Ga één regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze teks
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga één pijl terug 31. Ervaring met APS (Action Potential Simulation)
Hallo, Mijn naam is Rien van der Hoek; ik ben een 47 jarige man. 15 jaar geleden kreeg ik MS, maar de laatste 2,5 jaar, na 2 scubs achter elkaar, zijn mijn klachten echt begonnen.
De klachten: ik ben altijd doodmoe en voel constant tintelingen over de gehele linkerkant van mijn lichaam.
5 Maanden geleden ben ik tot mijn geluk in aanraking gekomen met APS therapy (Action Potential Simulation) dit was voor mij iets wat een grote verandering teweeg bracht.
Na 5 behandelingen was ik klachtenvrij (1 behandeling is ten hoogste 32 min.), wat voor mij een bevrijding was. Ik moet niet meer om plm. 20.00 uur naar bed, maar ik ga weer naar bed als ik zin heb en kan weer stappen en bowlen.
Wat ik hier mee wil zeggen is, dat ik weer kwaliteit van leven heb. Laat ik proberen je uit te leggen hoe en wat APS kan doen met het zieke lichaam Het APS-apparaat weegt ongeveer 3 kilo en wordt geleverd in een plastic koffertje iets groter dan een verbanddoos.
Er zitten 4 batterijen in die zwakstroom geven. Je kunt en mag jezelf behandelen (aldus Staatstoezicht op de Volksgezondheid) en je hoeft geen dokter te raadplegen. Als je je aan de voorschriften houdt, kunt je zelf plakelektroden op of bij de pijnplekken plaatsen en met de daarvoor bedoelde knop de tijd en de (zwak)stroom aanzetten en regelen.
Op de plaatsen die je behandelt, versterkt de APS-stroom vooral de productie van Adenosine Trifosfaat (ATP), een stof die nodig is voor het leven, voor energie, voor groei en herstel van het lichaam. ATP wordt wel de “energiemunt” van het lichaam genoemd. Zonder ATP kan de mens niet leven, met te weinig ATP is de mens ziek.
Wat ik wel adviseer ga eerst naar een therapeut voor dat je het zelf aanschaft en bij jezelf aan gaat sluiten. Dat heb ik ook gedaan en vanwege de directe sterke effecten heb ik mij na 3 weken een eigen APS-apparaat aangeschaft.
Wat voor ons MS-patiënten vooral belangrijk is: het APS-apparaat maakt in het lichaam stoffen aan die voor ons heel belangrijk zijn, zoals melatonine en serotonine (van invloed op het dag/nacht-ritme en de geestelijke toestand) en de lichaamseigen pijnstillers: leucine enkafaline en beta-endorfine. De lichte APS-stroom leidt door het menselijk lichaam impulsen (actie potentialen), die identiek zijn aan de impulsen die van nature door het zenuwstelsel worden afgegeven. Op plaatsen waar deze actie potentialen geblokkeerd zijn of weglekken (door wonden, zwellingen, ontstekingen), kunnen deze kunstmatig opgewekte impulsen alsnog hun werk doen: natuurlijke pijnstillers komen daar in verhoogde mate vrij, ontstekingen worden geremd, de doorbloeding wordt versterkt en de lymfedrainage vergroot.
Dit alles heeft mij aangezet om te vragen aan de specialist van het MS-centrum in Nijmegen om over een paar manden weer een ruggenprik te nemen om voor mijzelf en voor anderen te kijken naar veranderde concentraties van neurohormonen in het bloed. Zo kunnen mijn eigen ervaringen met objectieve medische gegevens worden vergeleken.
Het apparaat is nu 2 jaar op de Nederlandse markt en weinig mensen en artsen zijn er nog bekend mee. Wat ik wel gehoord heb van de specialist dat het Radbout ziekenhuis aan het onderzoeken is wat het APS voor MS patiënten kan betekenen.

