Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2002. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage. Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl terug 39. Dieten (ontvangen 27-4-2002) Dat er nog meer mensen met een dieet bezig zijn wist ik wel. Ik ben er al verschillende tegengekomen op Internet, ik heb er al stukjes over gelezen in MenSen en ik heb het er al met diverse mensen over gehad bij onze plaatselijke MS-vereniging.

Over voedingssupplementen heb ik het de vorige keer met mijn neuroloog gehad. Ik heb hem verteld dat magnesium zo goed werkt bij spasmes. Daar had hij nog nooit over gehoord, wel wist hij dat dat hielp bij de spasmes van epilepsiepatiŽnten. Hij ging er serieus op in en ik denk dat hij die info nu gebruikt voor andere patiŽnten.
Mijn neuroloog heeft het nooit over medicijnen gehad, niet over Interferon en niet over Prednison. Dat had ik toch niet willen gebruiken, want ik vertrouw dat spul helemaal niet.
Ik heb al diverse mensen gesproken die ermee zijn opgehouden of willen ophouden met Interferon omdat ze er teveel last van hebben.
En ik heb al zoveel gelezen over Prednison en de bijwerkingen daarvan dat ik daar goede redenen voor heb. Ik heb nl. al meerdere maagzweren gehad (die worden meestal veroorzaakt door een ziekteverwekker, de zgn . Helicobacter pylori) en als je Prednison gebruikt en je krijg daar een maagzweer van, dan merk je daar door die Prednison niets van totdat het te laat is. Ook kan het TBC weer doen opvlammen en ik daar heb ik heel lang last van gehad.

Die site van W Ashton Embry was ik al eens tegengekomen. Het is te hopen dat het niet lang duurt voordat ze genoeg geld binnen hebben. Ik geloof niet dat het onderzoeken van de relatie tussen MS en voeding zo eenvoudig is. Bij mijzelf heb ik geconstateerd dat ik wel tegen gluten en cacao kan terwijl veel mensen dat niet kunnen. Wel zie ik een verband tussen MS en onverzadigde vetzuren. Maar de een kan tegen het ene soort vet (bijv. zonnebloemolie) en voor de ander is olijfolie weer veel beter. (Toen ik dit net ingetoetst had klikte ik een link aan waarop ongeveer hetzelfde stond.) reageer.
40. Het dieet van Lilian (ontvangen 27-4-2002)

[Deze ervaring is wat stellend geschreven, omdat Lilian door ervaring overtuigd is geraakt van haar visie. Er bestaat echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor deze visie, o.a. omdat er helaas nauwelijks ooit geld beschikbaar komt voor wetenschappelijk-onderzoek naar dieten. Onder deze ervaring vindt U een vrij uitgebreide literatuurlijst die Lilian er op mijn verzoek nog aan toegevoegd heeft. A.E.]

Zelf heb ik in 1993 een dieet samengesteld dat bestaat uit zoveel mogelijk essentiele vetzuren waarbij ik een aantal slechte voedingsmiddelen (voor mensen met MS althans) heb geschrapt.
Verder eet ik geen vlees meer, rook niet meer en drink ik geen alcohol meer sinds de dag van de diagnose in 1984.

Ik vind dat ik mijn gezondheid op de best mogelijke manier tegemoet moet komen en daar heb ik veel voor over. Want vergeet niet dat een lichaam met MS extra hard moet werken. Dan kan het wel een (liefdevol) handje worden geholpen, vind ik zelf!
Ik heb in die tijd mijn eigen dieet op papier gezet plus een uitleg over MS en uitgedeeld aan alle mensen in mijn omgeving waar ik wel eens eet. Mijn familie en vrienden stelden dit zeer op prijs want nu hoeven ze niet elke keer te vragen wat ik wel en niet mag hebben en alles is voor iedereen zoveel duidelijker zo.

