Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl terug 23-11-2001 ontvangen van Eddy Thijsman:
website: users.pandora.be/multiple.sclerose/   E-mail: eddy.thysman@pandora.be
Zie ook op deze site: Dieet   MacDougall-1  

Bron : MY FIGHT AGAINST MULTIPLE SCLEROSE
Auteur : ROGER MACDOUGALL. (Vertaling door : Eddy Thysman)

MIJN STRIJD TEGEN MULTIPLE SCLEROSE

Dit is het verhaal van mijn strijd tegen Multiple Sclerose. Wat hierna volgt is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en de conclusies die ik eruit heb getrokken. Laat het duidelijk zijn dat ik gťťn dokter ben en dat ik ook geen medische training heb gevolgd. Mijn theorieŽn zijn controversieel, alhoewel een groeiend aantal individuele dokters nu gelijkaardige bevindingen hebben.

Daar ik een leek ben die inzichten verkondigt die niet geaccepteerd worden door de gehele medische wereld, is het duidelijk dat er van die kant veel kritiek geuit wordt. Mijn bedoeling is nochtans heel eenvoudig. Ik gleed af tot een staat van levensgevaarlijk zieke gehandicapte en ik geniet nu een gezonder leven dan ik mij ooit kan herinneren. Het zou onmenselijk zijn indien ik deze ongewone ervaring niet zou gebruiken om diegenen die nog altijd lijden wat advies te geven. Hier zijn de feiten:

Ik kreeg 30 jaar geleden de diagnose MS in het Nationaal Ziekenhuis voor zenuwziekten in Queen Square, London, in Februarie 1953.
Toendertijd werd mijn specialist beschouwd als een van de meest prominente neurologen ter wereld en Queen Square als een van de meest bekwame neurologische centra.
Binnen enkele jaren was ik niet meer in staat mijn benen, ogen, vingers te gebruiken ... zelfs mijn stem was aangetast, en ik was zelfs niet meer in staat rechtop te staan, zelfs maar voor enkele sekonden.

Vele jaren later toen ik in Hollywood leefde, gaf men mij een grondig neurologisch onderzoek - encephalogram, radioactieve hersen scanning, en een ruggemerg punktie. Er werden lidtekenletsels gevonden in de hersenen en een staal van mijn ruggemergvloeistof werd naar een New Yorks laboratorium gezonden voor onderzoek. Het kwam terug als zijnde van iemand die leed aan Multiple Sclerose.

Vandaag, is mijn oogzicht hersteld, ik kan trappen op en neer lopen en ik kan een even actief leven leiden als de meeste mensen van mijn leeftijd. Als ondersteuning van deze beweringen zal ik later refereren aan een medisch onderzoek dat ik kreeg in September 1975 door een prominente neuroloog.

Er was gťťn mirakel gebeurd, ik ben niet genezen, Ik maak eenvoudigweg een herstel mee , maar EEN HERSTEL, WAARVAN IK TEN STELLIGSTE OVERTUIGD BEN , DAT IK ZELF BEWERKSTELLIGD HEB.

Terwijl ik accepteer dat het lichaam van iedereen een verschillend metabolisme heeft, denk ik dat het niet onredelijk is om te veronderstellen dat de voordelen die ik genoot door het volgen van bepaalde principes, ook toepasbaar zijn op anderen.

Het zou echter totaal oneerlijk zijn, moest ik beweren dat het regime dat ik beschreven heb in een vorig boekje, iedereen geholpen heeft die het gevolgd heeft. Het lijkt mij geholpen te hebben en vele anderen. Maar het is evenzeer waar om te stellen dat sommige mensen die mijn aanbevelingen gevolgd hebben, niet zijn verbeterd.

Ik dacht voorheen dat ze mijn aanbevelingen niet tot op de letter gevolgd hadden over een voldoende lange periode, of misschien niet dezelfde volharding hadden als ik om succes te hebben.

Maar recente vooruitgang in de studie van voedsel allergieŽn heeft een waarschijnlijker uitleg aan het licht gebracht. De waarheid schijnt te zijn dat:

VERSCHILLENDE MENSEN HEBBEN VERSCHILLENDE METABOLISCHE PROCESSEN EN OOK EEN VERSCHILLENDE REACTIEGRAAD TEGEN DIVERSE ALLERGENEN. ALDUS, HET DIEET DAT MIJ GEHOLPEN HEEFT IS NIET NOODZAKELIJK HET JUISTE DIEET DAT NODIG IS VOOR ALLE ANDERE GEVALLEN.

Het is nu mogelijk om iemands allergieŽn te bepalen dmv een simpele test. Ik heb dit recent laten doen en het resultaat levert verder bewijs voor mijn situatie. Mijn meest ernstige allergische reacties volgens de test waren die voedingsstoffen die ik al vele jaren geleden uit mijn dieet verwijderd had en dit duidde erop dat ik mijn toestand onder controle kreeg omdat ik gluten, melkvet, en andere dierlijke vetten en suiker uit mijn dieet geweerd had.