Ik ben nu zelf een cursus aan het volgen om APS-therapeut te worden, mijn denkwijze is namelijk: hier moeten meer mensen van kunnen genieten.
Ik zet hier de link van APS-therapy dan kan je zelf allemaal eens rustig nalezen wat het apparaat voor je kan betekenen www.apstherapy.nl hier staan ook telefoon nummers in van APS-contactadressen in jouw regio en die kunnen je helpen aan een therapeut bij jou in de buurt.
Als er vragen zijn over mijn ervaring, hierbij mijn e-mail adres mhoek2@chello.nl of mijn telefoonnummer dan kan je me bellen 0181-630348.
Met de vriendelijke groeten, Rien (ontvangen 24-3-2002)

PS. Op 29-6-2002 kwam er bericht van mensen die zelf zo'n apparaat hebben gehuurd. Zie ervaring E-46
32: Ervaring van Mareikie (Ontvangen 27-3-2002)
In 1984 was ik zwanger, er kwamen vlekjes voor mijn ogen links en rechts. Mijn huisarts zei dat het waarschijnlijk met hormonen te maken had. Ik was 29 jaar toen mijn eerste kind werd geboren. Na de bevalling bleven de vlekjes en werd er geen aandacht aan besteed.
In 1986 kwam mijn tweede kind. De zwangerschap verliep goed, ik was wel gestopt met werken.
Na de bevalling was ik extreem lang moe. Ik kon het leven met 2 kinderen moeilijk aan. Ik was zo moe.
In 1993 kreeg ik last van wazig zien, mijn linkeroog was anders. Ik zag weinig kleur en er waren vlekken in mijn gezichtsveld. Ik zag geen diepte meer. Reed tegen en over stoepranden. Durfde niet zo goed meer auto te rijden. Ik ging naar de oogarts en werd doorverwezen naar de neuroloog. Ik kreeg oog- en reflexonderzoeken. Er werd een oogzenuwonsteking geconstateerd en moest met rust genezen.
Na een jaar zakte ik door mijn rechterbeen. Weer naar de neuroloog. Hij wilde mij opnemen voor verder onderzoek. Ik wilde nog niet opgenomen worden. Er werd polyklinisch een scan gemaakt en opnieuw oogtesten.
Ondertussen ging ik naar een natuurgenezer. Hij schreef mij passieflora voor en adviseerde een chiropraktor. Ik er heen en het hielp. Ik voelde me weer goed in mijn vel en liep ook weer goed. Ik zat in de verpleging en werkte 2 avonden in de week. Het ging weer goed.

In 1995 ging het helemaal fout. Ik was al een tijd moe, maar nu kreeg ik geheugenverlies en zakte steeds door mijn been. De druk achter mijn oog was groot en ik had veel hoofdpijn. Weer naar de neuroloog en ik wist dat ik nu klaar was voor opname in het ziekenhuis. Na de kerst werd ik opgemomen. Er werd een ruggeprik gedaan, bloed geprikt en weer een scan. De uitslag was MS. Ik was opgelucht want ik zelf dacht steeds aan een hersentumor.
(Mijn geheugenverlies kwam vast omdat ik geen rust had. Vooral niet in mijn hoofd. Door bachremedies heb ik mezelf beter leren kennen en het hielp me mijn denkwijze en gedrag te veranderen. Ik ben zelf verpleegkundige, maar nooit had ik aan MS gedacht. De neuroloog adviseerde een prednisolonkuur. Dat wilde ik wel, want ik was gewoon bekaf.
Ik was boos, maar dacht als ik mijn leven verander dan gaat de MS wel over.
Na de prednisolonkuur voelde ik me nog beroerder. Mijn lichaam leek wel op slot te zitten. Ik voelde me net een opbaaspop.