Multiple Sclerose (MS) is een neurologische aandoening waarbij zenuwbanen op diverse plaatsen in de hersenen en in het ruggemerg om onbekende redenen beschadigd raken door steeds terugkerende ontstekingen. De beschermlaag van deze zenuwbanen (de myeline) raakt door de ontstekingen aangetast en wordt door het lichaam zelf vervangen door littekenweefsel (sclerose).
Het gevolg is dat allerlei storingen en uitvalsverschijnselen optreden (zoals overmatige vermoeidheid, dubbelzien en verlammingen aan armen, benen, darmen of blaas). Welke klachten dat precies zijn, is afhankelijk van de plaats van de ontstekingshaarden en soms verminderen of verdwijnen de verschijnselen weer.
Deze littekens veroorzaken de uiteindelijke handicap. Hoe meer littekens er op den duur bij komen, hoe ernstiger de handicap zal worden.

Al is de oorzaak nog steeds onbekend men denkt dat virusinfecties, auto-immuunreacties en/of stofwisselingsstoornissen bij het ontstaan en verloop van ms betrokken zijn.

HET ESSENTIňLE VETZUREN DIEET

Hormonen zijn nodig om de stofwisseling te regelen. Het lichaam maakt de hormonen zelf uit bouwstenen die door de voeding worden aangeleverd.

Voedingsvetten leveren in de vorm van vetzuren energie voor ons lichaam. Uit deze vetzuren worden o.a. de prostaglandines gemaakt, een hormoonachtige stof. Zij hebben verschillende functies en beÔnvloeden het zenuwstelsel, de bloedvaten en het afweersysteem. Een verminderde aanmaak van prostaglandines kan deze drie onderdelen ontregelen.
Vetzuren worden ingedeeld in verzadigde vetzuren en in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren leveren voornamelijk energie en kunnen ook door ons lichaam uit koolhydraten gemaakt worden.
Van de meervoudig onverzadigde vetzuren zijn linolzuur en alfa-linoleenzuur essentiŽle vetzuren.
Linoleenzuur wordt in ons lichaam omgezet in gamma-linoleenzuur.
Deze vetzuren kunnen niet door ons zelf lichaam worden gemaakt, moeten dus uit de voeding worden gehaald en komen in de Westerse voeding in geringe mate voor.
Deze stap is voor mensen met MS zo belangrijk omdat hun lichaam niet goed in staat blijkt linolzuur in gamma-linoleenzuur om te zetten.

Prostaglandines worden opgesplitst in twee groepen afhankelijk van de soort vetzuren waar ze uit gemaakt worden. Dit zijn de vetzuren gamma-linoleenzuur en eicosapentaeenzuur. Teunisbloemolie levert het vetzuur gamma-linoleenzuur en visolie levert het vetzuur eicosapentaeenzuur.

Teunisbloemolie verrijkt de voeding met deze vitale vetzuren en herstelt tekorten. Om het beste resultaat te bereiken is de combinatie met het essentiŽle vetzuren dieet aan te bevelen.
Dit dieet is gebaseerd op het feit dat het zenuwstelsel (hersenen en ruggemerg) van mensen met MS een tekort vertoont aan essentiŽle vetzuren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met MS die een hoge dosis essentiŽle vetzuren tot zich nemen, minder ernstige periodes van verslechtering van de ziekte hebben dan vergelijkbare patienten die geen extra essentiŽle vetzuren gebruiken. Het kan de symptomen onderdrukken maar het geneest de MS niet.

In 1983 kreeg ik de eerste verschijnselen van MS. Begin 1984 is officieel de diagnose MS gesteld. Ik heb vanaf die tijd heel veel gelezen; over MS, over voeding en over dieten die goed zouden zijn bij MS. Het dieet wat ik nu volg heb ik (door de jaren heen) helemaal zelf samengesteld door er veel over te lezen, door informatie aan te vragen bij de diverse fabrikanten en door de informatie over voeding die ik had gekregen met elkaar te combineren. Al deze informatie heb ik naast elkaar gelegd en daar een voor mij geschikt dieet uit samengesteld, deels door informatie en kennis, deels op gevoel. Ik heb dit dieet precies passend gemaakt bij mijn persoonlijke situatie. Hier voel ik mij goed bij.