Zo, waarom deed ik dat in de tijd dat ik nog niets van allergieŽn afwist? Het antwoord op deze vraag, lijkt me, is van het allergrootste belang omdat het werkelijk een antwoord kan zijn op een andere vraag, wat was volgens mij de oorzaak van mijn multiple sclerose?

Het is belangrijk om te begrijpen wat een allergeen is. Een voedingsstof waar we allergisch voor zijn (een allergeen genoemd) is voedsel dat niet geaccepteerd wordt door ons autoimmuun systeem.
Inplaats van onze metabolische processen te harmoniseren, valt het de witte bloedlichaampjes aan, en vernietigt die zelfs, wiens taak het is ons te beschermen tegen onwelkome indringers zoals virussen en bacillen. Daarom is het zo belangrijk voor onze gezondheid om dit voedsel uit ons dieet te verwijderen.

Ik beschouwde mijn lichaam nu als een biochemisch proces, of, nog juister, een biochemisch proces dat verkeerd aan het lopen was. Daar ik nog niet gehoord had van allergietesten, moest ik dus een andere manier vinden om de fouten in mijn dieet te ontdekken.

Het leek logisch om bij dat voedsel te blijven, dat de mens al sedert het prille begin gebruikt heeft.

IK BASEERDE MIJN DIEET OP HET VOEDSEL VAN DE JAGER-VERZAMELAARS , VOORDAT DE MENSHEID IN LANDBOUWGEMEENSCHAPPEN GING LEVEN, GRANEN GING VERBOUWEN, EN VEE GING HOUDEN.

Het was deze redenering die mij er toe geleid heeft gluten weg te laten (een eiwit dat rond de kiem in graan zit), koemelk en suiker. Dit is geen voedsel waarmee de mens zich heeft ontwikkeld, en ik geloof dat dit feit op een of andere manier te maken heeft met onze verwerping van dit voedsel. Er is nog niet veel over geweten maar het nauwe verband tussen voeding en ziekte wordt meer en meer duidelijk. Toen ik mijn drie voornaamste allergenen uit mijn voeding verwijderde, stopte ik ook met verslechteren en begon aan een trage maar nietemin gestage vooruitgang.

De conclusie die ik hieruit trek is dat voedsel dat vreemd is voor onze soort en waar we allergisch aan zijn, en dat ons autoimmuunsysteem aanvalt (onze natuurlijke verdediging) het op een of andere manier voor elkaar krijgt om de productie van gezonde lichaamscellen te verhinderen en aldus wordt het een van de belangrijkste oorzaken voor een hele reeks van degeneratieve ziektes, veroudering inbegrepen.

What is Multiple Sclerose? Er blijkt geen algemeen geaccepteerd begrip van de oorzaak te zijn.
Het wordt bepaald door de gevolgen te beschrijven. Volgens Black's Medisch Woordenboek:

"Het bestaat uit geharde vlekjes, van de grootte van een speldekop tot een erwt of groter, hier en daar onregelmatig verspreid doorheen de hersenen en de ruggegraat, elk vlekje bestaande uit een massa verbindend weefsel (neuroglia), dat alleen aanwezig zou moeten zijn in voldoende hoeveelheid om de zenuwcellen en draden tezamen te binden. In het vroegste stadium, breken de isolerende lagen van de zenuwbanen in de geharde vlekjes, worden geabsorbeerd, en laten de zenuwbanen bloot achter, en het verbindend weefsel wordt later gevormd tussen deze zenuwbanen. De werkelijke veranderingen in het zenuwstelsel schijnen een gevolg te zijn van de actie van bepaalde stoffen die de vette materie van de zenuwschedes oplossen." Of volgens Gould's (Blakiston's 3e uitgave): "Demyeliniatie gevolgd door gliosis en vorming van plaatjes die verschillende delen van het zenuwstelsel aantasten in vlekjes. Oorzaak is onbekend."

In eenvodige bewoordingen, ziet het er naar uit dat de isolatie van de zenuwen verslechtert, zodat de impulsen niet langer verder gaan, van en naar de hersenen. Het resultaat kan zijn verlamming, gedeeltelijke blindheid, evenwichtsstoornissen, en een hele reeks bekende symptomen die kunnen varieren van geval tot geval.

Zoals ik het zie, hebben we drie basis manieren om ziekten te verslaan.

Eerst en vooral is er de orthodoxe medische benadering door het gebruik van geneesmiddelen. Het is hierop dat het succes van de moderne geneeskunde hoofdzakelijk is gebaseerd. Helaas, in het geval van MS en vele andere degeneratieve ziektes, is het geschikte geneesmiddel nog niet ontdekt (als het zelfs bestaat).

Ten tweede is er een nieuwe wetenschappelijke benadering die genetische manipulatie wordt genoemd. Dit om practisch te zijn, is nog een eindje af ..

Ten derde is er holistische geneeskunde. In deze groep bevindt zich mijn methode om een oplossing te zoeken voor MS.

Deze zijn allemaal legitieme benaderingen voor het probleem van de gezondheid. Maar gezien dat, in het geval van MS, deze methode die ik heb toegepast de enige was voor mij die positieve resultaten opgeleverd heeft, en daarom lijkt het redelijk om het eens te proberen.

