Ga één regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het
gele menu:    Milarepa   Koran   Oscar   Noach   Mozart   E=mcª   Elektrisch universum   Edde   Passie voor leven   Over ziek zijn   MS patiëntengids    Hoe gaat het met je partner?   Burnfield    Siegle    Spaink   Chris Veraart 1    2   Kharitidi    Margot Keune   Redfield: Shambala    Onderweg met MS    Drijfzand    Emmes   Uw Brein            mail uw recentie  
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Recensies

Eric-Emmanuel Schmitt: Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran.
Uitg. Atlas, Amsterdam, 2003. ISBN 90-450-0959-5.


Dit is een juweel van boekje. Het gaat over het ontstaan van een band tussen een Joods jongetje en een Soefi-kruidenier. Levenswijsheid, vooroordelen, vriendschap, trouw en pragmatiek zijn hier prachtig verweven. (zie ook citaat)
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Eric-Emmanuel Schmitt: Oscar en oma Rozerood. Uitg. Atlas, Amsterdam, 2004. ISBN 90-450-0477-1.

Dit bijzondere boekje gaat over een jongetje dat kanker heeft en dat niet goed op de behandeling reageert. Zijn arts kijkt zorgelijk en verdrietig. Oscar concludeert dat zijn arts niet meer blij is met hem. Hij voelt zich schuldig omdat hij kennelijk geen goeie patiënt meer is terwijl hij toch braaf meewerkt aan alle therapieën.
Zodra hij vraagt of hij dood gaat, lijkt iedereen opeens doof te worden. Alleen oma Rozerood hoort hem nog en blijft zich "normaal" gedragen. Zij nodigt hem uit om brieven aan God te gaan schrijven, en zegt dat hij iedere dag maar één ding aan God mag vragen. Oscar heeft echter geleerd om niet in God te geloven, maar hij begint toch maar aan God te schrijven. Levenswijsheid, vriendschap en de bijzondere band tussen een jong jongetje en een oude wijze dame met veel humor - die zelf eigenlijk lak heeft aan de liefdeloze toepassing van ziekenhuisregels en de mens centraal blijft stellen - zijn verrukkelijk en buitengewoon inspirerend om tot het einde toe het leven creatief vorm te blijven geven. (zie ook citaat)
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Eric Emmanuel Schmitt: Het kind van Noach. Uitg. Atlas, Amsterdam, 2004. ISBN 90-450-1401-7. citaat.
Een diep ontroerend boek over respect en begrip voor eigen levensovertuigingen. Een Joods jongetje dat tijdens de oorlog in een klooster zit ondergedoken gaat zielsveel houden van een pater en wil Katholiek worden. De pater heeft in de crypte een geheime synagoge gemaakt en leert samen met het jongetje stiekem Hebreeuws en bedenkt allerlei trucs om de Joodse kinderen de ruimte te geven hun eigen cultuur en geloof te blijven beleven. Een Duitse officier die de ondergedoken jongetjes ontdekt en de pater geld geeft om wat lekkers voor de jongetjes te kopen en andere nazi''s uit de buurt houdt i.p.v. ze te op te pakken. Een boek dat je nieuwe moed en vertrouwen geeft.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Eric Emmanuel Schmitt: Milarepa. Uitg. Atlas, Amsterdam, 2005. ISBN 90-450-0467-4.
Een boekje gaat over geloof in reïncarnatie en hoe haat en wrok vele levens nodig zouden hebben om te herstellen. Door het verhaal van alle kanten steeds opnieuw te herbeleven en vertellen totdat je beide kanten kent en ervan kunt onthechten, door je met alle kanten van het verhaal te kunnen identificeren en als jezelf te erkennen.
De Tibetaanse kant van het "Ken-Uzelve" uit de bijbel.
Dit boekje is een prachtige metafoor voor het standpunt van sommige visies op heling. Sommige helers beweren dat iets pas kan genezen wanneer je de oorzaken van je klacht kunt doorgronden en je karmische les hebt geleerd.