Een dieet is trouwens alleen vol te houden als je er werkelijk achter staat en het in de praktijk haalbaar is. Dit dieet voldoet aan beide aspecten. Vanaf 1993 volg ik het dieet en slik ik de Teunisbloemolie-capsules.

HET ESSENTIňLE VETZUREN DIEET

Toegestaan: Vermijden:
quorn, tahoe, tofu en andere vleesvervangers, te koop in verschillende variaties zoals een gehakte versie en gesneden in blokjes (naturel of in een marinade) kip, kalkoen (met mate) en vis alle groenten, salades, rauwkost, taugť en peulvruchten etc alle plantaardige oliŽn zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, notenolie sojaolie en dieetmargarine van Bertolli magere tot halfvolle melk en melkprodukten (met mate) kaas (met mate) en kwark 1 Š 2 eieren in de week. rijst, pasta, bami,aardappelen (liefst volkoren) volkorenbrood , roggebrood, volkorenbeschuit etc vloeibare honing en rietsuiker (liefst zo min mogelijk suiker) alle fruit (oppassen met citrusvruchten) alle noten en zaden versgeperste vruchtensappen en sappen uit pak of fles zoals tomatensap, druivensap, mineraalwater, witte (geen rode) wijn, kruidenthee alle vlees en vleesprodukten van rund, kalf en varken etc.
alle dierlijke vetten zoals roomboter en margarine, pinda- en kokosolie
kokos, kokosmelk en kokosolie, pinda's, pindakaas, satťsaus en pindaolie
witte suiker
alle roomrijke produkten en alle ijssoorten
sorbetijs mag wel
soja-room is met mate toegestaan
Enkele algemene richtlijnen voor het dieet:
Gebruik meervoudige onverzadigde margarine en olie.
Eet regelmatig vis.
Salades aanmaken met een oliedressing.
Vermijd alle voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan dierlijke verzadigde vetten zoals volle melk, roomboter, vette kaas, slagroom, cake en voedsel dat met kokos of pinda's is bereid.
Vermijd rode wijn, cola, koffie, chocolade, koek, taart, marsepein etc.
Bij iedere maaltijd 2 capsules Teunisbloemolie innemen.
Bij een etentje buitenshuis waar extra vetten in het eten zitten 1 of 2 extra capsules innemen. Het zijn potjes van Singer Natura (Darisinol) en elk potje heeft een inhoud van 70 capsules.
Voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten heft de goede werking van de Teunisbloemoliecapsules op.
Lilian. reageer

Het is misschien wel stellig beweerd van mij maar dat komt omdat ik er al zoveel jaren in geloof en ook resultaten zie (die mijn MS positief beinvloeden). Maar, je hebt gelijk, het is inderdaad niet 'wetenschappelijk' bewezen.
Wat ik aan (recente) informatie heb hierover (oudere infomatie kan ik niet meer vinden in mijn archief) stuur ik je bij deze toe. Verder heb ik in het verleden gewoon heel veel over dit onderwerp gelezen (bieb, tijdschriften etc) maar heb deze informatie niet meer tot mijn beschikking. Ook heb ik gewoon mijn gezonde verstand gebruikt, maar dat zal wel niet tellen, ha, ha. [Dat telt wat mij betreft dus juist WEL heel belangrijk MEE !!! A.E.]