Ik geloof dat, alle drie mogelijke manieren zijn om het probleem te benaderen.

Professionals hebben de neiging om te kortzichtig en te stereotyp te worden. Het is altijd goed om te beseffen dat er meer dan ťťn manier is om resultaat te bereiken.

Laat me samenvatten hetgeen ik tot nu toe besproken heb.
Vijfentwintig jaar geleden kreeg ik een desillusie van de neurologische aanpak van mijn conditie. Het miste samenhang, richting, overtuiging, enige geloofwaardige kans op succes.

Mijn gedachten gaan terug naar de tijd toen ik iets las over biochemie, en ik herrinerde mij dat ik getroffen was door de gedachte, dat ik niet was, hetgeen de dokter die getraind was in anatomie, me beschouwde, zijnde een statische hoop vlees, een soort levend kadaver.

Nog nauwkeuriger, ik was een biochemisch proces. En nu, een biochemisch proces dat verkeerd liep.

Misschien, dacht ik, is er helemaal geen mysterieus virus , geen aanvallende ziektekiem , helemaal bij betrokken.

Misschien was ik eenvoudigweg het resultaat van een chemische disbalans, van de verkeerde chemicaliŽn (in de breedste betekenis) die tezamen gebracht waren, en er niet in slaagden een voldoening gevend menselijk wezen op te leveren.

Als een gevolg daarvan, verliet ik mijn neuroloog en begon, omzeggens als een volledig wrak, met de onschatbare hulp van mijn vrouw en mijn vrienden, met deze nieuwe mogelijkheid te onderzoeken.

Dit essay is een van de resultaten van die beslissing. En door mijn voorbeeld ter harte te nemen, hebben vele mensen aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Ik hoop dat, het realiseren van sommige van mijn medische vrienden, aan de andere kant van deze controverse, dat VOEDING EN ZIEKTE DIKWIJLS DIRECT VERBAND HOUDEN, een ander resultaat mag zijn.

Op mijn eigen tempo, nadat ik Queen Square verlaten had, begon ik een behandelingsproces door logica.
Ik deed, wat een combinatie van geschiedenis, observatie, en gezond verstand dicteerden dat ik zou doen.

Dat is wat ik persoonlijk gedaan heb en het resultaat was een volledige ommekeer in mijn ongelukkige toestand.
Inplaats van een aan de rolstoel gekluisterde plant werd ik weer een normaal menselijk wezen.

Er is geen enkele manier waarop ik kan garanderen, dat hetzelfde regime, hetzelfde gelukkige resultaat zal hebben op andere mensen die lijden.

Wat ik wel kan zeggen is dat, dezelde analyse van het metabolisch proces, dezelfde strenge toepassing van het passende compenserende dieet, normaal dezelfde resultaten zou moeten produceren.

Geen twee mensen zijn gelijk. U hebt uw leven in eigen handen.
Indien U het wil controleren en uw conditie wil verbeteren, dan is het logisch dat U zou doen wat ik gedaan heb namelijk een dieet uitwerken dat uw lichaam kan verdragen.

Ik zou in staat willen zijn om U te zeggen, kom hier niet aan, neem al wat je wil van dat. Ik kan het niet.

Ik kan U zeggen dat een behoorlijk groot aantal mensen niet tegen tarwe en ander graan kunnen, evenals suiker en melk producten, maar U moet voor Uzelf uitvissen of dit bij U het geval is.
Deze kunnen in orde zijn voor U, alhoewel ik er aan twijfel, samen met nog een aantal experten wat dieet betreft.

Indien U zich niet bekwaam voelt om dit op uw eentje te doen, of indien U voelt dŠt U hulp nodig hebt, dan geef ik U de raad om een holistisch georiŽnteerde dokter te zoeken met een open geest, iemand die zich van dieet en voeding bewust is, die dit essay kan lezen, zonder het op voorhand te verwerpen en Uzelf onder zijn of haar leiding te plaatsen.

Het is misschien de moeite waard om te noteren dat de drie belangrijke veranderingen in dieet waarmee ik begon, medisch erkend worden als hulpzaam in de behandeling van andere degeneratieve ziekten.

Een gluten vrij dieet verwijdert de symptomen van coeliakie.
Een suikervrij dieet is aangewezen in gevallen van diabetes en hypoglycaemia.
Een dieet vrij van melkvet schijnt diegenen te helpen met cardiovasculaire problemen.

Het is nogal voor de hand liggend dat deze veranderingen in voedingsgewoonten de mogelijkheid van het metabolisme kunnen beÔnvloeden om gezond vervangend celweefsel te produceren.

We kunnen opnieuw de vraag van ons lichaam voor nieuw celweefsel, bijhouden, om dat weefsel te vervangen dat verloren is gegaan enkel maar door het levensproces.

Een belangrijke manier om deze functie te onderhouden, is door alle essentiŽle bouwstoffen die verloren gaan door uw dieet, te vervangen. Dit zal ik later behandelen wanneer ik spreek over de lijst van vitamines en mineraalsupplementen, die ik heb opgesteld.