Dit boekje is de eerste uit de reeks van Schmitt over religies, maar is door Uitgeverij Atlas pas als laatste van de drie uitgegeven. Dat is niet voor niets. Schrijven over haat en wrok en die in de ogen kijken is uiteraard minder sprankelend dan schrijven over ontroerende ontmoetingen.
Er zijn mensen die beweren dat sommige vormen van MS een karmische oorzaak vinden in een vorig leven waarbij haat, wrok en rivaliteit speelden en de MS in dit leven dan een nieuwe kans biedt om te leren tolereren, accepteren en vergeven. Zeker voor mensen die MS hebben en dit geloof aanhangen kan dit boekje uitermate inspirerend zijn bij dit leerproces.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Eric Emmanuel Schmitt: Mijn leven met Mozart. Uitg. Atlas, Amsterdam, 2005. ISBN 90-450-1205-7.

Eigenlijk is dit geen boek, maar een ontroerende en helende belevenis, een kostbaar juweel.
Bij dit boek zit een CD met verschillende fragmenten met de muziek die de schrijver diep heeft geraakt. 71:18 minuten waarin de taal van de ziel zelf aan het woord is met een vertaling van de ervaringen van de schrijver er op schrift bijgeleverd. Lezen met de afstandsbediening van je CD-speler naast je, schept een multimedia mogelijkheid -Godzijdank zonder de storende irritante bijgeluiden van een computer, zonder de valse kleuren van flikkerende beeldschermen - zodat je zelf de kleuren van de ziel kunt herontdekken.
Het bijzondere van dit boek is dat de woorden van de schrijven je helpen om je open te stellen voor de helende kracht van de muziek, zoals Bobby McFerin's Don't worry, be happy ooit de glimlach weer terugbracht op straat. Dit juweel is een kans om je innerlijke ogen, die van je ziel en je hart te openen.
Dit boek is een geschenk van grote kwaliteit en hoort zeker thuis in het rijtje juwelen naast Paul Gallico en Richard Bach. In zijn bescheidenheid streeft Schmitt wellicht Paulo Coelho nog voorbij in kwaliteit en subtiliteit. Die zalige verfijning en schoonheid waarbij je zenuwen en je ziel opgelucht verzuchten en ontspannen, zodat de beweging van de helende liefde je lijf en leven weer gaat voeden.

citaat.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Servan-Schreiber, Dr. David: Uw brein als Medicijn. Uitg. Lifetime, Utrecht, 2003. ISBN 90-215-3849-0.
Een heel bijzonder boek dat heel veel inzicht geeft over de samenwerking of juist de disharmonie tussen lichaam en geest en wat je daar aan zou kunnen doen.
Dit is een boek waarmee je zelf in je eigen leven aan de slag kunt gaan. Een aanrader voor iedereen die wel eens verzucht: "Was er maar iets wat ik zelf zou kunnen doen..."

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. David Bodanis: E=mc². De biografie van de formule die de wereld veranderde.
Uitg. Ambo, Amsterdam, 2001, 2003. ISBN 90-263-1796-4.


Bodanis schreef een zeer begrijpelijk en inzichtelijk boek over de ontdekking dat massa alleen maar een andere vorm van energie is vice versa. Gaandeweg krijgt men ook een doorkijkje naar zowel de grootsheid als de kleinzieligheid binnen de wetenschappelijk wereld. Als U wilt weten hoeveel energie U bent (E=mc²) vermenigvuldig dan uw gewicht met 90 miljard (1 met 9 nullen). www.davidbodanis.com
David Bodanis: Het elektrisch universum, een geschiedenis van de elektriciteit. Uitg. Ambo, Amsterdam 2005. ISBN 90 263 1751 4
Dit bijzondere boek geeft veel informatie voor mensen die meer willen weten over de achtergronden van bijvoorbeeld electro-smog. Hoofdstuk 10 en 11 van dit boek beschrijven op verrassend heldere wijze hoe de prikkelgeleiding door de zenuwen eigenlijk gaat, en hoe diverse stoffen dat kunnen beïnvloeden. Een aanrader voor mensen die meer inzicht willen krijgen over hoe hun zenuwstelsel eigenlijk werkt. www.davidbodanis.com
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Gérard Edde: De Tao van het Genot. Energie voor het liefdesleven.
Uitg. De Driehoek, Amsterdam, 1996. ISBN 90-6030-568-8.


