële vetzuren. Deze voedingsstoffen (die ook in vette vis zitten) schijnen te helpen bij het re-myelinisatieproces, met andere woorden: het helpt, volgens zeggen, om in de beschadigde zenuwschede de myeline te herstellen. Er zijn Teunisbloemoliecapsules in de handel. (Tweejarig.)
Theobromine is een lichaamsvreemde stof die in sommige voedings- en genotmiddelen zit. Volgens dr. Maas is dit één van de mogelijke stoffen die MS-symptomen kunnen veroorzaken door een afwijking in het P450 lever-enzym-systeem
Tijm: geurig keukenkruid, heeft de naam verwarmend te zijn, kramp te verlichten, slijm op te lossen, ziektekiemen en darmparacieten te verjagen. De meeste hoestdranken bevatten ook tijmstroop. (Vaste plant.)
Ga één regel verder Tolpa is een Pools preparaat dat gewonnen wordt uit veengrond. Er wordt op het ogenblik vrij agressief reclame voor gemaakt. In Polen schijnt het een geregistreerd geneesmiddel te zijn. De wetten in Polen voor geneesmiddelen zijn anders dan in Nederland en hier is Tolpa niet geregistreerd. Het middel is nog te kort in de handel om iets over de werking te kunnen zeggen. Waarschijnlijk is het eerder een voedingssupplement dan een medicijn. Het zal wel een aantal sporenelementen en mineralen bevat en misschien is er wel eentje bij die men net nodig heeft. Over het algemeen scheidt een lichaam het teveel ervan gewoon weer uit.   (Erv-1),  (Erv-16) en (Erv-26)
Triludan®, regulier medicijn, met de werkzame stof 60 mg terfenadine. Het is een antihistaminicum, een middel dat gegeven wordt ter onderdrukking van een bepaalde allergie. Met name dr. Maas schrijft er een goede werking aan toe bij MS. Haar advies: zodra de MS actief wordt onmiddellijk twee tabletten nemen en daarna nog enige dagen 1 of 2 tabletten per dag.
U
Ga één regel verder V
Ve-Tsin: (E621) Smaak-versterkende stof, die nog al eens aan kant en klaar producten wordt toegevoegd. Wordt veel gebruikt in de Chinese keuken.
Vlierbessen. Er wordt een virusremmende werking aan toegeschreven. "Met vlierbessen moet je een beetje voorzichtig zijn, ze waren erg gezond, maar volgens François fungeren ze als een soort antennes voor radioactieve straling en verzamelen ze die uit de lucht." vertelde een vriendin.
Ik ken François ook niet, maar wel mijn vriendin, die is nogal helderziend en ook nogal goedgelovig. Maar "toevallig" is het me al een paar jaar niet gelukt om aan vlierbessen te komen, dus het kan zijn dat mijn kennis wat achterhaald is door de maatschappelijke ontwikkelingen, helaas. Als de informatie van François waar mocht zijn, dan kan een seizoen vlierbessen eten nog steeds niet echt meer kwaad dan normaal leven in Nederland, waar sinds Tjernobiel de toegestane stralingsnorm voor eten met meer dan 1000% is verhoogd en nu standaard champignons radioactief bestraald worden, terwijl ze onbestaald mogen heten omdat het toch binnen de toegestane norm blijft.
We leven gewoon in merkwaardige maatschappij.
Ga één regel verder Vrouwenmantel: zowel het blad als de bloemen kunt u in de thee gebruiken. (Meerjarig.)
W
Wijnruit: dit kruid kan o.a. helpen om de menstuatie te laten loskomen. Daarom niet gebruiken bij zwangerschap. Het is een plant met gele bloemetjes die begion juni bloeit. Hij gedeit goed in Nederlandse tuinen. Volgens de mythe helpt dit kruid de wil om de materie te beheersen. Daarom werd hij samen met salie aan de wijn toegoevoegd, zodat de wijn niet tot dronkenschap zou leiden en de wil de baas zou blijven. Als iemand zich door het leven verslagen voelde en er niet meer tegenop kon, met een gevoel van verlamming in ledematen en gewrichten, met name het polsgewricht, dan werd vroeger wijnruit hét middel geacht. Heeft de naam het beenvlies te versterken, en werd ook tegen verzakkingen voorgeschreven. Bij vermoeide ogen dronk men thee van wijnruit, kamille, ogentroost en korenbloem. (Vaste plant.)
X
Xenobiotica
Lichaamsvreemde stof, die in voedings- of genotmiddelen zitten. Stoffen als Theobromine worden gerekend tot Xenobiotica, de lichaamsvreemde stoffen.
Y
Z
Zoethout kan de bloeddruk verhogen. Dit kruid kan ook de "bijwerkingen" van corticosteroïden (prednisolon) verergeren..
Zuring: de verse bladeren kunnen een goede vervanging zijn als zuurmaker in de sla voor mensen die allergisch zijn voor azijn en citrusvruchten. ( Zie ook citroenmelisse.) Zuring met mate rauw gebruiken omdat het oxaalzuur bevat (net als bijv. spinazie, rabarber en postelein). In de verfijnde Franse keuken vormt de zuringsoep een hoogtepunt. Men kan het oxaal neutraliseren met zuiver krijt. Wanneer de zuring niet bloeit, kan deze plant jaren op haar wortels overleven. Zodra ze zaad gevormd heeft sterft ze meestal af.