Na een week mocht ik naar huis. Ik dacht: ik stop met veel dingen en blijf alleen nog de dingen doen die ik leuk vind. Werken en moeder zijn bleven over.
Mijn omgeving was geschokt. Ik vertelde het aan iedereen. Ik ging schaatsen en genoot toch wel ondanks de diagnose. Voor mijzelf dacht ik: ik ga hard aan mijzelf werken, therapie en ik genees gewoon. Ik wist toch wat ik fout gedaan had?
(Ik was vaak genoeg gewaarschuwd. Doe eens rustig aan. Je neemt te veel hooi op je vork. Het loopt nog eens verkeerd af met je. Luister naar je lichaam. Je neemt maar pijnstillers en gaat maar door. Ik deed ook veel en vond mijzelf onmisbaar. Niemand kon mij vervangen dacht ik.)
Ik las boeken over MS, maar werd daar niet vrolijk van. Depressief zelfs. Ik zocht naar alternatieve therapie. Er was veel, maar waar moet ik beginnen?
Ik begon bij een therapeute. Ze luisterde en schreef een bachremedie voor. Ze deed de NEI-therapie en healing. Ik daar allemaal nog nooit van gehoord en was nogal sceptisch.
Het hielp. Ik voelde me beter en veranderen. Plotseling belandde mijn echtgenoot in een ziekenhuis in het buitenland. Zijn toestand was kritiek.
Ik werd door mijn therapeut geholpen en was sterk. Ik slikte formantwater en zocht mijn echtgenoot op in het buitenland. Toen hij thuis kwam, kreeg ik een inzinking. Is dit een schub? Na rust en veel hulp, kwamen wij (man en ik) er bovenop. Ik ging weer werken na een korte vakantie. Het ging een maand goed. Ik kreeg weer een terugval. Stopte 3 maanden met werken en werd goed begeleid door mijn therapeute. Mijn man werd weer in het ziekenhuis opgenomen.
Ik begon met overdag werken en kon veel zelf bepalen. Het ging een maand goed. Opeens zakte ik weer door mijn been. Kon niet meer lopen en was zo moe. Ik huilde en werd depressief. Mijn therapeut hielp zover ze kon. Ik stopte met werken, kon dat moeilijk verkroppen. Ik kocht een stok en probeerde me weer te vertonen in de buitenwereld. Ik schaamde me voor mijn moeilijke lopen en ging vaak achter een winkelwagentje door het winkelcentrum. De stok gebruikte ik zo weinig mogelijk.

Ik ging op tai chi. Voelde me 80 jaar en kon amper staan of lopen. Na de eerste les vond ik de ervaring al zo geweldig.

Ik hield een dagboek bij en schreef alles op (heb nog steeds een dagboek).
Ik zat in de ziektewet en wilde kijken naar verdere mogelijkheden. Ik volgde een meditatiecursus, ging de NEI-cursus volgen en daarna opleiding tot natuurgeneeskundige. Deed ook rebirthen en een weekendcursus NLP bij Antony Robins en liep over vuur.
Ik gebruikte de zapper om het virus te doden.
Er gebeurde veel met me. Blokkades werden opgeheven en ik voelde me goed. Door veel te oefenen bij elkaar, was ik steeds onder controle. Inmiddels had ik hulp in huishouding, zodat ik de leuke dingen voor mijzelf kon doen.
Mijn keuring kwam er aan. Op dat moment lag mijn echtgenoot weer in het ziekenhuis. Dus weer STRESS. Op het moment van de keuring had ik blaasontsteking en was bang, erg bang voor een terugval. Waarom krijgt een mens zoveel tegelijk te verduren? Kan ik het allemaal wel aan? Wat is mijn taak op deze wereldbol? De opleiding voor natuurgeneeskundige is niet erkend, dus geen financiele steun.
Terug de verpleging in, was ook niet goed.
Ik kreeg een dip en was erg onzeker. Ik werd afgekeurd en vroeg of dat voor 1 jaar kon. Ik wil mijn leven orderen en dan terug de maatschappij in. Er werd gezegd dat ik die illusie maar op moest geven en accepteren dat ik echt MS heb en dat dat ongeneeslijk is. Blaasontsteking hoort ook bij MS, dus hou mezelf voor de gek, met mijn droom om te genezen. Ik vroeg me af of ik verder moest gaan. Ik voelde me moe en viel af.
Er werd een verhoogde schildklierfunctie ontdekt. (hyperthreoidie) Kreeg medicijnen van de internist. Stopte met de opleiding voor natuurgeneeskundige en kwam bij een acupuncturist terecht. Hij deed ook spirituele geneeswijze.
Ik bleef thuis en leefde voor mijn gezin. Ik ging vele boeken lezen over alternatieve therapien en spirituele zaken. Ik hield contact met medecursisten die zich verder ontwikkelden tot natuurgeneeskundige. Ging naar veel lezingen, over gezondheid.
Ik ging vrijwilligerswerk doen.
Afgelopen jaar (2001) in december was ik 5 jaar afgekeurd. Ik wil herkeuring om mij voor een groot deel te laten goedkeuren.
Ik heb mijn MS onder controle en sinds dat ik afgekeurd ben heb ik geen terugvallen meer gehad.
Ik heb geleerd om naar de signalen van mijn lichaam te luisteren. Mijn voeding heb ik aangepast. Gebruik geen kleurstoffen (ook niet in mijn haar) (Zie ook: haarverf), geen suiker, zeer weinig vlees, zeer weinig alcohol.
Ik geniet van het leven en wil meer.
Afgelopen sept 2001 begon ik tai chi les te geven aan ouderen. Ik deed erg veel tai chi/chi kung. Ik voelde mij daar erg goed bij. Ik mediteer regelmatig en luister meer naar mijn intuïtie.
Ik heb veel adviezen opgevolgd om stress onder controle te krijgen. Zoals ik nu leef, ben ik een tevreden mens.
Ik doe inmiddels weer mijn eigen huishouden en kan daar van genieten.
We hebben een volkstuin, waar ik ook regelmatig in kan werken. Mijn doel om een ander mens te worden is redelijk gelukt. Doordat ik beter in mijn vel zit, gaat het met mijn gezin ook goed. Ik merk dat mijn positieve uitstraling effect heeft op mijn omgeving.
Ik blijf dus bezig met mijn gezondheid. Natuurlijk heb ik goede en minder goede dagen. Ik raak niet meer in paniek. Als ik mijzelf weer een paar dagen rust geef, ben ik er weer snel bovenop.
Alle cursussen die ik heb gedaan, gebruik ik nog steeds. Help zo nodig anderen, die op mijn pad komen. Ik ben zelf nog regelmatig bij een chiropraktor en acupuncturist.