Dit boek begint met een inleiding over de Taoïstische geneeswijzen. Blijheid en genieten kunnen helpen om de helende krachten van een mens vrij te zetten. Alle momenten dat de blijheid stroomt is de mens STRESS-vrij. Vermoeidheid brengen de Taoïsten in verband met nierzwakte en bovendien met het minder goed functioneren van sexualiteit. Het is natuurlijk logisch dat wanneer je uitgeput bent, je geen zin hebt in de sexuele daad. Het vuurwerk van een orgasme bundelt veel levenskracht, die meestal weggeslingerd wordt. Er zijn echter gevorderde taotechnieken waarbij die vrijkomende energie niet wordt weggeslingerd, maar wordt gebruikt om het lichaam te herstellen.
Uiteraard zullen weinig mensen die vaardigheden zelden of nooit, verwerven uit een boekje - zoals niemand leert zwemmen uit een boekje - Dit boek geeft echter wel een andere kijk op sexualiteit en kan daardoor zeker inspirerend werken.
Gérard Edde heeft zich inensief bezig gehouden met zowel de Indiase als de Chinese heelwijzen.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Ruud Snel : Passie voor leven.
Uitg. De Toorts, Haarlem, 1994. ISBN 90-6020-723-8.


Dit is een wonderbaarlijke autobiografie van een zeer kleurrijke figuur. Ruud Snel werd zwaar spastisch geboren in 1948. Hij had er geen zin in om zich op te laten bergen in een tehuis, of in "Het dorp". In de jaren zestig kwam de Hasj in zwang. Hasj hielp hem zowel bij zijn spasmen, en dat was ook een deur naar de "Underground-Cultuur" van de Flower Power, de Provo's en de Kabouters.
Hij vocht net zolang totdat hij zijn eigen bedrijfje van de grond kreeg. Een kaarsenmakerij met de naam ""De Waskit", tegenwoordig gehuisvest in de Donkerstraat, in het centrum van Utrecht. Als er iemand is geweest die "de gehandicapte" uit de spruitjeslucht heeft gekregen, dan is het Ruud Snel wel. Hij heeft in het verleden menig "rel geschopt", voordat hij zijn wilde haren wat verloor. Ik heb destijds erg genoten van zijn lef, om met z'n opvoerde bromfiets-driewieler met zo'n 80 km per uur onder Hoog Catharijne door te scheuren, als aanklacht tegen de poen-cultus die de stad nog steeds verder onleefbaar maakt. Het heeft wel iets als iemand categorisch weigert om de slachtofferrol te spelen, gewoon weigert om in het hokje te blijven zitten dat de maatschappij voor hem had gereserveerd.
Dit boekje is een soort vervolg op zijn eerste boekje "Ik heb het 'm geflikt".

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Ruth Miltenburg: Over ziek zijn, een leidraad voor zieke mensen. ISBN 90-215-3252-2. Een bijdrage van Lilian van Miert.

In het boek Over ziek zijn leert de ernstig of langdurig zieke als het ware 'het vak'. Ook partners, vrienden en zorgverleners die dit 'vak' willen leren vinden in dit boek veel informatie.

Ruth Miltenburg is zelf chronisch ziek en haar toekomstperspectief is niet bepaald zonnig. Zij schrijft in dit boek over het grote belang om zelf het roer in handen te nemen en kapitein op je eigen schip te blijven. Dit betekent steeds welbewust keuzes maken en handelen in plaats van de passieve rol te kiezen en alle (belangrijke) beslissingen aan anderen over te laten. Dit is niet makkelijk om te doen maar het is de moeite waard om je eigen situatie recht in de ogen te kijken en ieder keer opnieuw keuzes te maken gebaseerd op wat je zelf wilt of belangrijk vindt.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Dit boek is opgebouwd aan de hand van een aantal brieven aan een ernstig zieke vriendin. Ruth is zelf al jarenlang 'ervaringsdeskundig' op het gebied van ziek zijn en op deze manier kon zij haar kennis omtrent dit 'vak' aan haar vriendin overbrengen. Door haar eigen ervaringen als patient te beschrijven als 'vak dat je kunt leren' en waarin je deskundigheid kunt ontwikkelen zodat je het heft over je eigen leven zoveel mogelijk in eigen handen kunt houden.