In de loop van de volgende paar jaren, elimineerde ik ťťn voor ťťn de verdachte voedingsstoffen uit mijn dieet.
Eerst stabiliseerden mijn symptomen, en dan, heel traag en gestadig, begon mijn gezondheid te verbeteren.

Traag is het woord dat ik moet benadrukken.
HET DUURDE MEER DAN VIER JAAR VOOR IK DE EERSTE BELANGRIJKE VERBETERING OPMERKTE toen ik er slaagde een hemdknoopje in een knoopsgaatje te steken, de eerste keer dat mijn vingers een bevel opvolgden sedert een zeer lange tijd.

Op deze manier aangemoedigd, bekeek ik nauwkeuriger het probleem van voeding in relatie tot mijn toestand.

Ik dank een groot deel, alles infeite, aan het werk van verschillende dokters, biochemici, wetenschappers, wetenschappelijke onderzoekers en experten. Ik heb enkel maar ontdekkingen, suggesties en realisaties die van vele anderen afkomstig zijn, samengebracht.

Het is een positieve aanpak van het probleem die een groot aantal mensen schijnt te helpen. Wegens zijn aard is het meestal zeer traag in het tonen van resultaten, maar zoals ik reeds hiervoor gezegd heb is een trage verbetering zeker te prefereren boven een trage, hopeloze aftakeling.

Ik hoop dat op een dag de medische vakmensen zich bezig zullen houden met mijn theorieŽn, dmv medische methoden die rekening houden met biochemische en voedingsoverwegingen.

Ik heb gedurende vele jaren de koers gevolgd die uitgestippeld werd door mijn theorieŽn en als bewijs van mijn huidige gezondheidstoestand ben ik verheugd U te kunnen vertellen dat ik in September van 1975 naar de neuroloog gegaan ben die in 1953 eigenlijk het meeste onderzocht heeft bij het eerste onderzoek in Queen Square. Ik vroeg hem om mij een volledig en grondig neurologisch onderzoek te geven. Hij deed dit, en gedurende het onderzoek, diende hij steeds te herhalen "Dit is normaal".

Elke reflex, elke spier, elke beweging was normaal.
Uiteindelijk kwam hij tot mijn ogen en aan de uiterste rand van mijn gezichtsveld, als ik naar rechts kijk, vond hij een vestigaal letsel van nystagmus (schudden van de oogzenuw). Toen ik er het ergst aan toe was, leed ik aan nystagmus tot op het punt van practisch blind zijn, zodat het achterblijven met een vestigiaal letsel, waar ik mij nauwelijks van bewust ben, betekent dit nauwelijks een probleem.
Wat mijn ogen nog verder betreft, moet ik zeggen dat mijn astigmatisme verbazingwekkend verbeterd is, en dat ik er nu zelfs in slaag, in goed zonlicht, de krant te lezen zonder bril, iets dat ik al meer dan dertig jaar niet meer kon doen.

Bij het beŽindigen van mijn onderzoek, bevestigde de neuroloog dat een licht spoor van nystagmus de enige schade was die er overbleef in mijn volledige systeem, als gevolg van de schadebrengende aanval van multiple sclerose.

Sprekend van het verleden, herinner ik mij dat ik een zeer erge periode meemaakte in de jaren volgend op onze eerste ontmoeting in Queen Square. Ik vroeg hem op de man af, of hij ooit al een dergelijk spectaculair herstel had meegemaakt en hij gaf vrijelijk toe dat dit niet het geval was.

Wat is het nu dat ik suggereer aan de slachtoffers van multiple sclerose? Zeker niet de mogelijkheid van een genezing. Ik bied, indien U wil, een aanpak aan van het probleem die volgens mij in mijn eigen geval verantwoordelijk is geweest voor het herstel van mijn lichaam, en waarvan ik geloof dat het anderen kan helpen.

Wat nu volgt zijn de details van het regime dat ik nog altijd volg omdat IK OVERTUIGD BEN DAT INDIEN IK OOK MAAR EVEN DIT REGIME NIET MEER ZOU VOLGEN, DAN ZOU HET BEST KUNNEN ZIJN DAT IK ZOU HERVALLEN IN MIJN VROEGERE WEINIG BENIJDENSWAARDIGE TOESTAND.

Tot op een zekere hoogte, natuurlijk, heb ik mijn dieet gewijzigd, conform de uitslag van mijn allergietest. Dit betekende dat ik nog enkele andere voedingsmiddelen uit mijn dieet diende te weren, waar ik licht allergisch aan was.

Iedereen die een allergietest laat doen, zou hetzelfde moeten doen , maar het dieet dat ik over de loop der jaren ontwikkeld heb, blijft in essentie het dieet dat ik zelf volg en aan anderen aanbeveel.

DIEET Het is belangrijk er op te wijzen, dat buiten mijn wil om, ik bekend ben geworden bij veel mensen als "de gluten- vrije dieet man", met blijkbaar de bijhorende boodschap dat het vermijden van gluten het begin en einde is, de essentie dus, van mijn aanpak van Multiple Sclerose. NIETS IS MINDER WAAR.

