Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl terug Massage, Algemeen
Massage wil zeggen dat de ene mens de andere (of een deel van de andere mens) met zijn aanraking in beweging brengt. Zelfmassage wil zeggen dat men een deel van zichzelf in beweging brengt.
Men kan alle weefseltypen met massage in beweging brengen: de huid, de spieren, de bindweefsels, de botvliezen en de organen.


Chi Nei Tsjang,
Chinese orgaanmassage die tot doel heeft de organen door massage uit te nodigen om hun eigen evenwicht weer te gaan te herstellen. Zie ook Chinese Heelwijzen

Bindvliesmassage
Diepe, meestal vrij stevige massage die tot doel heeft de spanningen in de bindvliezen - meestal van de botten - te helpen vrijzetten. De bindvliezen spelen waarschijnlijk een belangrijke rol in de traumaherinneringen.

Biorelease-massage
Biorelease-massage is een hele lieve zachte respectvolle massagevorm. Door een liefdevolle aanraking wordt het lichaam uitgenodigd om spanningen los te laten. Er zijn cursussen waarbij ongeveer de helft van de tijd aan oefeningen wordt besteed. Om een voorbeeld te noemen: men draait heel langzaam kleine achtjes met z'n schouderkop, zulke kleine bewegingen dat er niks wordt geforceerd. Zodra een deel van de beweging schokkerig gaat, dan heeft men iets geforceerd en maakt men de beweging zachter, langzamer, kleiner en liever. Zodra de kleine beweging soepel gaat, vergroot men hem een beetje. Men verkent zo a.h.w. de ruimte in het gewricht en vergroot hem al verkennend. (Erv-3)

IntuÔtieve Massage
IntuÔtieve massage is afhankelijk van de intuÔtie van degene die masseert, er valt dus weinig anders over te zeggen dan bij het algemene verhaal over massage.

Metamorfosemassage
Is net zoiets als Voetreflex massage. Het lichaam is een eenheid waarin alles in verband staat met alles. Zo zijn alle delen via reflexen met elkaar verbonden. Men kan bijna het hele lichaam beÔnvloeden door de reflexen op de voet, de hand of op het oor te behandelen. Er zijn speciale technieken om iets tot rust te brengen, spanning af te voeren, of juist te activeren, te prikkelen en te stimuleren. Het is aan te raden om deze techniek niet zomaar uit een boekje toe te passen, maar om er eerst een cursus in te doen. Vaak vindt er een energetische uitwisseling plaats en dat wil zeggen dat degene die masseert, als hij het niet goed doet, de spanningen van de ander kan overnemen, of zijn eigen spanningen op het lichaam van de ander kan overbrengen. Er bestaat een vereniging van Reflexzone Therapeuten. Boek; Erv-11


Refelxzone Therapie
Onder de reflexzone therapieŽn vallen o.a. de Voetreflexmassage, de metamorfosemassage. Er bestaat een vereniging van Reflexzone Therapeuten. Eigenlijk vallen veel Chinese massage methoden ook onder de refelxzone massages, deze zijn echter niet bij deze verening aangesloten. Zij hebben weer hun eigen clubs.

Shiatsumassage
Dit is een Japanse massagevorm. Ik weet er nog niet genoeg vanaf om er iets zinnigs over te kunnen schrijven. Als U dat wel weet, schrijft U het dan a.u.b. voor ons op: mijn informatie

Voetreflex massage
Alles is met alles verbonden. Zo wordt het hele lichaam afgebeeld op de voet. Door de voet te masseren beÔnvloedt men via reflexen bepaalde delen van het lichaam. Er zijn kaarten in de handel waarop de reflexen staan afgebeeld. Er zijn speciale technieken om iets tot rust te brengen, spanning af te voeren, of juist te activeren, te prikkelen en te stimuleren. Het is aan te raden om deze techniek niet zomaar uit een boekje toe te passen, maar om er eerst een cursus in te doen. Vaak vindt er een energetische uitwisseling plaats en dat wil zeggen dat degene die masseert, als hij het niet goed doet, de spanningen van de ander kan overnemen, of zijn eigen spanningen op het lichaam van de ander kan overbrengen. Er bestaat een vereniging van Reflexzone Therapeuten. Erv-11

Holistic Pulsing
Door zachtjes schudden worden er bij deze techniek spanningen losgeschud.

Tui Na Massage, of An Mo
Tui betekent: duwen; en Na betekent: vastpakken; An Mo betekent: drukken en aanraken.
Er bestaat een leuk en goed leesbaar boek over, dat op kindermassage is gericht.