Ga één regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2001.
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Ervaringen met MS vanuit de Omgeving: (verander alleen het gele menu)

Uit J.K Rowling and Lindsey Fraser: Een interview met J.K. Rowling. Uitg. Rubinstein Pub., 2000. ISBN 90-5444-393-6. Blz. 14:

"Naar mate ik ouder werd, werd ik gelukkig ook wat relaxter, hoewel ik nog steeds een tobber was. Dat ben ik trouwens nog steeds. Ik bofte enorm dat ik zulke goede vrienden en vriendinnen had. Dat was vooral belangrijk tijdens mijn tienertijd toen mijn moeder multiple sclerose kreeg. Iedereen die zoiets heeft meegemaakt, weet wat een stress dat veroorzaakt binnen een gezin en wat een effect dat op je hele leven heeft. Vrienden werden toen nog belangrijker, om mee te praten en in vertrouwen te nemen."
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Corry Peters en Anneke van Zande, e.a.: Hoe gaat het met je partner?
Uitg. MS-projecten, Maassluis, 2001 ISBN 90-802382-7-9. ƒ 21.50

Dit is een heel helder en inspirerend boek waarin de partners van mensen met MS aan het woord komen, ze vertellen over hun gevoel, hun ervaringen en hun oplossingen. Als je partner MS krijgt dan verandert jouw leven ook ingrijpend. Het wordt afgewisseld met buiten gewoon praktische informatie over van alles wat kan helpen de kwaliteit je leven zo aangenaam mogelijke te houden en te verbeteren.
Er komen ook andere naasten dan partners aan het woord.

Zie ook www.nationaalmsfonds.nl     Bestellen kan per E-mail: info@msprojecten.nl
Ga één pijl verder Ga één pijl terug MS kwadraat    Een episode uit een partnership van twee mensen die beide MS hebben.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug Sex-leven
In het boekje Hoe gaat het met je partner staan over dit onderwerp diverse ervaringen en tips.
De CG-raad heeft een afdeling die zich met relaties en seksualiteit bezig houdt.
Er staat ook het een en ander bij Sex-1. Helaas is of wordt de Rutgerstichting op dit ogenblik wegbezuinigd.
Alle ervaringen, tips en adressen waar goede hulp te vinden is, zijn uiteraard welkom. uw ervaring en tips

Ga één pijl verder Ga één pijl terug Dochter met MS (ontvangen 7-2-2004 )
Beste Anneke,
Onze dochter van 20 jaar is MS patiente. Twee jaar geleden kreeg ze haar eerste aanval waarmee ze de controle over haar ademhaling kwijt raakte. Een jaar geleden was haar linkeroog aan de beurt. Vele onderzoeken in het ziekenhuis (UMC in Utrecht) met de officiele mededeling: Je hebt MS.
Na de tweede aanval heeft ze een kuur gehad met methylprednisolon. Geadviseerd werd om te starten met de Interferonkuur.

Toen zijn we in contact gekomen met drs. Van Vliet uit Eersel, een voedseldeskundige en othomoleculair (ben de naam even kwijt) specialist. Hij heeft haar energievelden gemeten met electroden op het lichaam. Ze moest wat druppeltjes innemen en veel water drinken. Daarna zijn we nogmaals teruggeweest. Nog enkele druppeltjes gehad (we hebben daar een beschrijving van). Blijvend met veel water drinken. Binnenkort moet ze weer terug op consult. We hebben dus besloten om het advies van het academisch ziekenhuis naast ons neer te leggen. We zijn vanaf dat advies (start met Interferon) niet meer in het ziekenhuis geweest.
Natuurlijk hebben we overal op Internet gezocht hoe anderen tegen de problematiek aankeken. Interferon heeft zoveel bijverschijnselen Ook zagen we de ervaringen van dokter Maas. Vroeger was onze dochter een fervente chocola-eter. Dat doet ze nu niet meer. Tot op heden heeft ze geen enkele MS-klacht meer, reeds meer dan 7 maanden. Misschien zitten we op het goede spoor. Soms kijk ik op Internet of er nog andere reacties over MS zijn. Zo kwam ik gisteren jouw reactie tegen bij het Maas-dieet. Het was niet echt mijn bedoeling een email te verzenden. Nu dit toch is gebeurd: bedankt voor de reactie. We hopen dat we voor onze dochter op het goede spoor zitten.
Geen chocola lijkt een goede keuze.
We eten veel biologisch voedsel. We denken dat voedsel erg belangrijk is voor haar en dat daar een bron van de oorzaak kan zitten voor haar ziekte.
Het is wel opvallend dat ze al zo'n lange periode geen enkele lichamelijke klacht meer heeft. Wat de functie van de heer Van Vliet uit Eersel is weten we niet echt, maar het wekt meer vertrouwen dan de reguliere geneeskunde.
Mocht jij nog een advies hebben voor onze dochter dan horen we dat graag. Met vriendelijke groet. Ries.

(ontvangen 19-7-2004) Hoi Anneke,
Ik heb er geen bezwaar tegen dat je dit bericht gebruikt op een site van naasten van MS patienten, dan hoef ik mijn dochter niet om toestemming te vragen.
Het blijft wonderlijk doch mijn dochter is door het UMC ook voor second opinion naar het VU ziekenhuis geweest (groep van prof. Polman).
Ook hier raadt men de Interferonkuur aan, doch we houden (voorlopig) vast aan de druppeltjeskuur van drs van Vliet en de Vitatest elke 3-4 maanden (kosten Euro 128 die niet door de ziektekostenverzekering worden vergoed). Voorlopig is onze dochter al ruim een jaar vrij van elke aanval (schub). Ries
reageer.
Ga één pijl verder Ga één pijl terug
Hier is nog ruimte voor uw ervaring