Door de veelzijdigheid van de opleiding heb ik genoeg mensen om mij heen en wissel nog steeds informatie uit.
Ik heb mijn grenzen goed leren kennen. Ik stop gewoon en laat de boel de boel. Mijn kinderen helpen zo nodig. Ik zorg meestal dat ik fit ben als zij thuis komen. Als ik goed in balans ben doe ik veel. Mijn dag begint om 7 uur. Na de middag heb ik meestal even een rustpauze van een half uur. dat is vaak genoeg.
Na het eten s'avonds ben ik vaak moe. Ga dan ook niet graag weg. Als ik wel weg moet dan rust ik ongeveer een uur. Ik ben tegewoordig in staat om goed auto te rijden. Kan weer goed zien met li wat minder.
Ik rij af en toe, naar een vriendin die 250 KM van mij vandaan woont.
Geheugenverlies heb ik niet meer. Met mijn man gaat het ook weer goed. Doordat wij alle twee heel wat meegemaakt hebben, werd onze relatie beter en hechter.
Ik ben uiteindelijk mijn eigen therapeut geworden.
Door mijn MS heb ik een wereld leren kennen, die ik niet voor mogelijk heb gehouden. Ik ben er geestelijk erg rijk van geworden.
Mareikie (Ontvangen 27-3-2002)    reageer
Voedingservaringen van Mareikie (Zie ook Erv-32) ontvangen op 30-3-2002.
Voeding:
Ik heb enkele dieeten uitgeprobeerd, maar hield het niet lang vol. (Evers) (leven lang fit)
Ik heb een voedingscursus gevolgd.
Vleesvertering duurt erg lang.(meer dan 24 uur) Kip korter. Ik eet geen vlees, omdat ik dan meer energie over hou.
Ik voel me fitter als ik koolhydraten, eiwitten en zetmeel niet tegelijk eet. Dat staat trouwens ook bij Montiac.
Ik ben allergies voor koemelk. Vervang ik door rijstmelk of kokosmelk (verkrijgbaar bij reformhuis). Eet geitekaas en wel biogarde.
Probeer suiker, chocolade en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Ik weet de gevolgen als ik er te veel van neem:
Van suiker krijg ik last van mijn ogen.
Van vlees wordt ik erg moe.
Van chocolade weet ik niet, maar bij te veel ga ik slechter lopen. Lijk ik in mijn liezen te voelen.
Alcohol is niet goed voor de hersenen, maar ik drink af en toe wel eens een wijntje.
Van bep. kleurstoffen krijg ik eczeem.
Ik probeer onbespoten voedsel te eten. (Heb eigen volkstuin). Veel rauwkost en veel variatie.
Af en toe gebruik ik zuurdesembrood of fermentbrood.
Ik eet regelmatig havermout. Goed voor de hersencellen.
Gebruik soms groentesappen en druivesap.
Ik eet bewust, maar snoep ook wel bewust. Een chocolaatje of een gebakje moet op zijn tijd kunnen. Ben niet zo streng meer voor mijzelf.
Het Maasdieet heb ik nog niet geprobeerd. Mareikie reageer
34. Chiropractor:(kraker) Ik was al onder behandeling voordat ik wist dat ik MS had. Mijn ervaring was zo positief, dat ik af en toe nog onder behandeling ben. Chiropraktie is al heel oud. 3000 jaar voor Christus was het bekend bij de Egyptenaren. Meer informatie is te lezen in het boek GENEESWIJZEN in Nederland em Vlaanderen. geschreven door Paul van Dijk, arts. (boek over alternatieve geneeswijze). Uitgeverij Ankh-Hermes bv Deventer.