 1. blad van de stichting natuurlijk welzijn 'De natuur uw arts' nummer 141 mei/juni 1999, artikel gaat over een natuurgeneeskundige behandeling voor MS en is geschreven door de homeopatisch arts Dr. Huijsen uit Rotterdam.
 2. het Vademecum voor Orthomoleculaire geneeskunde zegt dat MS wordt gekenmerkt door afbraak van myelineweefsel en de mogelijke oorzaken o.a.(ik noem alleen even de voedingsadviezen op, Anneke): voedselallergieen (o.a. melk, gluten, cafeine, citrusvruchten en cola), vetrijke voeding en te weinig essentiele vetzuren, Vit B-12 tekort, etc.
 3. het Vademecum adviseert een voeding met een basenoverschot. Dit betekent weinig vlees, vis (wel vette vis), vet en dan met name weinig verzadigde vetten en weinig eieren, weinig koffie en witte suiker met daarnaast een opsomming van een homeopatische behandeling
 4. info over voedingsadviezen van MSI, voorjaar2001 'gezonde geheimen' (beetje reclame-achtig) een gerichte aanvulling van de voeding kan het organisme versterken en positieve energie losmaken
 5. informatieblad met voedingsadviezen voor mensen met MS van de werkgroep Alternatief (onderdeel van de inmiddels opgeheven Landelijke Belangenvereniging MS) hier gaan ze uit van twee zienswijzes nl: je kunt ziekte bestrijden of je kunt er voor kiezen om je gezondheid te versterken en de verstoring van het evenwicht te herstellen: enkele dieten worden besproken o.a. het Evers dieet, het Essentiele vetzuren dieet (Crawford en Judy Graham), het eliminatie-dieet (Maas), enkele glutenvrije dieten (Greer en de Vries/Mac Dougall) verder is er achterin een literatuurlijst achterin opgenomen over dieten en een lijst met verschillende adressen over voedingsdeskundigen, bureaus, klinieken, stichtingen, etc.
 6. Boekje over 'Voedingsadviezen voor de immuniteit' van het Orthomoleculair Dietisten Collectief
 7. Artikel uit de natuurvoedingswinkel over 'Olien en vetten in de voeding'
 8. Voedingsadviezen van mijn magnetiseur
 9. Voedingsadviezen over het essentiele vetzuren dieet van de arts-accupuncturiste E. Hengel in Huissen
 10. Artikel uit het tijdschrift 'Arts en Alternatief' over essentiele vetzuren en multiple sclerose - geen genezing maar wel onderdrukking van symptomen- door Prof. Beynen
 11. Artikel uit het tijdschrift "Arts en Wereld' over storingen in de vetstofwisseling en achtergrondliteratuur door Prof. Beynen
 12. Artikel uit The Lancet over de 'effecten van een laag vetgebruik bij ms'
 13. Informatie over Darisinol capsules (teunisbloem- en visolie capsules) van de firma Singer Natura: over de werking, samenstelling en wat achtergrondliteratuur
 14. Informatie over teunisbloemolie van de MS Stichting
 15. Artikel uit Vrij Nederland 'Het geheim van oud worden zit in een druppel olie' van Wouter Klootwijk (mei 1997)
 16. Artikel uit MSI over 'Multiple Sclerose en voeding' van de natuurgeneeskundige Vooys (maart 1999)
 17. Gedeelten uit de lezing van de reumatoloog Dr. Tisscher over de raakvlakken tussen reuma en multiple sclerose en wat voeding voor invloed kan hebben daarop
 18. Veel informatie over voedingsstoffen bij een aantal ziekten en aandoeningen, enkele dieten, linolzuur, energie herstellers, soja, etc.
 19. Informatieboek over natuurgeneeskunde van de Stichting Naturalis in Eindhoven van Jan Dries over 'Voeding bij zenuwkwalen' (zoals ALS - been- en bekkenaandoeningen - Huntington - epilepsie - hoofdpijn en migraine - ischias - menigitis - mŤniere - MS - Parkinson - rugpijn - stress- en zenuwproblemen) met een uitgebreide uitleg over het zenuwstelsel, voeding en informatie over het zenuwversterkend dieet
Al deze informatie samen heb ik gebundeld tot een voor mij smakelijk en uitvoerbaar dieet wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier gebruik.
terug