Ziek zijn is een vak dat bewust en met zorg beoefend moet worden. Ruth laat zien hoe dat werkt, in de relatie met partner en kinderen, met huisarts en specialist, en bij onderwerpen als angst, seksualiteit, geestelijke nood, lichamelijke pijn en zingeving. Zelfs de meest wezenlijke keuze in ons bestaan gaat zij niet uit de weg: de keuze tussen willen leven en niet meer willen leven.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Judy Graham: Multiple Sclerosis, A Self-Help Guide to Its Management.
Revised and Updated Edition

Healing Arts Press: Rochester, Vermont, 1989. ISBN: 0-892481-242-7
Deze recensie is eerder verschenen in de BOEKENPLANK van MS-nieuwslijn september 2000 (schrijfdatum: 10-07-2000)

Een van de ideeën over de oorzaak van MS is de volgende:
Door een afwijking in de essentiële vetzuurstofwisseling verslapt de wand van de haarvaten zodanig dat de noodzakelijke grens tussen bloed en zenuwstelsel doorbroken wordt. Daardoor komen er gifstoffen uit het bloed in het centrale zenuwstelsel terecht en veroorzaken daar de bekende ontstekingsachtige reacties.
Door het rigoreus vermijden van verzadigde vetten en het toevoegen van speciale
meervoudig onverzadigde vetzuren (O.a. uit visolie en teunisbloemolie) en door andere
voedingssuplementen (O.a. alle vitamines B en foliumzuur etc) zouden nieuwe ontstekingsreacties voorkomen kunnen worden en zouden mensen met aanleg tot het ontwikkelen van MS de ontwikkeling ervan in de kiem kunnen smoren.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Toen Judy Graham in 1974 tot MS-patiënt werd verklaard en door de neurologen het bos in werd gestuurd, was ze zo verontwaardigd dat er zo weinig voor mensen met MS werd gedaan dat ze besloot het heft in eigen hand te nemen. In het zelfde jaar nog richtte ze samen met een aantal lotgenoten de "Action for Research into Multiple Sclerosis" (ARMS) op. ARMS heeft met name veel onderzoeken naar de relatie tussen voeding en MS gefinancierd.

Dit is een verrassend informatief en inspirerend studieboek voor mensen die zelf iets aan de opbouw van hun gezondheid willen doen. Judy Graham is er een groot voorstander van om direct na de diagnose zelf te beginnen aan het actief en bewust verbeteren van de gezondheid, niet alleen met het rigoreuze dieet maar ook met fysiotherapie, yoga en alles wat de holstische geneeswijzen maar te bieden hebben.

Het boek bevat vrij veel wetenschappelijke onderbouwing van de ideeën over voeding en dat is geen eenvoudige stof. Bovendien is de vernieuwde en uitgebreide versie (nog) niet vertaald. Echter ook wanneer je al die technische gegevens niet snapt, blijft er nog genoeg waardevols en inspirerens over.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Ze schrijft in dit boek ook over het Roger MacDougall (-de Vries) en het Creer-dieet.
Helaas zijn in het stuk over Macdougall de affirmaties en visualisaties weggelaten. Roger MacDougall is een lichtpunt voor iedereen met MS. Hij is wonderbaarlijk hersteld, zat in een rolstoel en sprong een paar jaar later weer met twee treden tegelijk de trap op en af. Hij gaf zijn zenuwen opdracht om nieuwe myeline te vormen en had het volste vertrouwen in zijn eigen herstelvermogen. Zover ik kan zien was dat ook een wezenlijk onderdeel in zijn totale helingproces.

Judy Graham kreeg op latere leeftijd nog een zoon. In haar boek beschrijft ze hoe ze dat heeft gedaan en georganiseerd, zonder dat haar MS daardoor is verergerd. Haar meest slopende MS-klacht was moeheid. Later kwam ze tot de ontdekking dat het schrappen van alle melkproducten een verbetering op dat gebied opleverde.