Een glutenvrij dieet kan op zichzelf heel schadelijk zijn , resulterend, onder andere, in een ernstig verlies aan vitamines B, waaraan mensen die leiden aan multiple sclerose al een gebrek aan hebben, en in een serieus gewichtsverlies. Je mag daarbij ook niet vergeten dat het verwijderen van gluten uit uw dieet, alhoewel het veelal belangrijk zal zijn, slechts ťťn aspect is van de komplete aanpak.

Ik geloof dat de aanpak dmv voeding van degeneratieve condities de vorm zou moeten hebben van een vijf-vorkige aanval:

Geen gluten noch zuivel.
Geen voedsel waar je allergisch aan bent.
Weinig suiker.
Weinig dierlijk vet. Wel onverzadigde vetten.
De mogelijke tekorten goedmaken aan vitamines en mineralen.
Individuele reacties op een allergietest kunnen ťťn of ander aspect hiervan als meer of minder belangrijk benadrukken, maar ik blijf overtuigd dat men het algemeen toepasbaar zal vinden. Ik baseer mijn opinie op het feit dat zo vele mensen die lijden aan MS positief schijnen te reageren op mijn specifiek dieet, na het lang genoeg te proberen.

Ik zie nu ook dat andere types van metabolische disbalans ook dezelfde symptomen kunnen veroorzaken in mensen met een genetische zwakheid in het zenuwstelsel maar het blijft waar dat velen mijn bijzondere set van allergieŽn en gebreken delen.

Het wordt medisch aanvaard dat bepaalde ziektebeelden veroorzaakt of verzwaard worden door de consumptie van bepaald voedsel.
Bijvoorbeeld: de ziekte coeliakie wordt in verband gebracht met granen, diabetes en hypoglycemie met suiker, cardiovasculaire ziektes worden in verband gebracht met zuivelvetten.

Mijn dieet is gebaseerd op het geloof dat Multiple Sclerose thuishoort in dezelfde categorie, maar opnieuw moet er de nadruk op gelegd worden dat dit geloof niet gedeeld wordt door de medische autoriteiten.

Als ik gelijk heb, dan IS HET ZEKER MOGELIJK DAT U VOEDSEL EET WAAR U ALLERGISCH VOOR BENT EN DAT U SCHADE BEROKKENT. Ik geloof dat door het juiste voedsel te eten, U een zeer goede kans hebt om uw toestand te verbeteren.

Zoals het is met zovele dingen in het leven, SUCCES HANGT AF VAN UW EIGEN VOLHARDING en er kan geen halfzachte benadering zijn bij de eetgewoontes. Zie grondig na of elke schotel die je eet vrij is van de bestanddelen, die volgens jou schadelijk zijn.
Als je het af en toe niet zo nauw neemt, dan bedrieg je enkel jezelf.

Eens dat je je voeding hebt gecorrigeerd, zul je het omzeggens zo gemakkelijk vinden om te volgen als je huidig dieet.
Dat is ook een kwestie van gewoonte. Goede of slechte eetgewoontes.
De keus is aan U.

BIJ TE NEMEN VITAMINES EN MINERALEN

Zoals ik reeds eerder gezegd heb, is het zeer belangrijk dat iedereen die dieet volgt, niet door het elimineren van ongewenst voedsel, zichzelf de zeer noodzakelijke en gunstige vitamines en mineralen ontzegt, die ook in het schadelijk voedsel zitten.
Bijvoorbeeld, melk, dat naar ik geloof, schadelijk is voor velen onder ons, bevat tegelijkertijd een zeer kostbare en nuttige bron van vitamine B2 , B12 , en Calcium.

De ideale manier om dit probleem op te lossen, is natuurlijk, door voedsel te eten dat de noodzakelijke vitamines en mineralen bevat, maar dat verder op geen enkele manier schadelijk is door de aanwezigheid van schadelijke bestanddelen.

Alhoewel, zoals ik snel ontdekte, dit is niet altijd mogelijk en daarbij kan het zijn dat men bepaald dergelijk voedsel onaanvaardbaar vindt vanuit het standpunt van persoonlijke smaak. (Hoevelen onder ons, bijvoorbeeld, kunnen een dagelijkse portie rauwe lever verwerken?)

Het was om deze problemen tegen te gaan, dat ik met de bijstand en leiding van een dokter en vriend, een brede lijst van vitamines en mineralen heb opgesteld, die hoogstwaarschijnlijk zullen verloren gaan bij het streng volgen van het dieet. Hieronder is een lijstje van ingredienten dat we opgesteld hebben. Vitamine Bl: 25 mg
Vitamine B2: 15 mg
Vitamine B6: 75 mg
Vitamine B12: 250 mcg.
Vitamine C: 300 mg
Vitamine E: 200 iu.
Chlorine Bitartrate: 120 mg
Calcium Gluconaat: 900 mg
Calcium-D-Pantothente: 150 mg
Folium zuur : 200 mcg.
Lecithine van vlas : 300 mg
Magnesium Carbonaat: 900 mg
Nicotinamide: 500 mg
Inositol: 120 mg

Alle ingredienten van biologisch natuurlijke oorsprong. Het is heel belangrijk om dit aspect van een gebalanceerd dieet niet te onderschatten of te verwaarlozen.