41. Ervaring met Natuurgenezer, (ontvangen 28-4-2002)
Ik wil om dat ik zeer goede ervaringen heb bij een natuurgenezer de heer van Fessum zijn adres hierbij vermelden . P.C.G. VAN FESSUM NATUURGENEZER LID N.W.P., Oostvierdeparten 35, 8391 XR Noordwolde (Friesland )
ZO HEEFT HIJ MIJ BIJVOORBEELD BIJ EEN EENMALIG CONSULT VAN MIJN INPOTENTIE AFGEHOLPEN ZONDER MEDICAMENTEN.
Androscat, Cavajekt en Vijacra werkten totaal niet meer gedurende 3 jaar.
Hennie, reageer
42. Ervaring van Anneke. (14-5-2002)
Mijn halve familie is medische specialist. Ik beschikte niet over veel vertrouwen in de Medische Stand toen mijn MS begon. Er waren in ons gezin nogal wat buitengewoon ingrijpende "medische foutjes" gebeurd. Mijn jongste broertje overleed in het ziekenhuis (1960) en mijn vader had opdracht gegeven sectie te laten verrichten omdat hij wilde dat de doodsoorzaak zou worden vast gesteld. Het sectierapport is op miraculeuze wijze verdwenen en nooit terug gevonden. Mijn vader, geen arts, wilde dat de onderste steen boven kwam, mijn Oom, een medisch specialist die in hetzelfde ziekenhuis werkte op een andere afdeling dan die waar mijn broertje was overleden, drong aan dat mijn vader de zaak zou laten rusten, met de open deur dat mijn broertje door al die stennis toch niet terug zou komen.
Ik was toen zes, en kleine potjes hebben grote oren en voelen vaak feilloos de onderstroom aan. Ik weet niet of ik uitdrukkingen "boter op je hoofd", of "beerput" of "stont aan de knikker" toen al kende, het gevoel dat ik nu met die termen verbind, droop er toen beslist vanaf.
Toen ik een jaar of twaalf was, werd de helft van tweeling na een auto-ongeluk met zeer zwaar hersenletsel, vijfmaanden lang in coma kunstmatig in leven gehouden. Het hele gezin en met name zijn tweelingbroer ging aan die situatie kapot. Hij was tijdens vier longontstekingen met de allerlei medische toeters en bellen in leven gehouden. Iedereen wilde inmiddels dat hij met rust gelaten zou worden. En toen begon hij bij te komen. Het duurde daarna nog twee jaar voordat hij zich bewust werd van de situatie waarin hij zich bevond. Sinds mijn 12de jaar, schrijf ik ieder jaar opnieuw in mijn agenda dat ik bij ernstig hersenletsel IEDERE medische behandeling weiger. Dat heb ik sinds mijn MS veranderd. Ik heb de voorwaarde om te weigeren weggelaten. Als ik zelf niks kan zeggen, dan weiger ik nu blind ieder medisch ingrijpen en alle handelingen die gericht zijn op het verlengen van mijn leven.
Ik had ooit gehoord dat neurologie voornamelijk een diagnostische wetenschap is, en vaak niet zoveel verder komt dan het in kaart brengen van wat er is. Na de diagnose MS, wist ik dus al dat ik MS had. De lumbaalpunctie, ruggenprik, vond ik heel vervelend en het duurde daarna drie weken voordat ik rechtop kon zitten zonder dat de wereld in een suizende mist verdween. "Dat was dus eens en nooit meer." nam ik me voor.
Toen even later mijn been verlamde (1982), vond iedereen dat ik terug naar de neuroloog moest. "Waarom?" vroeg ik "Wat zou die goede man meer kunnen doen dan constateren dat mijn been het niet doet? Dat heb ik zelf toch al door, daar heb ik hem toch niet voor nodig en onderzoek weiger ik toch, dat draagt helemaal niks bij aan mijn herstel. Integendeel het vorige onderzoek heeft me helemaal geen goed gedaan, en wellicht eerder schade berokkend.
Ik ben bovendien niet van plan ooit prednisolon te gebruiken. Laat mij maar lekker rusthouden, dat is een beter idee dan nu met een been dat niet werkt aan zo'n marathon door ellenlange ziekenhuisgangen te gaan beginnen."
Er werd vervolgens wel enige druk op me uitgeoefend om toch te gaan, zonder dat ik in die druk enige steekhoudende reden kon ontdekken. Ik ben niet gegaan. Dat was mijn keuze, en ik voel me nog steeds intens gelukkig met die keuze. Ik ben voor mijn MS, na de diagnose, nooit meer naar een neuroloog gegaan. Als ik iets reguliers nodig heb, lukt dat tot nu toe prima met m'n huisarts. reageer


Hier is nog plaats voor uw ervaring.