Mijn ervaring met tai chi.
Na de eerste les voelde ik me veel beter. De "liggende acht" voelde zo goed. Daardoor kreeg ik mijn evenwicht in balans.
Met de "gouden haan", heb ik veel geoefend, dit is een belangrijke evenwichtsoefening voor mij geweest.
Door de tai chi, had ik mijn stok niet meer nodig. Achter de kassa ging ik gewoon "de acht" draaien.

Schaamte.
Ik schaamde mij, om met een stok te lopen. Ik voelde me een oud vrouwtje. Mensen keken naar me. Of ik dacht dat ze naar me keken. Ik zag medelijden, ik wilde niet opvallen.
Ik liep liever achter een supermarktkarretje. Moest dan altijd nog boodschappen doen. Wat ik ook erg vond, was als ik op een bankje ging zitten, omdat ik zo moe was.
Het liefste wilde ik dan liggen, maar dat deed ik niet.

Wat heb ik fout gedaan.

Angst:
Ik heb vele angsten gekend. Achteraf is me dat duidelijk geworden. Door de NEI therapie en spirituele genezing heb ik vele angsten overwonnen. Ook de Bachremedies die ik heb gebruikt en nog regelmatig gebruik, hebben mij veranderd tot mijn eigen oorspronkelijke wezen.
Doordat er blokkades zijn opgeruimd, voel ik me vrijer en blijer.
Mijn angsten waren bv mijn kinderen, als ze buiten speelden en ik zag ze niet vreesde ik het ergste. Verliesangst.
Angst om niet alles onder controle te houden. Ik vertrouwde niemand. Als iemand te laat kwam of ikzelf werd ik bang, dat het fout zou gaan of dacht dat er iets ergs aan de hand was.
Ik kwam tot ontdekking dat ik boos werd door mijn angst. Gaf iedereen de schuld en begon te schreeuwen.
Angst om dement te worden, ik had geheugenverlies.
Mijn geest had geen rust. Ik leefde te snel en wilde alles onder controle houden. Ik deed boodschappen en was moe. ik ging weer rusten en deed weer dezelfde boodschappen.
Ik was op mijn werk, ik werd zo moe, dat ik niet eens meer wist waar ik was. Ik werd bang en huilde. Wat gebeurde er toch met me?

Dat vergde natuurlijk erg veel energie. Mijn gezin kreeg het meeste te verduren.
Ik was autoritair en wilde over alles de baas zijn.
Nu heb ik geleerd om te vertrouwen.
Leef met de levensstroom mee.
Het gaat zoals het gaat.

Wat mij ook over angst heen heeft geholpen. is over vuur lopen.
Je leert je eigen kracht kennen. Als je zelf ziet dat je echt over hete kolen loopt, dan verbaas je jezelf over je eigen kunnen.
NLP boeken zijn genoeg te vinden in de bibiotheek. "De kracht in jezelf" van Jozef Murphy heeft ook veel indruk op mij gemaakt.
Angst omzetten in moed. Van Sonia Bos (Uitgeverij De Gouden Kroon).
Ik heb liefde leren kennen. Liefde voor mijzelf.

Waarom ik goedgekeurd wil worden.
Ik ben echt heel slecht geweest. Mijn geheugenverlies, dat was een vervelende tijd. Het niet kunnen lopen. Aldoor moe, waardoor ik schuldgevoel naar mijn gezin kreeg.
Ik was zo boos op alles en de hele wereld. Niemand deugde. Ik was een kreng voor mijn omgeving en voor mijzelf.
Ik was machteloos en radeloos.

Nu ben ik een ander mens geworden. Ik leef in liefde. Althans dat probeer ik.
Mijn omgeving is veranderd, doordat ik zelf veranderd ben.
Mijn wereld is zo mooi geworden, dat wil ik graag delen.
Ik doe veel vrijwilligerswerk, dat voelt goed.
Maar ik heb mijn uitkering niet meer nodig.
Ik zou best 2 dagdelen kunnen werken. Er is zoveel werk. Er zijn zoveel vacatures. En dan het WAO probleem.
Mijn man heeft een goede baan. Financieel hebben wij het goed.