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. (De verouderde versie is in 1982 in vertaling verschenen bij Meulenhoff Informatief als: MS-patiëntengids, ISBN: 90-290-9723 X. Die is uitverkocht maar wellicht nog te vinden, of op te vragen, in de Bibliotheek)

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Corry Peters en Anneke van Zande, e.a.: Hoe gaat het met je partner?
Uitg. MS-projecten, Maassluis, 2001 ISBN 90-802382-7-9. ƒ 21.50

Dit is een heel helder en inspirerend boek waarin de partners van mensen met MS aan het woord komen. Ze vertellen over hun gevoel, hun ervaringen, hun emoties en hun oplossingen. Als iemand MS krijgt dan verandert het leven van de partner en gezinsleden ook ingrijpend.
De verdienste van dit boek is dat het aandacht vraagt voor de veranderingen waar de directe omgeving mee te maken kan krijgen. Het nadeel van veel situaties is dat "de patiënt" zo centraal staat, dat het de menselijke gelijkwaardigheid onder druk zet en het soms wat ten koste gaat van ruimte en aandacht voor de mensen in de omgeving. In dit boek stond voor mij veel herkenbaars.
De ervaringsverhalen worden afgewisseld met buitengewoon praktische informatie over MS en tips en adviezen die kunnen helpen de kwaliteit het leven te verbeteren. Een echte aanrader.
Anneke Emmes


Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Alexander Burnfield: Multiple Sclerose een arts, zelf MS-patiënt, helpt anderen. Uitg. Intro Nijkerk 1987. ISBN 90 266 1839 5.

Alexander Burnfield, zelf arts, maakte zich kenbaar als MS-patiënt en schreef een boek. Hij heeft duidelijk de problemen waar je tegenaan loopt onder woorden gebracht.
Hij stond zichzelf echter niet de vrijheid toe om ver af te wijken van het gangbare medisch denken over ziekte. Zijn boek gaat niet over een wonderbaarlijk herstel.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Bernie S. Siegle MD: Lessen van Wonderbaarlijke patiënten. Uitg. Intro Nijkerk, 1987. ISBN 90 266 1838 7.

Een fashinerend, geestig en inspirerend boek geschreven door een eigenzinnig arts. Hij ontdekt toevallig de beperktheid van zijn eigen visie en besluit verder te kijken dan zijn opleiding hem heeft geleerd en te gaan leren van de ervaringen van zijn patiënten.
Karin Spaink: Dood in doordrukstrip. 2001

Zie: Euthanasie  
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Chris Veraart: Ja kun je krijgen! Optimistische fragmenten uit een advocatenleven met MS. Uitg. BZZTôH, Den Haag, 2002. ISBN 90-5501-954-2. Euro 15,--

Toen ik die titel las in een paginagroot verhaal van de telegraaf dacht ik "Oef, mijn ervaring is meer dat je 'Ja' wellicht kunt verwerven en dat je het zelden zomaar krijgt."
Ik heb er reuze van genoten. Goed geschreven, integer, herkenbaar, kleurrijk en veel humor. Het boek ligt lekker in hand, de letters glijden glad naar binnen, korte puntige stukjes, lekker "to the point" en 15 euro, klinkt als prijs nog even schappelijk als die 15-piek-boekjes van weleer. Het boek was binnen een middagje al uit - helaas.
Het is een z.g. ego-document van een mens, die als advocaat werkt(e), die MS heeft gekregen, die getrouwd was (met een arts), drie kinderen heeft, als "opa toetoet" nog een extra rol vervult en bovendien kan schrijven - niet met zijn handen, maar als een mens die in een "praat-computer" iets zeer lezenwaardigs weet te zeggen.
Het advies van zijn neuroloog: "1. Zorg dat het je geen geld kost en 2. Ze moeten met hun poten van je afblijven." vind ik geniaal en ook direct toepasbaar op regulier.*
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Hij heeft zijn "Ja" beslist niet zomaar van Sinterklaas gekregen. Dat kun je tussen de regels door wel voelen. Welk "Ja" hij trouwens gekregen zou hebben, is me niet helemaal duidelijk geworden. Mijn "Ja" geef ik hem in ieder geval graag. Een echte aanrader.
Zijn stijl, vergelijkbaar sprankelend als die van Renate Rubinstein, rechtvaardigt een titel als knipoog wel.


Ga één pijl verder Ga twee pijlen terug Ga terug naar het begin van dit veld. Chris Veraart: Spelen met vuur, een advocaat met MS kijkt om zich heen.
Uitg. BZZTôH, Den Haag, 2003. ISBN 90-453-0072-9. Prijs € 15,--

Het bijzondere van dit lekker leesbare boek is dat zijn handicap als een doodnormaal gegeven in zijn schetsjes van alle dag slechts zijdelings opduikt, zoals in de kronkels van Carmiggelt regelmatig een borrel in de sfeertekening wordt vermeld. Het wordt daarmee een zinnig cadeautje om te geven aan die mensen wiens toontje verandert zodra je over een MS gerelateerde ervaring vertelt.