WAT VERMEDEN MOET WORDEN

In dit gedeelte bespreek ik in het bijzonder het voedsel dat ik uit mijn dieet geŽlimineerd heb, omdat ik dacht dat dit voedsel me schade toebracht, meer in het bijzonder het voedsel dat gluten bevatte, hoogverzadigd dierlijk vet en geraffineerde suiker.

De lijst ziet er formidabel uit en het is bijna zeker dat fundamentele wijzigingen in uw huidig dieet noodzakelijk zijn, maar U zal zien dat er nog altijd een aanzienlijk aanbod over is van goede, voedende en smakelijke bestanddelen zodanig dat ze nog altijd een grote variatie toelaten in uw dagelijks menu.

STOP HET HET ETEN VAN GLUTEN.

Dit betekent dat je TARWE , GERST , HAVER EN ROGGE moet vermijden , omdat deze allemaal gluten bevatten, en ook voedsel gemaakt van deze granen of gluten bevattende , zoals Weetabix, gemalen granen, Cornflakes, Froment, All-Bran, wit en bruin brood, cakes, puddings, koekjes, biscuits, porridge, rogge en tarwekoeken, alle soorten pasta, semolina, Bisto, enz.

Eet niets dat maar een spatje bloem bevat. In dit opzicht moet uw dieet zo streng zijn als iemand die lijdt aan de ziekte coeliakie.

Volgens mij is het wijs om deze voorzorg te nemen, zelfs indien overgevoeligheid voor gluten nog niet duidelijk is in uw systeem.

Stop ook met alle geraffineerde suiker. Dit advies zou ik iedereen willen geven of suiker nu al of niet voor hem/haar een bewezen allergische stof is. Tegenwoordig zullen de meeste medische instanties het met mij eens zijn.

Het is mogelijk dat honing en fructose (fruit suiker) minder schadelijk is voor uw systeem.

U moet uw dagelijkse inname van dierlijke vetten zo veel mogelijk verminderen.
STOP MET ALLE ZUIVELPRODUCTEN EN MARGARINES.
Gebruik zonnebloem en andere plantaardige olie om te koken en voor salades.

Gefrituurd voedsel is het moeilijkst om te verteren, dus is het raadzaam om er zo weinig mogelijk van te eten.

VERMIJDT ALLE HOOG VERZADIGDE VETTEN ZOALS RUNDSVLEES, VARKENSVLEES, HAM, GANS, EEND, SCHAPEVLEES LAMSVET.
Gerookt spek moet ook vermeden worden. Probeer zo veel mogelijk andere delen van het beest te eten (lever, nier, tong, zwezerik, enz.) in plaats van vlees.

Eet zoveel mogelijk vrij loslopend wild (hertevlees, konijn, pluimvee) liever dan gedomesticeerde dieren. Verwijder altijd het vet van uw vlees.

In gedomesticeerde dieren, de verhouding van schadelijk vet (adipose) tot structureel (essentieel) vet kan 50 tot 1 zijn. In vrij rondlopende dieren is dit 2 tot 1.

Bier, gin, whisky, vodka, gezoete fruitsappen en gebottelde bruisende drankjes zijn niet toegelaten.

Sommige van de bovenstaande aanbevelingen kunnen in conflict zijn met de resultaten van uw eigen oordeel. Eigenlijk geef ik U nu de leiding over uw eigen lichaam. Ik heb U gezegd dat ik erin geslaagd ben de controle te verwerven over mijn eigen toestand evenals het herstel ervan. Ik heb U toegang gegeven tot een wetenschappelijke methode om uzelf te helpen en uw eigen beslissingen te nemen. Ik kan niet meer doen.

HELAAS, KAN IK NIET ZEGGEN "DOE DAT, "DOE DIT NIET". INDIVIDUELE REACTIES OP HET VOEDSEL DAT WE ETEN, VARIEREN TE VEEL OPDAT EEN ALGEMENE REGEL ZOU OPGAAN.

Daarom is het dat ik altijd wantrouwig ben voor dieten die zogenaamd in staat zouden zijn om specifieke degeneratieve ziekten te kunnen controleren. Er is altijd wel een dieet voor een individu met een dergelijke ziekte, maar het is voor het individu, niet voor de ziekte.

EEN DIEET MOET ALTIJD OP MAAT GEMAAKT ZIJN OM TE PASSEN BIJ EEN BEPAALD METABOLISME.

ALGEMENE GEZONDHEIDS TIPS

Als het ook, maar mogelijk is, eet voedsel dat zo vers mogelijk is. Eet rauwe groenten, zoals gesnipperde kool, rauwe geraspte wortelen en rode biet. Eet ook elke dag vers fruit, dit geeft levende enzymen die helpen bij de vertering.
Fruitsappen en groentesappen vormen een fijne "vloeibare maaltijd". Verse sappen kunnen geperst worden van groenten met een sap pers of je kunt ze kopen in een winkel met gezond voedsel. Natuurlijke (ongezoete) sappen zijn suiker vrij en kunnen U een bijkomende dagelijkse portie vitamine C geven.