Misschien wil ik mijzelf bewijzen dat MS geen doodvonnis is. Ik ben vooruit gegaan in plaats van achteruit.
Daarom wil ik terug in de maatschappij.
Ik moet zeggen dat ik niet hoef te werken, want mijn vrijwilligers werk is al tijdrovend.

Het feit dat ik nu gedeeltelijk goedgekeurd wil worden, is eigenlijk voor mij, het willen bewijzen dat een chronisch zieke MS patient ook een andere kant kan laten zien.
Dat er heel veel mogelijkheden zijn op alternatief gebied.
Het wordt tijd dat de overheid zich openstelt voor het alternatieve. Ik hoop dat te zijner tijd reguliere en alternatieve gezondheidszorg zullen samenwerken.

Het zou toch prachtig zijn als men in een ziekenhuis kan kiezen voor reguliere of alternatieve behandeling.
Acupunctuur, chiropraktie en chi kung oefenigen worden al gedaan in Duitsland en China. Wie weet mag ik dat ook in ons land nog mee maken. reactie
35. Ervaring met Homeopathie Ik gebruikte 20 ampullen Struthanthus syringifolius D 30, een homeopatisch middel dat aangeraden werd door een duitse veterinair arts die goede resultaten bereikte bij paarden wiens zenuwen gesterkt moesten worden en dat maakte van mij een ander mens, ik ging weer denken zoals ik voor mijn ziekte was...en kreeg weer goede ideeen.
Het is een plantaardig produkt van een tropisch gewas, familie ook van de Viscum album(mistletoe) dat door antroposofische artsen wordt gebruikt bij ernstige ziekten zoals kanker, maar ook voor andere chronische kwalen een aanrader is anders zat ik hier niet meer te typen, heb dit zelf in het verleden ook gebruikt, als inject.
ampullen s.c. in D30. van de firma Wala.
Het eerstgenoemde wordt geleverd door Staufen Pharma. (nu nog wel} (ontvangen za 20-4-2002)

Nabericht ontvangen (6-8-2002):
Ik (Afra) wil je nog wel iets opmerkelijks melden: in de homeopatie zijn ook stromingen, een daarvan is de klassieke, kijkend naar het karakter van de mens, en een ander is wat symptomatischer, en helpt dus op kortere termijn, en ook in noodgevallen. Struthanthus syringifolius is een zenuwversterkend middel in die wereld, als ik het wat eenvoudig mag verwoorden.
Chronische zieken zouden veel meer gebruik van Viscum Album-preperaten kunnen maken, of het aandoeningen betreft aan zenuwgestel of stofwisseling, het verhoogt de immuniteit.
Lukas-ziekenhuis in Arlesheim te Zwitserland heeft veel ervaring met Viscum Album-preperaten. Groeten van Afra

Opmerking: Bij Homeopathie hoort dat men een middel aan een mens voorschrijft en dat een ander mens bij dezelfde kwaal soms toch een ander middel krijgt voorgeschreven. reactie
Ervaring met Lecithine
Lecithine heb ik voor mijzelf uitgetest, maar ik heb het niet nodig, waarschijnlijk omdat ik iedere dag wat vette vis (meestal een stukje makreel) eet en daarnaast nauwelijks vlees eet (alleen af en toe een heel klein stukje magere kipfilet), mijn ontbijt aanvul met een speciaal oliemengsel en er verder ook goed op let wat voor soorten vet ik naar binnen krijg. Lidia (ontvangen 22-4-2002) reageer
38. MS en houden van (ontvangen april 2002)

Wist je trouwens dat MS-patiënten vaak veel moeite hebben met het ‘houden van’. Ze schijnen vaak niet van een deel van zichzelf te houden. Ze zijn bijvoorbeeld hard voor zichzelf of geven teveel van hun aandacht aan anderen i.p.v. dat ze eerst aandacht aan zichzelf besteden. Ik wilde zelf altijd lief gevonden worden. Daar deed ik altijd moeite voor en vergat daarbij dat ik het mezelf ook naar mijn zin moest maken. Ik maakte mezelf wijs dat ik gelukkig was als ik anderen gelukkig kon maken. Ik heb dus al heel wat keren mijn neus gestoten. reageer


Hier is nog plaats voor uw ervaring