Het toont het leven met MS zo verfrissend gewoon tussen de humoristisch beschreven ervaringen van een advocaat in zedendelicten.
Het boek is gedrukt in een vrij grote letter en er zitten grote stukken wit papier tussen de korte, bijna fragmentarische, schetsen. Zo wordt dit zinnige boek bijna even gemakkelijk leesbaar als de Story en de Prive en zou het goed doen op het leestafeltje in een wachtkamer. Een echte aanrader voor medische afdelingen met planningsproblemen, zodat hun wachtenden nog iets te lachen hebben.
© juli 2003 anneke emmes

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Olga Kharitidi: Meester van de dromen. Het ware verhaal van een zoektocht naar een eeuwenoude geneeswijze... Een spiritueel avontuur.
Uitg. A.W. Bruna, Utrecht, 2001. ISBN 90-229 8540 7
Uitstekende vertaling: Lies van Twisk.
Website: www.witss.com

Eén van de beste boeken over genezing die ik ooit heb gelezen. Je kunt het boek lezen als een roman of een sprookje. Je kunt het ook lezen als een ongelooflijk heldere spiegel die je in metaforen meer waarheid laat zien dan welk wetenschappelijk bewijs ook je ooit kan zal kunnen tonen. Wat mij betreft: een echt aanrader voor iedereen die in spirituele heling is geïnteresseerd. Zie ook Helende citaten
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Margot Keune: Landschappen van verlangen, afscheid van een grote liefde.
Uitg. Prometeus, Amsterdam, 2002. ISBN 90-444-0096-6

Margot Keune was fotomodel, kreeg een herseninfarct - op 26 jarige leeftijd, belandde in een rolstoel, leerde weer enigszins praten, vond de ware liefde. Ze bouwen een leven en een appartement precies zoals ze het zelf samen willen. Dan krijgt haar partner kanker en gaat dood. Ze schrijft over haar ervaringen. Ontroering en kwaadheid, vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar, erg herkenbaar, af. Het is af en toe echt verfrissend en inspirerend.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. James Redfield: Het geheim van Shambala. Uitg. 2002-Forum-Amsterdam, 2000. ISBN 90-225-3098-1

James Redfield werd bekend door zijn boek: "De Celestijnse Belofte", gevolgd door "Het Tiende Inzicht". Dit boek bevat bijzonder waardevolle en practische informatie en vele aanwijzingen voor mensen die hun energieniveau willen verhogen. Ook dit boek kan men als een spiritueel leer-werk-boek beschouwen. Het is in 2002 als €7,50 pocket verschenen. Wat mij betreft een aanrader. Zie ook citaten
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Brigitta Rousseaux: Onderweg met MS; Uitg. Lannoo, Tielt 2002. ISBN 90-209-4587-4. Prijs: euro 14,95

Waarom dit boek in druk is verschenen, begrijp ik niet zo goed. Het abstraheert veel en zegt eigenlijk niks. Valt in de categorie van Maartjes van Weegen's "het sloopt de zenuwen dat weten we zeker-club". Ik citeer: "Ik ben genoodzaakt keuzes te maken en daar heb ik het wel moeilijk mee. Maar ik wil ook niet klagen..." Het boek is een soort samenvatting waarin de inhoud van het verhaal erachter voor mij onvindbaar bleek. Het enige goede aan dit boek is de verrukkelijke grote leesbare letter, maar zelfs dat hielp me nauwelijks om erdoorheen te komen.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Lies Demuynck: Drijfzand, de strijd van een tienermeisje tegen MS; Uitg. Lannoo, Tielt, 1999. ISBN 90.209.3746.4. Prijs: Euro 12,95