Realiseer U dat uw degeneratieve toestand vele jaren nodig gehad heeft om te ontwikkelen, en daarom zul je niet in een handomdraai verbeteren.

Als een laatste gedachte, denk eraan dat indien U een allergie test genomen heeft, dit laatste gedeelte aangepast moet worden volgens de uitslag van uw test.

Ik ben er van overtuigd dat U het meeste van wat ik U suggereer zeer toepasbaar zult vinden. Zoals ik reeds zegde, moet een ideaal dieet op maat gemaakt zijn om bij de noden van elk individu te passen. Ik geloof dat het dieet dat ik beschrijf, de basis kan zijn waarop U uw dieet kan ontwikkelen.

GEDULD, VOLHARDING, EN VLIJTIGE TOEPASSING ZIJN NODIG..
Maar het totaal vrij worden van symptomen wat ik bereikt heb, is elke inspanning waard. Dat kan ik U verzekeren.

TOEGEVOEGDE GEDACHTEN
Vergeet niet dat UW PROBLEEM ER IN ESSENTIE EEN IS VAN ALLERGIEňN EN TEKORTEN.
Je lijdt niet aan een ziekte in de gebruikelijke betekenis van het woord.

Je lijdt onder je hoogsteigen unieke onbalans (je hoogsteigen gebrek aan iets , of verslaving aan iets anders ) hetgeen zijn eigen specifieke oorzaken en oplossingen kent.

Het is uw opdracht om uit te vinden , wat deze individuele metabolische problemen zijn (of het nu allergieŽn zijn of mineraaltekorten of vitaminetekorten ) en dan deze te corrigeren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele dokters, klinieken, en medische centra, georiŽnteerd naar voeding als oorzakelijke factor in degeneratieve ziektes, en als ze nog niet het concept verlaten hebben dat MS iets is dat op zichzelf staat, kunnen ze van grote hulp zijn.

U moet uw eigen oordeel vellen en beslissen wat U moet accepteren van hun aanbevelingen en waar U moet aan twijfelen.

Vergeet niet dat mijn redding, de realisatie was dat ik geen "levend kadaver" was, zoals vele dokters schenen te geloven maar in feite een biochemisch proces dat verkeerd aan het gaan was. Het was door het corrigeren van het biochemisch proces bekend als Roger MacDougall tdat ik terug normaal werd en dat mijn MS symptomen verdwenen.

De resultaten van mijn allergie test waren belangrijk om 2 redenen: Ze toonden aan dat alle symptomen van MS verdwenen waren en dat ik mijn voornaamste allergieŽn geÔdentificeerd had: granen (gluten), melk producten, suiker, appelsienen, tabak.
Ze identificeerden ook enkele van mijn andere allergieŽn waar ik mij niet bewust van was, namelijk in het bijzonder: ajuin, rijst en appels.

Het zal interessant zijn om te observeren of het niet meer volgen van mijn dieet, verdere verbetering zal brengen.

Bij de meest voorkomende allergieŽn bekend bij specialisten zijn: tarwe, haver, rogge, gerst, zuivel producten, cacao, chocolade, en suiker en dit is allemaal voedsel dat ik uit mijn dieet dat ik voor mezelf bedacht heb, geŽlimineerd heb.
Ander voedsel dat problemen schijnt te veroorzaken voor sommige mensen is: schelpdieren, eieren, rood vlees (Ik vermijd dit nu ook).

Maar U MOET VOOR UZELF UITVINDEN WAT UW ZWAARSTE VIJANDEN ZIJN.

Volgens mijn mening, is er geen mysterieuze onontdekte fysieke oorzaak van MS, maar eerder een voorspelbare en eenvoudig te begrijpen reactie van uw metabolische processen (vooral uw auto immuun systeem, dit zijn uw witte bloedcellen) op de aanwezigheid van vreemde voedselmoleculen in uw bloedsomloop. Stop met panikeren en begin de lange en lastige klim terug naar een gezond leven.

Ik heb dat meer dan 20 jaar geleden gedaan, toen ik nog in het donker tastte, en met weinig meer dan hoop en een goedgetraind gevoel van de logica der dingen.

Als ik het toen kon doen, op mijn eentje, dan kunt U het zeker doen tegenwoordig met alle hulp die nu beschikbaar is. Zo, ga ervoor !

OVER DE AUTEUR

Toneelschrijver, film schrijver, componist, lyricus, musicus en ook Professor van theaterkunst , Roger MacDougall werd geboren in Bearsden , Dumbartonshire in 1910. Zijn vader, een schoolmeester in Glasgow, en zijn moeder, een lerares, hadden gehoopt dat hun zoon een loopbaan zou hebben in het bestuur van het onderwijs in Schotland. Na studies aan de universiteit van Glasgow, echter, en na een diploma in de rechten behaald te hebben, wende hij zich tot schrijven en componeren als loopbaan, en het duurde niet lang voor hij talrijke successen geboekt had.

Hij schreef toneelstukken, revues en sketches voor de B.B.C., en muziek en teksten van liederen, voor vijf revues in het Prince Wales Theater twee Crazy Gang Shows in het Londense Palladium. Het was onvermijdelijk dat zijn talenten zouden opgemerkt worden door de bezige Britse film studios.
Zijn pen was zeer vruchtbaar en gedurende de volgende jaren schreef hij niet minder dan 26 stukken voor het doek, op zijn palmares zijn oa te schrijven "Midnight Menace", "This Man is News" en "This Man in Paris". In de beroemde Ealing Studios, schreef hij verscheidene filmen, waarvan er ťťn een filmklassieker werd - "The Man in the White Suit" waarin Alec Guinness de hoofdrolspeler was en MacDougall ontving hiervoor een Academy Award nominatie. Andere films volgden, waaronder "The Gentle Gunman" (met Dirk Bogarde en John Mills), "The Mouse That Roared" (met Peter Sellers) en "A Touch of Larceny" (met James Mason en George Sanders).

De voortdurende vraag van de filmstudioís betekende niet dat MacDougall zijn eerste liefde voor het theater verwaarloosde. Zijn toneelstuk , "To Dorothy, A Son" (later verfilmd met Shelley Winters in de hoofdrol), was een groot succes. Het speelde gedurende 18 maanden zoals ook "Escapade" (dat later verfilmd werd met John Mills en Alastair Sim).

Het was juist na de opening van "Escapade" (in 1953) dat MacDougall in een ziekenhuis terecht kwam voor diagnose van een vreemde verslechtering van zijn oogzicht en van zijn mogelijkheid om nog normaal te stappen. Multiple Sclerose was de diagnose , maar deze waarheid werd voor hem verborgen gehouden.
Enkel zijn vrouw, Renee, werd op de hoogte gebracht van zijn conditie, en hem werd verteld dat hij een "ontsteking van de zenuwen" had.

Traag werd de toestand van MacDougall slechter tot hij een hulpeloze invalide geworden was, gekluisterd aan een rolstoel.

Zijn conditie trotserend, ging hij door met zijn werk, zo goed en zo kwaad als dit ging, door te dicteren en een tape recorder te gebruiken. Op deze manier schreef hij "The Facts of Life" en "A Touch of Larceny".

Hij was ontevreden om de gestadige achteruitgang van zijn toestand te accepteren, en het duurde niet lang voor hij de waarheid te weten kwam , dat hij Multiple Sclerose had.

Hij weigerde te geloven dat zijn toestand hopeloos was en hij begon met alles te leren wat hij maar kon over bestaande behandelingen van degeneratieve ziekten, en MacDougall kwam tot de conclusie dat een aanpak via voeding hem mogelijks kon helpen.

Zo begonnen er vele jaren van experimenteren met zijn eigen lichaam, en het resultaat daarvan wordt in dit verhaal verteld.
MacDougall is vandaag in goede gezondheid en actief zoals elke normale man van zijn leeftijd.

Of deze terugkeer tot het normale leven een gewone verbetering is, of zoals hijzelf beweert, of echter een zelf veroorzaakt en zelf gecontroleerd herstel, is voer voor discutie telkens wanneer zijn theorieŽn besproken worden.

Wat er ook van zij, zoals MacDougall zegt, schijnt zijn aanpak van MS hem geholpen te hebben en zijn grootste wens is dat het anderen ook zou helpen.

AANTEKENINGEN VAN DE REDACTEUR

Mr. MacDougall enkele jaren geleden in zijn tachtiger jaren. Hij had toen geen MS symptomen. Er bestaat weinig twijfel over dat Roger MacDougall MS versloeg door verandering in zijn dieet. De wetenschap is traag bezig zijn intuÔtieve inzichten van 40 jaar geleden te doorgronden. MacDougallís dieet is eigenlijk hetzelfde als wat tegenwoordig een "Paleolithisch Dieet" genoemd wordt, dat aanbevolen wordt door sommige voedingsspecialisten als de beste verdediging tegen vele ďbeschavingsĒ ziekten zoals hartziekte en kanker.

Ongelukkigerwijs negeren de meeste MS neurologen nog altijd Mr. MacDougall's succesvolle methodes. Zodoende is er nog maar weinig veranderd vergeleken met toen dat Mr. MacDougall zijn neuroloog 40 jaar geleden verliet en MS versloeg door logica en toewijding aan zijn logisch afgeleide dieet behandeling.

Natuurlijk zijn er clinische testen nodig om de werkzaamheid te testen van een weinig vet, allergie vrij dieet.

Ik kan enkel suggereren dat U bij uw nationale MS vereniging erop aandringt dat dergelijke research bevorderd en financieel gesteund wordt.

Tot besluit wil ik de directeuren van Regenics Inc. of Great Britain bedanken, omdat ze me edelmoedig toegelaten hebben dit bewerkt verslag van het verhaal van Roger MacDougall op het wereld wijde Web.

A.F. Embry (vertaald door Eddy Thijsman)

reactie
ooo