Lies Demuynck begint haar boek op 21 jarige leeftijd met:
"Ik was in alle opzichten een normaal meisje uit een normaal gezin en woonde in een doodgewone, middelgrote Vlaamse gemeente."
Daarna volgt een pakkende autobiografie van een meisje dat op haar vijftiende een van de agressievere vormen van MS heeft gekregen.
Eindelijk een jongere met MS die beschrijft hoe het van binnen voelt, zonder een moment dramatisch te worden, nuchter, scherp, warm en af toe verrukkelijk geestig en kritisch, ontrolt zich stap voor stap haar leven met een zeer progressieve vorm van MS. Ze beschrijft haar vaste voornemen om aan het volle leven deel te nemen en de wijze waarop ze dat vorm geeft, met daardoorheen gevlochten wat ze van binnen beleeft, haar angsten, haar schaamte, haar dromen, haar hoop, en de relativering van haar interpretaties van de reacties van anderen en haar relaties o.a. met haar hond Laika, familie, therapeut en vrienden.
Een prachtig hoofdstuk vormt haar reis naar Zuid-Afrika naar een familielid dat als doktor werkt in Zuid-Afrika, nadat ze besloten heeft haar horizon te gaan uitbreiden - waarbij ze zichzelf plaatst in een totaal ander perspectief. Dit boek is een sieraad in de lijst van "Documents Humaines". Ze eindigt haar boek met wat ze aan haar vrienden voorleest bij de presentatie van haar boek: "Beste mensen, Ik wil jullie iets teruggeven: mijn HOOP. Ik weet dat het leven soms onbarmhartig is, dat er problemen en tegenslagen zijn........Ik kan u enkel zeggen: geef nooit op, want het leven is te mooi."
Daarna volgen er een paar brieven van familieleden en vrienden aan Lies.

Als jaren wacht ik op een boek van een jong iemand die een lichte vorm van MS heeft gekregen. Misschien is het wel logisch dat zo'n boek niet bestaat, als je jong bent wil je van het volle leven genieten en stort je je er gewoon in. Alle angsten, eenzaamheid en frustraties die ook lichte klachten met zich mee brengen, ziek je in je eentje uit en daarna stort je je weer in het volle leven. Daar staat niemand graag bij stil, maar hoeveel steun zou je op z'n moment niet kunnen putten uit de wetenschap dat je niet de enige bent, uit de oplossingen die een lotgenote heeft gevonden. Dit boek is wellicht zeer herkenbaar voor jonge mensen die met MS hun weg zoeken, en door de buitengewoon agressieve vorm waarmee Lies zich geconfronteerd ziet, uiteraard ook onverbloemd confronterend.

Een absolute must voor iedereen die enig idee wil krijgen wat het zeggen wil om op zeer jonge leeftijd een agressieve vorm van MS te krijgen.
anneke emmes 2003
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld. Anneke Emmes: MS in mijn ogen : Leven met Multiple Sclerose. Uitverkocht sinds eind 1989.

Deze recentie werd in 1987 gemaakt door H. Verbrugh voor de Bibliotheek Centrale:

In het kader van de toenemende autonomie waarmee patiënten willen omgaan met hun ziekte worden ook autobiografische geschriften van patiënten belangrijker. Ze geven zowel lotgenoten als andere niet-medici én - voor zover die zulke boeken lezen - artsen informatie over de wijze waarop lijders zelf hun ziekte beleven en ermee omgaan, die op geen enkele andere wijze te krijgen is en die, terecht, steeds belangrijker wordt geacht voor een goed begrip van de ziekte en het ziekteproces als geheel. Dit boek is een van beste in zijn soort.

De auteur is een vormingswerkster die op 26 jarige leeftijd Multiple Sclerose kreeg; dit boek gaat over haar leven sindsdien. Zijn bijzondere betekenis krijgt dit boek door de stijl waarin het geschreven is. De authenticiteit van een autobiografie van een patiënt, de verbeelding van een literair werk, de nuchtere zakelijkheid van een journalistiek verslag en de afstandelijkheid van een populair wetenschappelijk geschrift zijn hier prima met elkaar gemengd. Het boek is onversneden eerlijk subjectief. Zeer geschikt voor iedereen die wil weten hoe het is om aan een ernstige ziekte te lijden.
H. Verbrugh.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ga terug naar het begin van dit veld.

Ga terug naar het begin van dit veld. Ga één pijl terug Mail ons uw recensie van de boeken die U de moeite waard vindt:

Vermeld daarbij a.u.b. de volgende gegevens over het boek
  1. naam van de schrijver
  2. titel en subtitel
  3. naam van de uitgeverij
  4. plaats (en land) van de uitgeverij
  5. jaar van uitgifte
  6. ISBN-nummer
Mijn recensie.